Αρχική Διατροφή Doctor Food Γιατί είναι σημαντικός o φώσφορος και σε ποια τρόφιμα αφθονεί

Γιατί είναι σημαντικός o φώσφορος και σε ποια τρόφιμα αφθονεί

0
Γιατί είναι σημαντικός o φώσφορος και σε ποια τρόφιμα αφθονεί

Ο φώσφορος είναι το δεύτερο σε αφθονία μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, μετά το ασβέστιο. Καθώς συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, θεωρείται απαραίτητος για το σώμα.

Το συγκεκριμένο μέταλλο είναι μέρος των κυττάρων. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και συνεργάτη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο φώσφορος ειδικότερα απαντάται σε μεγάλο βαθμό στις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό:

  • παίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική υγεία, καθώς είναι βασικό δομικό στοιχείο των οστών αλλά και των δοντιών
  • είναι απαραίτητο συστατικό για την αποθήκευση και την απελευθέρωση της ενέργειας, για τη σύνθεση των νουκλεοτιδίων, για τη λειτουργικότητα πολλών ενζύμων αλλά και για τη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Τρόφιμα πλούσια σε φώσφορο

Φώσφορο συναντάμε κυρίως σε τροφές θαλασσινής προέλευσης (μπακλιάρος, σαρδέλες, σολομός, τόνος, χτένια). Καλές πηγές φωσφόρου είναι και το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί, το κρέας, τα αυγά. Σημαντικές ποσότητες από το χρήσιμο μέταλλο περιέχουν και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, ο αρακάς και ορισμένα δημητριακά. Ημερησίως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 700mg φωσφόρου.

Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης φωσφόρου από τη διατροφή παρατηρούνται μυϊκή αδυναμία και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις έλλειψης φωσφόρου στα παιδιά μπορεί να έχουμε προβλήματα ανάπτυξης, σκελετικές διαταραχές και πόνους στα οστά.

Σπάνια παρατηρείται έλλειψη – Πότε είναι πιθανή

Ελλείψεις σε φώσφορο μπορούν να δημιουργηθούν σε άτομα που για μεγάλο χρονικό διάστημα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα σκευάσματα, καθώς εμποδίζουν την απορρόφησή του. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη φωσφόρου είναι οι διαβητικοί, άτομα με ανορεξία ή αλκοολικοί. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.