Αρχική Ιστορίες Food Stories Γαστρονομικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη

Γαστρονομικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη

0
Γαστρονομικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη

Όταν διάβασα τις μαγικές αυτές λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή μου, αναφώνησα όλο χαρά «επιτέλους, καιρός ήταν»!

Όταν διάβασα τις μαγικές αυτές λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή μου, αναφώνησα όλο χαρά «επιτέλους, καιρός ήταν»! Σε μια αγαπημένη πόλη με ανεκτίμητο γαστρονομικό πλούτο ήταν μια πολυαναμενόμενη άφιξη-ιδανική αφορμή για να τη δεις «με άλλη ματιά», κι έτσι βάλθηκα να γνωρίσω τους ανθρώπους πίσω από τo φιλόδοξο πρότζεκτ, που ακούει στο όνομα Eat & Walk…

…Η αναζήτηση με οδήγησε σε δύο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες γένους θηλυκού: τη Σωτηρία Στράτη και τη Σμαράγδα Ντασιούδη-Μακρή. «Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε τις γεύσεις της παλιάς Θεσσαλονίκης, να έρθουν οι νέοι πιο κοντά στην παραδοσιακή κουζίνα της πόλης και να μυηθούν οι τουρίστες στο μοναδικό γευστικό μωσαϊκό της μακεδονικής γης», μου τόνισαν απ’ την αρχή οι εμπνεύστριες του εγχειρήματος.

Πέσανε μες στη «Μαρμίτα»
Τεχνολόγος τροφίμων η Σωτηρία, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση τόσο με το φαγητό όσο και με το κρασί –με εμπειρία στην οινική γευσιγνωσία– επιδόθηκε στο food blogging και η γνωριμία της με τη «Μαρμίτα» ήταν αναπόφευκτη. Η «Μαρμίτα» (που σημαίνει κατσαρόλα) είναι ένα εργαστήρι γεύσης που δημιουργήθηκε το 2006 από τη Σμαράγδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αγαπάνε τη μαγειρική να γνωρίσουν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, να μοιραστούν μυστικά και συνταγές, να μάθουν τεχνικές και να ταξιδέψουν γευστικά σε όλο τον κόσμο. Αυτό πετυχαίνεται μέσα από σεμινάρια μαγειρικής τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, σεμινάρια οίνου και ζαχαροπλαστικής που εμπλουτίζονται κάθε μήνα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Μέσα από τη γνωριμία της Σμαράγδας και της Σωτηρίας, αλλά και της θετικής αύρας που υπήρχε μεταξύ τους, γεννήθηκε η ιδέα των γαστρονομικών περιπάτων, την οποία σχεδίασαν προσεκτικά με στόχο να βιώσουν οι συµµετέχοντες µία ευχάριστη και µοναδική εµπειρία που θα τους κάνει να θυµούνται την πόλη αναπολώντας τις γεύσεις και τις µυρωδιές της. Μια διαδροµή σχεδιασµένη τόσο για ταξιδιώτες, όσο και για τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, που δείχνουν να αγκαλιάζουν την καινούρια αυτή προσπάθεια. «Η γαστρονοµική ταυτότητα της πόλης είναι πολυπρόσωπη. Και ετερόκλητη όσο η ιστορία της και οι διαφορετικοί λαοί που πέρασαν από αυτήν. Αυτό είναι που κάνει τόσο ενδιαφέρον το πλούσιο µωσαϊκό γεύσεων που την απαρτίζει. Είναι πολυποίκιλη, συναρπαστική, γεµάτη αντιθέσεις και εκπλήξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η Σωτηρία.

Πρωινό µε σαλονικώτικη γεύση
Με το που µπαίνεις στο νεοκλασικό κτήριο επί της Εγνατίας, όπου στεγάζεται η «Μαρµίτα», σε κατακλύζει ένα ιδιαίτερα θετικό αίσθηµα χάρη στο χώρο που αποπνέει µεράκι και αγάπη. Ελληνικός καφές, σερβιρισµένος παραδοσιακά µε λουκουµάκι (αν είσαι τυχερός θα σου πουν και το φλιτζάνι), κουλούρι Θεσσαλονίκης και µπουγάτσα τόσο µε κρέµα όσο και µε τυρί σε προσκαλούν στο καλοστρωµένο, γεµάτο χρώµατα τραπέζι. Η Σωτηρία αρχίζει να αφηγείται τη µακραίωνη γαστρονοµική ιστορία της περιοχής που ξεκινάει από το 6000 π.Χ. και φτάνει µέχρι τις µέρες µας, περνώντας από ευχάριστες και δυσάρεστες στιγµές, όλες τους καθοριστικές στο σηµερινό γευστικό χάρτη της περιοχής. Με τις αναµνηστικές σακούλες «Eat & Walk» ανά χείρας, που περιλαµβάνουν ένα χάρτη της πόλης (ιδανικό για να κρατήσεις σηµειώσεις και να επιστρέψεις σε αγαπηµένα σηµεία), λουκουµάκια, ελληνικό καφέ αλλά και σπόρια (συνήθεια που χαρακτηρίζει τις βόλτες των Θεσσαλονικέων στην παραλιακή), ακολουθούµε τη Σωτηρία και τη Σµαράγδα στο κέντρο, σ’ ένα ηλιόλουστο πρωινό µε θερµοκρασίες καθαρά καλοκαιρινές.

