Αρχική Featured Συνταγές με αγκινάρες – Τips για το καθάρισμα και το μαγείρεμα

Συνταγές με αγκινάρες – Τips για το καθάρισμα και το μαγείρεμα

0
Συνταγές με αγκινάρες – Τips για το καθάρισμα και το μαγείρεμα
Εικόνα: ©Shutterstock

Οι αγκινάρες μεταμορφώνονται ανάλογα με τη συνταγή και δίνουν από πρώτης τάξης μεζεδάκια μέχρι πλούσια μαγειρευτά πιάτα. Όσα είναι καλό να γνωρίζετε, αν προτιμήσετε τις φρέσκες.

Με αγκάθια ή χωρίς, στρογγυλές ή μακρουλές, μοβ ή πράσινες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, οι αγκινάρες ανάλογα με τη συνταγή δίνουν από πρώτης τάξης μεζεδάκια μέχρι πλούσια μαγειρευτά πιάτα.

Υπολογίστε σωστά!

Αν προτιμήσετε φρέσκες αγκινάρες, συνπολογίστε το γεγονός ότι -ανάλογα με τη συνταγή- μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε μεγάλο ποσοστό από το φυτό για να φτάσετε στην καρδιά. Προμηθευτείτε λοιπόν περισσότερες απ’ όσες προβλέπει η συνταγή σας αν αναφέρεται σε καθαρισμένες ή καρδιές.

Πώς να καθαρίσετε τις αγκινάρες

  1. Κόβετε το κοτσάνι ή το περιστρέφετε και το αφαιρείτε τραβώντας μαζί και κάποιες από τις σκληρές ίνες.
  2. Αφαιρείτε αρκετά από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβετε μια ροδέλα από τη βάση κάθε αγκινάρας τέτοιου πάχους ώστε να φανεί το λευκό εσωτερικό της.
  3. Κόβετε τη σκληρή κορυφή από κάθε σε βάθος 2-3 εκ. για να απομονώσετε την καρδιά.
  4. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τις εσωτερικές ίνες για να σχηματίσετε τις γνωστές μικρές «θήκες».

Επειδή οι αγκινάρες μαυρίζουν εύκολα…

Ετοιμάστε ένα μπολ με νερό και λεμόνι και φυλάτε τις αγκινάρες μέσα, όσο εκτελείτε άλλα στάδια της συνταγής.

Καλύτερα με γάντια το καθάρισμα

Καθώς οι αγκινάρες μπορεί να ποτίσουν τα χέρια και νύχια με χρώμα που δεν φεύγει εύκολα, καλύτερα να φορέσετε προστατευτικά γάντια.

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία αγκινάρας στην Ελλάδα είναι η Αργίτικη (φημισμένη των Ιρίων που είναι ΠΓΕ), με τα πράσινα φύλλα, και ακολουθεί η Ιώδης της Αττικής, με μικρότερα μοβ φύλλα στη βάση του άνθους. Το περίφημο αγκιναράκι της Τήνου είναι πολύ μικρής παραγωγής. Εξίσου διάσημη, και η άγρια αγκινάρα Κρήτης, όπου τρώγεται ωμή ως μεζές περιωπής για τη ρακή.

Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

Οι αγκινάρες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μαγειρεύονται συχνά παρέα, με άλλα λαχανικά όπως οι πατάτες, τα καρότα και ο αρακάς και αγαπούν πολύ τον άνηθο, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κουκιά. Τα πάνε περίφημα επίσης με το αρνάκι και το κατσικάκι, απογειώνονται με τη συντροφιά ενός πλούσιου αυγολέμονου, αλλά δε λένε όχι και στις σάλτσες με βάση το γιαούρτι. Δημοφιλέστατο πιάτο με αγκινάρες της ελληνικής κουζίνας είναι οι Αγκινάρες αλά Πολίτα, ενώ πολύ αγαπητές είναι και οι μαρινάτες.

Συνταγή για αγκινάρες με αρακά

Αρακάς με αγκινάρες

Συνταγή για Αγκινάρες αλά Πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα

Συνταγή για πιλάφι με τόνο και αγκινάρες

Πιλάφι με τόνο και αγκινάρες

Συνταγή για Αρνάκι με Φρέσκες Αγκινάρες

Αρνάκι με φρέσκες αγκινάρες και αυγολέμονο

Συνταγή για Αγκινάρες στο λάδι

Αγκινάρες στο λάδι

Συνταγή για Ρολό Κρέας με Αγκινάρες στη Γάστρα

Ρολό γεμιστό με αγκινάρες στη γάστρα

Διατροφικά οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως Α, Β και C, περιέχουν μεταλλικά άλατα (σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο), θεωρούνται διουρητικές και συμβάλλουν στην καλή κατάσταση οργάνων όπως το συκώτι. Θερμιδικά, οι αγκινάρες μόνες τους δίνουν λίγες θερμίδες -περίπου 60-70 στα 100-120 γρ.) αλλά η τελική θερμιδική τους αξία στο πιάτο εξαρτάται από τον τρόπο που μαγειρεύτηκαν.

Οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για βολβό που δεν έχει καμία σχέση με την αγκινάρα ούτε κατάγεται από την Ιερουσαλήμ. Η πηγή του ονόματός του παραμένει αδιευκρίνιστη. Ο ηλίανθος ο κονδυλώδης, όπως λέγεται επισήμως, έχει υφή αμυλώδη και μαγειρεύεται όπως οι συνήθεις αμυλούχες πρώτες ύλες.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.