Αρχική Διατροφή Doctor Food Αυτή είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να ζυγίζεσαι

Αυτή είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να ζυγίζεσαι

0
Αυτή είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να ζυγίζεσαι

ΔΙΑΙΤΑ | Σύμφωνα με φινλανδική σχετική έρευνα

ΔΙΑΙΤΑ | Σύμφωνα με φινλανδική σχετική έρευνα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLOS One, φινλανδοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε τονίζουν ότι ο καθημερινός έλεγχος του βάρους δεν είναι αποτελεσματικός. Οι ίδιοι, όπως αναφέρει το popaganda.gr, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη μέρα για να ζυγίζεται κανείς είναι η Τετάρτη.

Ο λόγος που οι ερευνητές προτείνουν την Τετάρτη ως την καλύτερη μέρα για ζύγισμα είναι γιατί στατιστικά εκείνη τη μέρα είναι πιθανότερο η ζυγαριά να αντικατοπτρίζει το πραγματικό βάρος και να έχει τις μικρότερες διακυμάνσεις. Όσοι ζυγίζονται Τετάρτη μπορούν να έχουν μια αληθινή εικόνα για τα κιλά τους και να κάνει ασφαλείς συγκρίσεις με τις προηγούμενες εβδομάδες για το πώς πάει η δίαιτα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα Σαββατοκύριακα έχουμε την τάση να είμαστε βαρύτεροι και στη συνέχεια σταδιακά χάνουμε βάρος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το πόσο επιπλέον ζυγίζουμε το Σαββατοκύριακο εξαρτάται από το αν έχουμε π.χ. βγει έξω για φαγητό, αν έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ στη βραδινή έξοδο, αν φτιάξαμε «γενναία» κυριακάτικα πρωινά ή γεύματα για την οικογένεια κ.λπ. Συνεπώς, είναι προφανές ότι αν κάποιος ζυγιστεί το Σαββατοκύριακο ή στην αρχή της νέας εβδομάδας το πιθανότερο είναι να μην έχει πραγματική εικόνα της κατάστασής του.

«Αλλά εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, δεν θα πρέπει να ξεχνάνε να ζυγιστούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να πάρουν κιλά αντί να χάσουν», σημειώνει η Δρ Ελίνα Χελάντερ. «Και αυτό διότι η τακτική παρακολούθηση του βάρους βοηθά στην πιστή τήρηση του διατροφικού προγράμματος», προσθέτει.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα θέτοντας υπό ιατρική παρακολούθηση 40 υπέρβαρα άτομα και ανέλυσαν 2.838 διαφορετικές μετρήσεις βάρους σε διάστημα ενός έτους. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν ζυγίζονταν μια φορά την εβδομάδα κατέληξαν να πάρουν βάρος, ενώ εκείνοι που έλεγχαν το βάρος τους σε εβδομαδιαία βάση είδαν το βάρος τους να μειώνεται. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.