Αρχική Διατροφή Doctor Food Μελιτζάνες – Ανακαλύψτε τη θρεπτική και διατροφική τους αξία

Μελιτζάνες – Ανακαλύψτε τη θρεπτική και διατροφική τους αξία

0
Μελιτζάνες – Ανακαλύψτε τη θρεπτική και διατροφική τους αξία

DOCTOR FOOD | Πού και πώς ωφελούν οι μελιτζάνες, οι μεγάλες πρωταγωνίστριες του καλοκαιρινού τραπεζιού

Οι μελιτζάνες μπορεί να συγκαταλέγονται στις πλέον συνήθεις παρουσίες στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι, ωστόσο κυριαρχεί ευρέως η άποψη ότι διατροφικά είναι φτωχές. Σύμφωνα πάντως με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, έχουμε κάθε λόγο να καταναλώνουμε μελιτζάνες και για τα διαθρεπτικά τους χαρακτηριστικά. Η επιστημονική συνεργάτις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αναφέρει, σε άρθρο της ενημερωτικό για το κοινό:

Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες

• 1 φλιτζάνι μαγειρεμένης μελιτζάνας (περίπου 100 γραμμάρια) μας δίνει 34 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα μελιτζάνας προμηθεύει τον οργανισμό με 3 γραμμάρια πολύτιμων φυτικών ινών.

• Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και θιαμίνη.

• H ουσία που δίνει το μωβ χρώμα στις μελιτζάνες ονομάζεται νασουνίνη. Η νασουνίνη είναι μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία φαίνεται ότι προστατεύει τα λιπίδια των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, η νασουνίνη φαίνεται ότι συμβάλει στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών μέσα στα κύτταρα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες.

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο

• Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα γλυκά λαχανικά είναι η λουτείνη και η ζεαξανθίνη, ουσίες που φαίνεται να προστατεύουν τα μάτια και την όραση.

• Οι μελιτζάνες περιέχουν ουσίες όπως το κάλιο και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βάση μελετών φαίνεται ότι κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα.

• Αποδίδουν λίγες θερμίδες αλλά προσοχή στο μαγείρεμα γιατί απορροφούν πολύ λάδι.

• Οι μελιτζάνες περιέχουν σημαντικά ποσά οξαλικών αλάτων. Για αυτό το λόγο, άτομα με ιστορικό νεφρολιθιάσεων θα πρέπει να τις αποφεύγουν.

Μελιτζάνες ρολάκια με κιμά και γιαούρτι

Tip: Οι μελιτζάνες κάποιες φορές έχουν λίγο πικρή γεύση. Για να αποφύγετε την πικράδα, κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες και αλατίστε τες. Αφήστε για 30 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε. Αυτή η διαδικασία βοηθά και στη μείωση απορρόφησης πολύ λαδιού κατά το μαγείρεμα.

Γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας στην Ελλάδα είναι η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και του Λαγκαδά χρώματος σκούρου μοβ. Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της ελληνικής παραγωγής.

Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή μελιτζάνας είναι η Ιταλία και ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα.

Συνταγές με μελιτζάνες

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!