Ανακαλύπτοντας µικρούς θησαυρούς
Περνώντας µπροστά από την εντυπωσιακή Αγία Σοφία κατευθυνόµαστε προς το Καπάνι, την παραδοσιακή αγορά τροφίµων της πόλης η οποία ξεχειλίζει από ανθρώπινες φωνές, εµπορεύµατα (κάθε λογής και όχι µόνο τροφίµων), χρώµατα και αρώµατα ταξιδιάρικα, αλλά και το γνωστό «παζάρι». Μέσα στο πρόγραµµα περιλαµβάνονται και στάσεις σε επιλεγµένα καταστήµατα για γευστικές δοκιµές. Μία από αυτές είναι και το «Ραγιάν», ένα µαγαζί µε ποντιακά κατά βάση προϊόντα όπου δοκιµάζουµε εξαιρετικές ποικιλίες τυριών και χαζεύουµε µε τις ευφάνταστες ταµπέλες των προϊόντων. Εδώ βρίσκει κανείς προϊόντα φτιαγµένα µε προσεγµένες πρώτες ύλες, όπως τυροκοµικά, ζυµαρικά και σιροπιαστά γλυκά, καθώς και ανθρώπους πρόθυµους να σε εξυπηρετήσουν. Μπαίνει στα «οπωσδήποτε» του χάρτη. Όπως και η στάση για ουζάκι συνοδεία µεζέδων στο παραδοσιακό καφενείο «Modigliani», µέσα στην αγορά, σε σηµείο ιδανικό για να βιώσεις τον παλµό της. Το γλυκανισάτο ούζο µε φρέσκο ψωµάκι, λευκή ταραµοσαλάτα, ντοµάτα και ελιές είναι από τους πιο απλούς και συνάµα απολαυστικότερους γευστικούς συνδυασµούς. Σειρά έχει ένα «ταξίδι στο χρόνο» που προσφέρει το µαγαζί µε παραδοσιακά γλυκά «Παπαγεωργίου», στην Αγίου Μηνά, µε τα λαχταριστά λουκουµάκια, τις βανίλιες και τη βυσσινάδα, τα χύµα γλυκά του κουταλιού στα µεγάλα, µπλε καζάνια-πρωταγωνιστές του µαγαζιού και τις µαρµελάδες, όλα φτιαγµένα µε παραδοσιακές συνταγές.

Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στη Μοδιάνο, η οποία αν και σε παρακμή σήμερα, εξακολουθεί να έχει ενδιαφέροντα μαγαζιά με βότανα, μπαχάρια, παραδοσιακό καφέ κι εδέσματα, αλλά και ατμοσφαιρικά μεζεδοπωλεία, μεταξύ άλλων. Πέρασμα από τα Λαδάδικα, εξίσου σημαντικό σταθμό του κέντρου που σήμερα μάλιστα αναβιώνει, κι ο γευστικός περίπατος τελειώνει στο «Παντοπωλείον της Θεσσαλονίκης» στην Κομνηνών, ένα σύγχρονο «μπακάλικο» που συγκεντρώνει εκλεκτά προϊόντα από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Αν καταφέρετε και σηκώσετε τα μάτια σας από τα φορτωμένα με λιχουδιές ράφια προς τα πάνω, θα διαβάσετε και την ιστορία του παντοπωλείου που «διατρέχει» το μαγαζί. Ταιριαστός επίλογος, η γευστική δοκιμή ελληνικών κρασιών συνοδεία διαλεχτών μεζέδων μέσα στο μεθυστικό του χώρο.

Δε χόρτασα!
Κανένα πρόβλημα. Αν μετά από όλα αυτά νιώσεις ότι απλώς σου άνοιξε η όρεξη, το «γλυκό δίδυμο» των περιπάτων έχει μεριμνήσει: η παραπάνω διαδρομή, που αποτελεί τον κύριο κορμό των γαστρονομικών περιπάτων, μπορεί να συνδυαστεί με ένα γεύμα, ένα μικρό μάθημα μαγειρικής αλλά και με εστιασμένες γευστικές δοκιμές, αντιπροσωπευτικά όλα του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής. Συμβουλή: Αν η παρέα δεν ακολουθεί, μη διστάσεις να πας μόνος/μόνη σου. Ο θεμα- τικός αυτός περίπατος ενδείκνυται για νέες γνωριμίες με ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό και τις γεύσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες
Οι ξεναγήσεις των περιπάτων γίνονται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το κόστος για το γαστρονομικό περίπατο είναι 35 ευρώ/άτομο. Υπάρχει και δυνατότητα να προσφέρεις το γαστρονομικό αυτό περίπατο σε κάποιο φίλο σου ως δώρο, με τις αντίστοιχες «κάρτες δώρου».

Χρήσιμες διευθύνσεις
www.eatandwalk.gr
www.marmita.gr
http://sotiriastrati.blogspot.com
www.papageorgiou.com.gr
www.ragian.gr

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!