Αρχική Διατροφή Doctor Food «Αυτή είναι η οστεοπόρωση» – Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2020 και διατροφικά tips

«Αυτή είναι η οστεοπόρωση» – Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2020 και διατροφικά tips

0
«Αυτή είναι η οστεοπόρωση» – Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2020 και διατροφικά tips

DOCTOR FOOD | Κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης μάς θυμίζει την παρουσία της λεγόμενης «σιωπηλής νόσου». Πού εστιάζει η φετινή διεθνής καμπάνια και ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας που πλήττει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 διεθνώς.

DOCTOR FOOD | Κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης μάς θυμίζει την παρουσία της λεγόμενης «σιωπηλής νόσου». Πού εστιάζει η φετινή διεθνής καμπάνια και ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας που πλήττει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 διεθνώς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (WOD), στις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους, σηματοδοτεί διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης που αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ασθένειας που γίνεται ολοένα πιο ανησυχητική όσο ο πληθυσμός αυξάνεται και ζει περισσότερο.

Η εκστρατεία του 2020 έχει κεντρικό της μήνυμα «Αυτή είναι η οστεοπόρωση» και μέσα από μια σειρά αφίσες και υποστηρικτό υλικό που στηρίζεται τόσο σε στοιχεία όσο και σε προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων αναδεικνύει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της νόσου αλλά και την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας.

Στη διεθνή καμπάνια καταγράφεται η άμεση σχέση μεταξύ της οστεοπόρωσης, γνωστής και ως «σιωπηλής νόσου» και των σπασιμάτων των οστών, με τις πολλαπλές επιπτώσεις τους στη ζωή των ασθενών, όπως ο πόνος, η καθήλωση και η απώλεια ανεξαρτησίας.

Κυρίαρχο ρόλο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης του 2020 παίζει και η παρουσίαση της οστεοπόρωσης ως «οικογενειακής υπόθεσης», καθώς συχνά το οικογενειακό περιβάλλον επωμίζεται τη φροντίδα των νοσούντων, ενώ η ασθένεια εμφανίζεται να πλήττει πολλές γενιές της οικογένειας.

Βασικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης 2020

  1. Η οστεοπόρωση είναι η υποκείμενη αιτία των οδυνηρών, εξουθενωτικών και απειλητικών για τη ζωή σπασμένων οστών
  2. Η οστεοπόρωση είναι διογκούμενο παγκόσμιο πρόβλημα: παγκοσμίως, τα κατάγματα των κοκάλων επηρεάζουν 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών.
  3. Η οστεοπόρωση επηρεάζει τις οικογένειες – το οικογενειακό περιβάλλον συχνά φέρει το βάρος της φροντίδας των ασθενών
  4. Εάν κάποιος από τους γονείς σας είχε οστεοπόρωση ή κάταγμα ισχίου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και σε εσάς. Μην παραμελείτε τις εξετάσεις πρόληψης.
  5. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης αναλάβετε έγκαιρη δράση και απευθυνθείτε στους ειδικούς για να την προλάβετε.
  6. Η υγεία των οστών αφορά ολόκληρη την οικογένεια – Ακολουθήστε έναν τρόπο ζωής και διατροφής φιλικό προς την υγεία των οστών.

Τρία βήματα για την πρόληψη: Ασβέστιο, Βιταμίνη D και Άσκηση 

1. Ασβέστιο: Το ασβέστιο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Οι κύριες πηγές πρόσληψης ασβεστίου είναι: το γάλα, το γιαούρτι, το σουσάμι, τα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κλπ), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, βρούβρες, μαϊντανός), το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα ξερά σύκα, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, η σόγια, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα κλπ), τα όσπρια , οι ελιές, το αβγό, το συκώτι.

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο: Βρέφη: 360-540 mg, Παιδιά: 1200 mg, Ενήλικες: 1000 – 1200 mg, Έγκυες/θηλάζουσες: 1400-1600 mg, Αθλητές: 1600 – 2000 mg.

Παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του ασβεστίου 

Το μειωμένο περιεχόμενο σε ασβέστιο των φαγητών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, και φυσικά η έλλειψη βιταμίνης D, της βιταμίνης που βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο.

2. Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και για υγιή, δυνατά οστά. Η βιταμίνη D υπάρχει σε διάφορα φαγητά. Όμως η πρόσληψη της από τη διατροφή δεν είναι αρκετή. Για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, αυγά, μουρουνέλαιο, ενισχυμένο σε βιταμίνες γάλα και δημητριακά.

3. Άσκηση: Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση είναι διπλός.

Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (αύξηση οστών σε μήκος, κυρίως υπό την επίδραση των ορμονών του φύλου), στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Επιπλέον κατά την ενηλικίωση είναι και θεραπεία γιατί: α) διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα, β) μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση, γ) αργοπορεί το ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας με την αύξηση της ηλικίας κατά τη μέση και γεροντική ηλικία και προφυλάσσει από τις πτώσεις.

Τα οφέλη της άσκησης της οστεοπόρωσης είναι πολλαπλά: Μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και τη μυϊκή μάζα. Επίσης διορθώνει τη στάση, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την ικανότητα ισορροπίας, μειώνει τον κίνδυνο πτώσης, μειώνει την κόπωση και ανακουφίζει τους πόνους βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής.

Tip. Οι ασκήσεις φόρτισης ή μεταφοράς βάρους (δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει τρέξιμο, τζόκινγκ κ.λπ.) ενδυναμώνουν τα οστά καλύτερα από τις ασκήσεις χωρίς φόρτιση (όπως κολύμβηση ή ποδηλασία).

ΠΗΓΕΣ: Με πληροφορίες από worldosteoporosisday.org, υπουργείο Υγείας, Νοσοκομείο Υγεία

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com