Αρχική Ιστορίες Food Stories Αφρώδεις οίνοι: Οι φυσαλίδες της γιορτής

Αφρώδεις οίνοι: Οι φυσαλίδες της γιορτής

0
Αφρώδεις οίνοι: Οι φυσαλίδες της γιορτής

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Το ρεβεγιόν κατά παράδοση θέλει κρασιά αφρώδη και τα αφρώδη της πατρίδας μας είναι εδώ. 

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Το ρεβεγιόν κατά παράδοση θέλει κρασιά αφρώδη και τα αφρώδη της πατρίδας μας είναι εδώ. 

Μπορεί το μεγαλοαστικό κλισέ να συνωμοτεί υπέρ της επίτευξης των εμπορικών στόχων κάθε εκπροσώπου Καμπανίτη οίνου, προβάλλοντας συστηματικά την αρχή «γιορτές χωρίς σαμπάνια δε γίνονται», αλλά υπάρχουν κι αλλού εξαιρετικές …μπουρμπουλήθρες ικανές να σερβιριστούν στα κολονάτα ποτήρια της μεγάλης Παραμονής: στον τόπο μας.

Οι αφρώδεις οίνοι παράγονται με μέθοδο παρόμοια αυτή της σαμπάνιας. Ωστόσο, συνήθως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στην παραγωγή, κι αυτή είναι πως στα αφρώδη κρασιά της Καμπανίας εφαρμόζεται η μέθοδος Champenoise, κατά την οποία το κρασί υφίσταται μια δεύτερη ζύμωση, αυτή τη φορά μέσα στη φιάλη. Η μέθοδος αυτή προσδίδει ιδιαίτερη φινέτσα στις σαμπάνιες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι αφρώδεις οίνοι που παράγονται με άλλες μεθόδους είναι κατώτεροι σε ποιότητα.

Αν και οι πειραματισμοί στην Ελλάδα στο χώρο του κρασιού έχουν βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει φανεί πως από τις ελληνικές ποικιλίες οι ιδανικότερες για την παραγωγή αφρωδών οίνων είναι η βορειοελλαδίτικη Ντεμπίνα, το ερυθρό Ξινόμαυρο, το πελοποννησιακό Μοσχοφίλερο, το ροδίτικο Αθήρι.

Από αυτές τις ποικιλίες παράγονται οι αφρώδεις οίνοι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) στη χώρα μας: το ροζέ Αμύνταιο από την οινοποίηση του Ξινόμαυρου, το λευκό Ζίτσα από την Ντεμπίνα, το λευκό Μοσχοφίλερο από τη Μαντίνεια, τα αφρώδη κρασιά της Ρόδου (λευκά κι ερυθρά) από την ντόπια ποικιλία Αθήρι.

Το Αμύνταιο μάλιστα, που συγκαταλέγεται στις ζώνες ΠΟΠ για την παραγωγή αφρώδους οίνου είναι η μόνη ζώνη παραγωγής αφρώδους ροζέ, σημαντική τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας.

Tip σρβιρίσματος: Κρυώστε τα στους 8 βαθμούς περίπου και απολαύστε τα στο ποτήρι flute της σαμπάνιας.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.