Αρχική Blogs Ο διάδοχος του Κάπτεν Πλάνετ

Ο διάδοχος του Κάπτεν Πλάνετ

0
Ο διάδοχος του Κάπτεν Πλάνετ

Κατά πόσο οι συνήθειές σου γύρω από το φαγητό σε βοηθούν να έχεις το κούτελό σου καθαρό απέναντι στο περιβάλλον;

Κατά πόσο οι συνήθειές σου γύρω από το φαγητό σε βοηθούν να έχεις το κούτελό σου καθαρό απέναντι στο περιβάλλον; Ο Κάπτεν Πλάνετ μπορεί να έχει πάρει σύνταξη, αλλά σίγουρα μας κοιτάζει από τη στρατόσφαιρα και ψάχνει τον διάδοχό του. Έλα να βάλουμε κι εμείς υποψηφιότητα τώρα. (Μη φοβάσαι, θα αποφύγουμε ακραίες λύσεις του τύπου: γίνε χορτοφάγος ή ψώνιζε μόνο βιολογικά.)

 

Φτιάξ’ το μόνος σου                                                                                                                    Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να παραγγείλεις ντελίβερι, πάτα pause στο τηλεκοντρόλ των συνηθειών σου. Σκέψου τις αμέτρητες χάρτινες, αλουμινένιες και πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης μέσα στις οποίες κείτεται το ετοιματζίδικο φαΐ. Μετά σκέψου τις πλαστικές σακούλες, που οι ντελιβεράδες τις δένουν κόμπο λες και φοβούνται ότι το φαΐ θα βγάλει πόδια και θα προσπαθήσει να το σκάσει. Το καθημερινό φαγητό απ’ έξω είναι μια συνήθεια πιο ρυπογόνα από όσο φαντάζεσαι. Και στην τελική αν είναι να κάνουμε 1 βουνό σκουπίδια για να φάμε ένα ρημαδοσουβλάκι, άστο ρε παιδί μου.

Γίνε μονογαμικός στη σακούλα
Στην Αϊτή απαγόρευσαν τις πλαστικές σακούλες από την 1η Οκτωβρίου. Το ίδιο έγινε και στο Νέο Δελχί της Ινδίας και σε περισσότερες από 40 πόλεις στην Καλιφόρνια. Η πλαστική σακούλα, ναι είναι φτιαγμένη από ένα άκρως εχθρικό προς το περιβάλλον υλικό, όμως η μεγάλη ζημιά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι «μιας χρήσης». Στην Ε.Ε. μόνο πετιούνται (βάζω το βαρύ πυροβολικό τώρα-τα νούμερα) 800.000 τόνοι πλαστικής σακούλας ετησίως. Η βιοδιασπώμενη είναι μια κάποια λύση, ενώ η πάνινη τσάντα είναι η καλύτερη λύση ever. Και όχι τόσο επειδή είναι πάνινη, αλλά επειδή τη χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, και δεν την αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα! Κράτα λοιπόν ό,τι τσάντα ή σακούλα θες για τα ψώνια σου, απλώς γίνε λίγο πιο μονογαμικός μαζί της.

Κάν’ το όπως παλιά
Στα παλιά τα χρόνια, τα φαγητά μας δεν ταξίδευαν τη μισή υφήλιο για να φτάσουν στο πιάτο μας. Η επιστροφή στο να προτιμάμε τοπικά προϊόντα, αντί για προϊόντα-Γκιούλιβερς είναι μια πράξη αγάπης όχι μόνο προς την τοπική κοινωνία και τους ντόπιους παραγωγούς αλλά και προς το σύνολο του πλανήτη. Κάθε φορά που επιλέγεις κάτι τοπικό για το πιάτο σου, βάζεις το λιθαράκι σου στο να μειωθεί λίγο η σπατάλη καυσίμων και οι εκπομπές ρύπων που οφείλονται στο καθόλου «αγαθό» κομμάτι της μεταφοράς «διατροφικών αγαθών».

Κομποστοποίησε
Όταν λέμε κομποστοποίησε, δεν εννοούμε να φτιάξεις κομπόστα ροδάκινο… Εσύ τι κάνεις με τις φλούδες, τα μισοφαγωμένα φρούτα, τα λαχανικά, τα τσόφλια αυγού, το χαρτί κουζίνας και τις χαρτοπετσέτες που δεν χρειάζεσαι πια; Τα πετάς στα κοινά σκουπίδια; Αυτά τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας μας μπορούν με τη μέθοδο της κομποστοποίησης να δώσουν ένα πρώτης τάξεως λίπασμα που λέγεται… κομπόστ. Το πρόγραμμα κομποστοποίησης έχει ήδη επεκταθεί με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε διάφορους δήμους της Ελλάδας και συνεχίζεται. Ψάξ’ το.

Πάρε ένα μικρό ρεπό από το κρέας
Πριν από λίγα χρόνια μια μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. αποκάλυψε ότι το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την κτηνοτροφία. Λίγα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε μια νέα ανάλυση που ανέβαζε αυτό το ποσοστό στο 50%. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η βιομηχανία του κρέατος έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε τούτη τη γη από κάθε άλλη διαδικασία παραγωγής τροφής. Δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να μασάμε μαρούλια. Ένα μικρό ρεπό από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος αν κάνουμε, και η «ανάσα» που θα πάρει το περιβάλλον θα είναι σημαντική.

Διάλεξε το σωστό ψάρι
Όταν είσαι μπροστά στον πάγκο με τα ψάρια ή μπροστά στο σερβιτόρο της ψαροταβέρνας τι παραγγέλνεις; Διάλεξε υπεύθυνα το ψάρι σου. Τα βασικά οικολογικά κριτήρια είναι δύο: το μέγεθος (ναι, μετράει) και η εποχικότητα. Απόφυγε δηλαδή το ψάρι- γόνο, το μικρό «παιδάκι» του αγαπημένου σου ψαριού γιατί είναι τόσο πιτσιρίκι που δεν έχει προλάβει να αναπαραχθεί. Όσον αφορά στην εποχικότητα, αυτή καθορίζεται από την περίοδο αναπαραγωγής του κάθε είδους. Το Νοέμβριο για παράδειγμα, αλλά και το Δεκέμβριο, ούτε κατά διάνοια μην πάρεις ξιφία ή αστακό – η αλιεία τους και η εμπορία τους απαγορεύονται.

Ο βιολιστής στα σκεύη
Πολλοί από εμάς συνεχίζουν το… βιολί τους και χρησιμοποιούν σκεύη κουζίνας άλλων δεκαετιών ή αντικολλητικά σκεύη επικαλυμμένα με Teflon, για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιούνται PFOAs (μια άκρως τοξική ουσία, με όνομα γλωσσοδέτη- περφλουοροοκτανοϊκό οξύ). Το ξέρω, τα έχεις πάρει από το πατρικό σου και είσαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους, αλλά μπορείς να κάνεις στροφή σε πιο οικολογικές μαγειρικές: τα πιο ecο-friendly σκεύη διαθέτουν κεραμικές επιστρώσεις τύπου Thermolon, χωρίς PFOA, μειώνοντας κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι λίγο.

***Μη σας ξεγελούν τα πράσινα μαλλιά του. Ο Κάπτεν Πλάνετ ήξερε πώς να «κλοτσάει ποπούς» (κομψή ελληνική απόδοση του «kick ass») και να προστατεύει τον πλανήτη από κάθε είδους περιβαλλοντική απειλή!

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.