Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Το Chardonnay και η Ελλάδα

Το Chardonnay και η Ελλάδα

0

Στο επίκεντρο της επόμενης συνάντησής του το Wine Club THESSALONIKI’96 βάζει το Chardonnay –ίσως την πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο– και παρακολουθεί την εξέλιξή του στην Ελλάδα.

chardonnayΣτο επίκεντρο της επόμενης συνάντησής του το Wine Club THESSALONIKI’96 βάζει το Chardonnay –ίσως την πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο– και παρακολουθεί την εξέλιξή του στην Ελλάδα.

Το Chardonnay στο κόσμο. Οι βόρειες αμπελουργικές επαρχίες της Γαλλίας του χρωστούν την παραγωγή κορυφαίων, μοναδικών κρασιών. Στην Καμπανία είναι η λευκή ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή της μεγάλης ντίβας των κρασιών, της σαμπάνιας. Στη Βουργουνδία μας δίνει τα μεγάλα λευκά κρασιά του Meursault και του Montrachet (Côte d’Or), του Pouilly-Fuissé (Mâcon) και βεβαίως του Chablis. Στην Καλιφόρνια, η ευεργετική επίδραση του ωκεανού και αρκετές δεκαετίες καλλιέργειας, διερευνήσεων και πειραματισμών αρκούσαν για την παραγωγή εξαιρετικών Chardonnay από τις περιοχές Monterey, Sonoma, Napa Valley. Η Αυστραλία ήταν η επόμενη ήπειρος που μαγεύτηκε από τη γοητεία του και στήριξε τις εξαγωγές της στα πληθωρικά φρουτώδη Chardonnay της. Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αμερική κι από κει και πέρα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.

Στην Ελλάδα φυτεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απ’ τον καιρό που οι Έλληνες οινοποιοί πείστηκαν για τις δυνατότητες των ξενικών ποικιλιών και για την αρμονική τους συνύπαρξη με τις ντόπιες. Πλέον το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη. Το αξιοπερίεργο με το Chardonnay είναι ότι ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια είναι η γεύση του;». Διότι, εκτός από το γεωγραφικό πλάτος, το κλειδί για το γευστικό προφίλ του κάθε Chardonnay βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού του, ο οποίος θα αποφασίσει για την ωριμότητα των σταφυλιών και την τεχνική οινοποίησης που θα ακολουθήσει. Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του.

Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI ’96 οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν  την «Εξέλιξη του Chardonnay στην Ελλάδα» δοκιμάζοντας κρασιά από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας, διαφορετικές σοδειές, αλλά και διαφορετικών στυλ οινοποίησης, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα.

Info

Τι; Η εξέλιξη του Chardonnay στην Ελλάδα -Συνάντηση οινόφιλων
Ποιος; Wine Club THESSALONIKI ’96*
Πότε; Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στις 20.00
Πού; Excelsior Hotel (Μητροπόλεως 23, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 021020).

*Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει τη 18η χρονιά λειτουργίας του. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς γίνεται κανείς μέλος στο 2310 888311 ή στο [email protected].

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.