Αρχική Διατροφή Doctor Food Το διατροφικό «τετράστιχο» για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

Το διατροφικό «τετράστιχο» για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

0
Το διατροφικό «τετράστιχο» για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

DOCTOR FOOD | Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) θυμόμαστε τις διατροφικές συμβουλές του καρδιολόγου κ. Δημήτρη Τσιαχρή.

DOCTOR FOOD | Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) θυμόμαστε τις διατροφικές συμβουλές του καρδιολόγου κ. Δημήτρη Τσιαχρή.

Κάθε χρόνο, 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Έως το 2030, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 23 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Όμως μπορούμε να …διαψεύσουμε τις προβλέψεις, κάνοντας κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας, ώστε να ζούμε περισσότερο και να είμαστε πιο υγιείς. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που διεθνώς έχει οριστεί στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, θυμόμαστε τα βασικότερα αποσπάσματα σε ό,τι αφορά τη διατροφή για μια υγιή καρδιά της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε στο ICookGreek ο καρδιολόγος κ. Δημήτρης Τσιαχρής*.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας ζωή; Ποιες οδηγίες θα δίνατε εσείς ως γιατρός; «Αυτό είναι το πιο σημαντικό, η καθημερινότητα. Είναι πιο σημαντικό να ξέρει κανείς τι πρέπει να προσέχει καθημερινά, παρά να νομίζει ότι προσέχει επειδή κάνει εξετάσεις. Το να καπνίζει κάποιος ή να τρώει πολύ και μετά να κάνει εξετάσεις, δεν έχει νόημα». 

«Το τι πρέπει να προσέχει κανείς στη διατροφή του σε αδρές γραμμές είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το πρόβλημα βρίσκεται με δεδομένο τον τρόπο ζωής μας στο ποιος τα μαγειρεύει, αυτά που πρέπει να φάμε. Ο Έλληνας πια δεν τρώει μαγειρεμένο φαγητό» τόνισε ο καρδιολόγος εξηγώντας στη συνέχεια: «Το πρώτο είναι να ξέρουμε τι τρώμε, από πού το έχουμε ψωνίσει και πώς το μαγειρεύουμε. Αν τρως απ’ έξω, δεν ξέρεις πόσο αλάτι έχει το φαγητό ή με τι έχει τηγανιστεί. Το δεύτερο είναι το πότε τρώμε. Αν κάποιος δουλεύει όλη μέρα και τρώει μια φορά το βράδυ, ακόμα και αν τρώει σαλάτα, δεν κάνει καλό στον οργανισμό του».

Στην ερώτηση ποια φαγητά πρέπει να προτιμάμε για να προστατεύουμε την καρδιά μας, ο κ. Τσιαχρής είχε απαντήσει με ένα ευκολομνημόνευτο …τετράστιχο: «Ψάρι, κότα, φρούτα, χόρτα». Δεν το ξεχνάς με τίποτα!

Και βέβαια να αποφεύγουμε το αλάτι… «Το αλάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η οδηγία είναι όχι παραπάνω από 6 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού. Οδηγία που δεν τηρεί κανείς. Να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αλλά και αυτό που περιέχουν τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, ακόμα και ορισμένα γλυκά. Είναι πολλές οι κρυμμένες πηγές αλατιού στη διατροφή μας. Πρέπει να μάθουμε να ισορροπούμε το νάτριο (αλάτι) με το κάλλιο. Κάλλιο που περιέχουν τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά», σημείωσε ο γιατρός.

Και η ζάχαρη; Ο ζαχαρώδης διαβήτης που πλήττει 1 στους 10 ανθρώπους στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει βασική του αιτία τον τρόπο διατροφής. Η παχυσαρκία ενδημεί παντού. Όλοι σχεδόν έχουμε μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από αυτόν που πρέπει. Ο ζαχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά προσθέτει καρδιακά προβλήματα.

Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των λιπαρών ο σύμφωνα με τον κ. Τσιαχρή δεν είναι προς αποφυγήν. Αντιθέτως. «Το κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποφεύγουμε. Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή. Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται στον σολομό και τη σαρδέλα, είναι ωφέλιμα. Η σαρδέλα που είναι και φτηνή, είναι μια καταπληκτική τροφή για τον οργανισμό».

*Ο Δημήτρης Τσιαχρής είναι καρδιολόγος- Επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.