Αρχική Διατροφή Doctor Food Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;

Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;

0

Μεγαλώσαμε με την τηλεοπτική φωνή που μας εγκαλούσε να βάλουμε τα φρέσκα πορτοκάλια στη ζωή μας. Και ήταν από τις φορές εκείνες που η διαφήμιση είχε δίκιο, καθώς τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού είναι πάρα πολλά.

Μεγαλώσαμε με την τηλεοπτική φωνή που μας εγκαλούσε να βάλουμε τα φρέσκα πορτοκάλια στη ζωή μας. Και ήταν από τις φορές εκείνες που η διαφήμιση είχε δίκιο, καθώς τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού είναι πάρα πολλά.

Δεν είναι μόνο νόστιμα και ζουμερά! Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και μπόλικη βιταμίνη C. Είναι καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη αυτού του χειμωνιάτικου, αρωματικού φρούτου.

Προλαμβάνει μορφές καρκίνο Μία ένωση που βρίσκεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται D-λιμονένιο, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Μειώνει τη χοληστερόλη. Ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά υψηλότερη στον εσωτερικό φλοιό, παρά στην πορτοκάλι τους σάρκα. Η πηκτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Συμβάλλει στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φλαβονοειδές που ονομάζεται εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος.

Προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη. Τα πορτοκάλια περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ και ερπεριδίνη, που προωθούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τρώγοντας ένα πορτοκάλι την ημέρα, κρατάτε το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα πορτοκάλια βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και στη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη στη Βρετανία, βρέθηκε ότι ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Προωθεί τη σεξουαλική υγεία. Το πορτοκάλι περιέχει φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιές σπέρμα, το οποίο το προστατεύει από γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισχυρή περιεκτικότητα βιταμίνης C στο πορτοκάλι, διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά. Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Σε μια προκαταρκτική μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη άλλων εσπεριδοειδών, για την πρόληψη των λίθων των νεφρών. Πάντως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών. Και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ανάγκη άφθονου νερού.

Διατηρεί υγιές δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

Προστατεύει από μολύνσεις. Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε αφθονία στο πορτοκάλι και βοηθούν στην προστασία έναντι των ιικών μολύνσεων.

Ανακουφίζει απ’ τη δυσκοιλιότητα. Η υψηλή περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην τόνωση των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Αποτρέπει τα έλκη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του πορτοκαλιού σε φυτικές ίνες, το φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του έλκους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.