Αρχική Ιστορίες Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος ζωγράφος

Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος ζωγράφος

0
Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος ζωγράφος

Μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε –ή να θυμηθούμε- τις εικαστικές δημιουργίες ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου.

Μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε –ή να θυμηθούμε- τις εικαστικές δημιουργίες ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου μας δίνει η έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ως φόρο τιμής στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος». Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου και η έκθεση περιλαμβάνει έργα της πολυσυζητημένης δωρεάς της οικογένειας Γύζη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Πλουτίζεται, μάλιστα, με αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής πορείας του κορυφαίου δημιουργού από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικής Τράπεζας, Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τράπεζας της Ελλάδος, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Συλλογής Εμφιετζόγλου, Συλλογής Μαριάννας Λάτση και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα. Οι ενό- τητές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένειά του, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς: «Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου ζωγράφου, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη οργανώνει έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, καταθέτοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στην ανυπολόγιστης αξίας προσφορά του. Εκατό και πλέον έργα ζωγραφικής, σχέδια, “ζελατίνες” δουλεμένες με σινική μελάνη πάνω στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φωτογραφικού φιλμ και μικρογλυπτά φανερώνουν τις διαρκείς και επίπονες δοκιμές και αναζητήσεις του στο χώρο της τέχνης…». Και συμπληρώνει: «Η ζωγραφική του Γύζη εκφράζει την αλήθεια του. Αν και καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου (το 1888 έγινε τακτικός καθηγητής) κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού ύφους στρέφοντας την προσοχή του στην προαιώνια ιστορία της ανθρωπότητας, κατακτώντας έτσι τη δική του προσωπική έκφραση, μια έκφραση γεμάτη συγκίνηση και ζωντάνια».

Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις βασικές σπουδές του στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας πήρε υποτροφία για την Ακαδημία του Μονάχου. Το 1882 έγινε βοηθός καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 τακτικός καθηγητής. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις. Μετά το θάνατό του το 1901, οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των έργων του κατά τη διάρκεια της 8ης Καλλιτεχνικής Έκθεσης στο Glaspalast του Μονάχου. Η οικογένειά του παρέμεινε στο Μόναχο και μόνο ο γιος του, ο γλύπτης Τηλέμαχος Γύζης, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον πολυσέλιδο κατάλογο «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος» με κείμενα των Μαρίνου Καλλιγά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Νέλλης Μισιρλή, Κωνσταντίνου Διδασκάλου και Τάκη Μαυρωτά.

Info • Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς – Κωνσταντίνος Διδασκάλου
• Διάρκεια έκθεσης:
8 Νοεμβρίου 2012- 3 Φεβρουαρίου 2013
• Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τε- τάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
• Τιμές εισιτηρίων:
6 €, 3 € (μειωμένο)
• Επίσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό από 13/11/12 κάθε Τρίτη στις 13:00 και κάθε Πέμπτη στις 13:00 και στις 17:00.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.