Αρχική Ιστορίες Food Stories «Στο σφυρί» η θρυλική ρετσίνα Μαλαματίνα

«Στο σφυρί» η θρυλική ρετσίνα Μαλαματίνα

0
«Στο σφυρί» η θρυλική ρετσίνα Μαλαματίνα

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Την Τρίτη 9 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην «παράδοση» των κλειδιών – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων – από τον Κώστα Μαλαματίνα.

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Την Τρίτη 9 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην «παράδοση» των κλειδιών – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων – από τον Κώστα Μαλαματίνα.

Ύστερα από 125 χρόνια λειτουργίας η θρυλική οινοποιία «Μαλαματίνα» που παράγει την πασίγνωστη ρετσίνα ξεκινά την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της στο μέλλον.

Την ημέρα που ακολουθεί την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αναμένεται να ανοίξει το data room της οινοποιίας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της εταιρείας που παράγει τη δημοφιλέστερη ρετσίνα στην Ελλάδα, να προχωρήσουν στο απαραίτητο due diligence. Στόχος είναι η διαδικασία, την οποία αποφάσισαν να προωθήσουν οι πιστώτριες τράπεζες και υλοποιεί η Ernst & Young, να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, ώστε η εταιρεία να αξιοποιήσει τον τρύγο του προσεχούς φθινοπώρου.

Κάτι που, σύμφωνα με το voria.gr, ενδιαφέρει άμεσα και τους αμπελουργούς, για δύο λόγους: Αφενός διότι λόγω κορονοϊού οι δεξαμενές των οινοποιίων είναι γεμάτες με κρασί που ακόμη δεν έχει εμφιαλωθεί και αφετέρου διότι η «Μαλαματίνα», λόγω του μεγάλου όγκου παραγωγής είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σταφυλιών από τους αμπελουργούς της χώρας. 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην «παράδοση» των κλειδιών – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων – από τον Κώστα Μαλαματίνα που ελέγχει σήμερα την εταιρεία σε νέο ιδιοκτήτη. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 10 εταιρίες αλλά επισήμως αυτό θα γίνει γνωστό την προσεχή Τρίτη (9.6)» είπε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας «Μαλαματίνα», Κωνσταντίνος Μέλλιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που χτύπησε την πόρτα της χώρας το 2009, η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (ΕΦΚ) το 2017, η απροθυμία των τραπεζών να στηρίξουν την εταιρεία από το 2015, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τον Νοέμβριο του 2019 και η πανδημία του κορονοϊού βύθισαν το τζίρο της «Μαλαματίνας» κάνοντας επιτακτική την ανάγκη εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.  

«Η πώληση της «Μαλαματίνας» αποτελεί στην ουσία απότοκο της αναδιάρθρωσης χρέους 35 εκατ. ευρώ, στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρεία προ ολίγων ετών, με ενέχυρο τις μετοχές της. Σήμερα το τραπεζικό χρέος ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, αν και από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα μικρό μέρος, λόγω της πώλησης προ ολίγων εβδομάδων της εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού «Δουμπιά» στο όμιλο Σαράντη, της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος». Η «Δουμπιά» ήταν θυγατρική της «Μαλαματίνας», η οποία τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούσε τη λειτουργία της μέσω δανείων», αναφέρει το voria.gr.  

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ernst & Young έχει απευθύνει πρόσκληση σε 20 τουλάχιστον δυνητικούς ενδιαφερόμενους, οινοποιίες και fund.

Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι το brand «Ρετσίνα Μαλαματίνα», που διατηρεί τη δυναμική του. 

Η εταιρεία παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών εξακολουθεί να κατέχει το 41% της εγχώριας αγοράς ρετσίνας, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεων της. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της «Μαλαματίνας» συγκαταλέγονται οι εγκαταστάσεις της, δύο οινοποιία στο Φάρο Αυλίδας, στην Εύβοια, και την Ασωπία Βοιωτίας, αλλά και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και εμφιαλωτήριο στη Θεσσαλονίκη. 

