Αρχική Διατροφή Doctor Food Ποιες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν πρήξιμο στην κοιλιά

Ποιες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν πρήξιμο στην κοιλιά

0
Ποιες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν πρήξιμο στην κοιλιά

DOCTOR FOOD | Το πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί οφείλεται σε συγκεκριμένες τροφές -και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές πολύ πολύ υγιεινές. Ρωτήσαμε το διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο* ποιες είναι αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε.

Το πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί οφείλεται σε συγκεκριμένες τροφές -και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές πολύ πολύ υγιεινές. Ρωτήσαμε το διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο*  ποιες είναι αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε.
 
1. Μπρόκολο, λάχανο, λαχανίδα.Το μπρόκολο, το λάχανο και οι λαχανίδες είναι σταυρανθή λαχανικά, τα οποία περιέχουν ραφινόζη – ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο μέχρι τα βακτήρια στο έντερό σας να το ζυμώσουν- η οποία παράγει αέρια και συνεπακόλουθη αίσθηση φουσκώματος. Μην αποφεύγετε όμως υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά. Οι έρευνες λένε πως τρώγοντας σταθερά τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αποκτάτε μακροπρόθεσμα ισχυρότερο και πιο υγιές πεπτικό σύστημα, που θα είναι λιγότερο επιρρεπές στο φούσκωμα. Οπότε συνεχίστε να τρώτε πράσινα λαχανικά, αλλά να κρατήστε τις μερίδες σας μικρές και υπό έλεγχο. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε τα λαχανικά σας στον ατμό. Όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά, μαλακώνουν οι ίνες και συρρικνώνεται η μερίδα και έτσι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον γαστρεντερικό σωλήνα. Το μαγείρεμα βέβαια, δεν θα εξαλείψει το φούσκωμα εντελώς, αλλά μπορεί να κάνει τα λαχανικά σας πιο εύκολα στη χώνεψη.
 
2. Όσπρια. Είναι πιθανόν να μην είναι είδηση για σας, αλλά τα φασόλια, οι φακές, η σόγια και τα μπιζέλια προκαλούν πρήξιμο -ειδικά όταν η κατανάλωσή τους γίνεται σποραδικά και «μία στις τόσες». Όταν τα άπεπτα μέρη των οσπρίων φθάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια του εντέρου παίρνουν το προβάδισμα. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αέρια και σε φούσκωμα. Συνδυάστε τα όσπρια με εύπεπτα δημητριακά, όπως το ρύζι. Το σώμα σας τελικά θα τα συνηθίσει.
 
3. Γαλακτοκομικά (εξαιρείται το γιαούρτι με προβιοτικά). Εάν δε νιώθετε καλά μετά από ένα ποτήρι με γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα), πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν διαθέτει (τουλάχιστον σε επάρκεια) τα απαραίτητα ένζυμα για να τη διασπάσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Έτσι, για να προλάβετε αυτή την κατάσταση, αποφύγετε τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε εκείνα που είναι χωρίς λακτόζη ή καταλήξτε σε εναλλακτικές λύσεις διατροφικών ομάδων.
 
4. Μήλα. Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σας εξοικονομήσει μία επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού, αλλά δεν θα σας κρατήσει μακριά από το φούσκωμα. Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν επίσης φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν. Τα μήλα αποτελούν ένα εξαιρετικό, υγιεινό και θρεπτικό σνακ, οπότε μη σκεφτείτε ότι πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωσή τους. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως τρώγοντας μήλα, συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου και αναπνευστικών προβλήματων, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αν έχετε ευαισθησία, είναι να μην υπερκαταναλώνετε μήλα και να μην τα τρώτε αμέσως μετά από τα γεύματά σας, αλλά άλλες ώρες ως σνακ. 
 
5. Αλμυρές τροφές. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να σας δημιουργήσει πρήξιμο. Για να αποφύγετε το νάτριο πάντως δεν αρκεί να αφήσετε στην άκρη την αλατιέρα σας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναφέρεται ότι καταναλώνει περισσότερο νάτριο από ό, τι συνιστάται για μια υγιεινή διατροφή. Το νάτριο υπάρχει στα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως οι έτοιμες σούπες, το ψωμί και άλλα τρόφιμα ακόμα και γλυκά!! Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την αποφυγή του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όταν δεν μπορείτε με τίποτα να το αποφύγετε, είναι να πίνετε αρκετό νερό.
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις τροφές που ανακουφίζουν

* Ο Κωνσταντίνος Ξένος, είναι Κλινικός Διαιτολόγος και Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης στην «Ευρωκλινική Αθηνών»

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.