Αρχική Διατροφή Doctor Food BEST DIETS 2019 – Πανηγυρική «πρωτιά» της Μεσογειακής Διατροφής

BEST DIETS 2019 – Πανηγυρική «πρωτιά» της Μεσογειακής Διατροφής

0
BEST DIETS 2019 – Πανηγυρική «πρωτιά» της Μεσογειακής Διατροφής

DOCTOR FOOD | Στη δεύτερη θέση του TOP5 η DASH που βρίσκεται υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης.

DOCTOR FOOD | Στη δεύτερη θέση του TOP5 η DASH που βρίσκεται υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης

Το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News & World Report για άλλη μια φορά στις αρχές του νέου έτους, τότε που πολλοί άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να αδυνατίσουν ή να τρώνε πιο υγιεινά, ανακοίνωσε τη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2019.

Η παράδοση που ήθελε για οκτώ συνεχή χρόνια την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η αμερικανική δίαιτα DASH έσπασε εν μέρει πέρυσι, καθώς το 2018 η DASH για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να μοιραστεί το «θρόνο» της με τη Μεσογειακή Δίαιτα, αφού υπήρξε μεταξύ τους ισοψηφία. 

Φέτος, το σκηνικό καθάρισε μετά τη σχεδόν δεκαετή «κυριαρχία» της η DASH, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, υποχώρησε στη δεύτερη θέση, ενώ η Μεσογειακή Δίαιτα κατέκτησε την κορυφή της λίστας ανάμεσα σε 41 διατροφικά προγράμματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία. Οι ειδικοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις γνωστές ή λιγότερο γνωστές δίαιτες με ένα αρκετά ευρύ φάσμα κριτηρίων και δεικτών, το οποίο εκτός από την αποτελεσματικότητα τους ως προγραμμάτων για απώλεια βάρους, περιλαμβάνει τον αντίκτυπο στην υγεία, την πρακτικότητα στην εφαρμογή τους, το αν τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα κ.ά.

Οι δίαιτες που συγκροτούν το φετινό «TOP5» είναι οι εξής:

Νο1: Μεσογειακή Διατροφή. Η δίαιτα που έχει συνδεθεί με την καλύτερη προσφορά στην υγεία και τη μακροζωία. Το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από την υψηλή παρουσία φρέσκων φρούτων,  λαχανικών και οσπρίων (καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης) και ποιοτικών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και τα λιπαρά από ψάρια και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον η χαμηλή παρουσία κόκκινου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης καθιστούν εξαιρετικά φιλικό προς την υγεία, το μοντέλο αυτό που όπως σημειώνουν οι συντάκτες, διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα της Μεσογείου.

Βαθμολογία: 4.2/5 συνολικό σκορ: 3.0/5 απώλεια βάρους, 4.9/5 υγεία

Νο2: Δίαιτα DASH.  Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά έχει παράπλευρη θετική συνέπεια την απώλεια κιλών. Τη χαρακτηρίζει η έντονη παρουσία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Λέει όχι στα κορεσμένα λιπαρά και το πολύ αλάτι, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά και σε συγκεκριμένα λάδια.

Βαθμολογία: 4.1/5 συνολικό σκορ: 3.1/5 απώλεια βάρους, 4.8/5 υγεία

Νο3: Δίαιτα Flexitarian. Προέρχεται από τις λέξεις flexible +vegetarian και είναι μια ήπια χορτοφαγική δίαιτα που παροτρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης χωρίς να επιβάλει πλήρη αποχή από το κρέας. Η δίαιτα διατηρεί την 3η θέση, την οποία είχε και πέρυσι.

Βαθμολογία: 4.0/5 συνολικό σκορ: 3.4/5 απώλεια βάρους, 4.7/5 υγεία

Νο4: Δίαιτα MIND. Πρόκειται για ένα διατροφικό σύστημα που δανείζεται στοιχεία και από της Δίαιτα DASH και από τη Μεσογειακή Διατροφή και στοχεύει στην προστασία του εγκεφάλου και την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη δίαιτα έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά τα λαχανικά, τα καρύδια, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Λέει όχι σε κόκκινα κρέατα, βούτυρο και μαργαρίνη, τυριά, γλυκά, τηγανητά και junk food. Η συγκεκριμένη δίαιτα, που πέρυσι ήταν στην 5η θέση, εκτόπισε τη δίαιτα Δίαιτα Weight Watchers, που φέτος είναι τελευταία στο Top5.

Βαθμολογία: 3.9/5 συνολικό σκορ: 2.8/5 απώλεια βάρους, 4.6/5 υγεία

Νο5: Δίαιτα WW (Weight Watchers). Απ’ τα πλέον κλασικά μοντέλα διατροφής και απώλειας βάρους, που προωθείται και από διασημότητες όπως η Oprah Winfrey, και φέτος πέρασε σε ένα τολμηρό «πείραγμα» του ιστορικού ονόματός της προσθέτοντας τη λέξη Wellness (ευεξία). Λειτουργεί με ένα ιδιότυπο point system. Κάθε τρόφιμο έχει τους «βαθμούς» τους και όποιος το ακολουθεί δεν πρέπει να ξεπεράσει το συνολικό ημερήσιο αριθμό που του δίνεται.

Βαθμολογία: 3.9/5 συνολικό σκορ: 3.7/5 απώλεια βάρους, 4.5/5 υγεία

Στον αντίποδα, χειρότερες δίαιτες για το 2019 αναδείχτηκαν η δίαιτα DUKAN, η Body Reset, η Whole30, ΚΕΤΟ και η δίαιτα Άτκινς καταλαμβάνοντας τις 5 τελευταίες θέσεις της λίστας των 41.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com