Η ιστορία της Μαλαματίνας 

Η ιστορία της Μαλαματίνας ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα.Την εποχή εκείνη στην απομακρυσμένη Τένεδο ο Ευστράτιος Μαλαματίνας –τα περισσότερα ονόματα στο νησί χαρακτήριζαν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εξ ου και το εν λόγω όνομα μάλλον προερχόταν από τον όρο «μάλαμα»- αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινοποίηση λευκών σταφυλιών από τα ιδιόκτητα αμπέλια του. Ήταν όμως ο γιος του «πατριάρχη» της οικογενειακής ενασχόλησης με το κρασί, ο Κωνσταντίνος, αυτός που θα εντατικοποιούσε την παραγωγή και, όντας εξωστρεφής, θα έστελνε λευκό κρασί με καΐκια στα βορειότερα λιμάνια.

Το 1895 ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ιδρύει στην Αλεξανδρούπολη, όπου λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία φυγαδεύτηκε μαζί με την οικογένειά του, το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας, με την επωνυμία «Τένεδος», όπου εγκαινιάζει, υιοθετώντας το πατρικό μυστικό της «μεθυστικής αυθεντικής συνταγής», την παραγωγή του οίνου «ρετσίνα». Η αποδοχή του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, ήταν εντυπωσιακή, με τους ντόπιους και τους πελάτες που αγνοούσαν το όνομά του να τον λένε «αυτός που μας έφερε τη ρετσίνα».

Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια χάνει όλη της την περιουσία στην Τένεδο. «Μέχρι τότε, τα σταφύλια προέρχονται από τα οικογενειακά αμπέλια, λόγω της συνθήκης, όμως, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναγκάζεται να αναζητήσει –πλέον– σταφύλια τοπικής παραγωγής», αναφέρει η εταιρεία σήμερα στην ιστορική αναδρομή που φιλοξενεί στο Διαδίκτυο. Ήταν την περίοδο που ο Κωνσταντίνος παίρνει την απόφαση να παράγει το «κρασί της Ελλάδος», τη ρετσίνα.

Τη δεκαετία του ’40 αναλαμβάνει ο γιος του Ευάγγελος, με σπουδές χημικού και οινολόγου αλλά και διακατεχόμενος από τον ίδιο ζήλο και πάθος για την επιχείρηση. Είναι αυτός που θα τελειοποιήσει και θα σταθεροποιήσει τη γεύση και το άρωμα της ρετσίνας καθώς θα εισάγει την επιστημονική γνώση στην παραγωγή κρασιού, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας την παραγωγική διαδικασία. 

Δώδεκα χρόνια μετά κατά τον Μεσοπόλεμο και συγκεκριμένα το 1934 ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει πια σε όλα τα αμπελοχώραφα της Ελλάδας και «βάζει πόδι» στο Πόρτο Λάγος και στη Βοιωτία. Ιδρύει εκεί νέα οινοποιητική μονάδα και αξιοποιεί την τοπική παραγωγή σταφυλιών ποικιλίας «Σαββατιανό».

Επιβιώνοντας τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, η επιχείρηση περνά στα χέρια της τρίτης γενιάς Μαλαματίνα και ειδικότερα στα χέρια του Βαγγέλη Μαλαματίνα, που έχοντας σπουδάσει χημικός οινολόγος θέλει να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει την ποιότητα και το άρωμα της ρετσίνας. Στόχος του βέβαια οι πιο μακρινές αγορές και οι εξαγωγές. Και για να γίνουν αυτές πρέπει το προϊόν να μπορεί να ταξιδεύει αναλλοίωτο.

Το 1957 εμφιαλώνεται η ρετσίνα στο μπουκάλι τύπου «φούσκα» και ο Ευάγγελος Μαλαματίνας τριάντα χρόνια έπειτα από εκείνη τη στιγμή λαμβάνει το 1988, τιμητικό δίπλωμα από την Ένωση Ελλήνων Χημικών «για την καρποφόρα προσφορά στον κλάδο οινολογίας».

Λίγα χρόνια πριν, το 1980, η οικογένεια έχει ήδη επεκταθεί με νέα οινοποιεία στον Φάρο και στη Ριτσώνα Αυλίδας. Δημιουργείται αυτοματοποιημένο οινοποιείο στην Ασωπία Βοιωτίας με 4 πνευματικά πιεστήρια, ικανά να δεχθούν 700 τόνους σταφύλια την ημέρα. Εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητα του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ενδυναμώνεται το δίκτυο πωλήσεων & εξαγωγών.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com