Αρχική Ιστορίες Food Stories Πού «κολλάνε» οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου;

Πού «κολλάνε» οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου;

0

Συμπυκνωμένα τα συμπεράσματα της «Έρευνας διάθεσης τυποποιημένου, εξαιρετικού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου» που διεξήχθη από την DK Consultants μεταξύ 12 Μαΐου 2011 και 1 Ιουνίου 2013.

olive oil

Συμπυκνωμένα τα συμπεράσματα της «Έρευνας διάθεσης τυποποιημένου, εξαιρετικού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου» που διεξήχθη από την DK Consultants μεταξύ 12 Μαΐου 2011 και 1 Ιουνίου 2013. Στόχο είχε την εξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών συμπερασμάτων σχετικά με τις εξαγωγές τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου. Η μελέτη παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του συνεδρίου Food For Success.

• 2.643 ετικέτες κατέγραψε η καταμέτρηση όλων των ετικετών ελληνικού ελαιολάδου μεγάλων, μικρομεσαίων έως και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού.
Το 63,4% των ετικετών τυποποιημένου ελαιόλαδου εξαφανίζονται από την αγορά μετά από 2 χρόνια.
Μόλις 14 μήνες ζωής αντιστοιχούν σ’ έναν πολύ μεγάλο αριθμό ετικετών ελαιολάδου που στοχεύουν στις αγορές του εξωτερικού (μηδαμινός χρόνος δηλαδή σε σχέση με εκείνον των ανταγωνιστριών χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία).
Η αδυναμία εδραίωσης σταθερής παρουσίας των ετικετών στην αγορά συνεπάγεται οικονομική ζημία για τις εταιρείες –το «εξαιρετικά» παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο δεν αποδεικνύεται και «εξαιρετικά» κερδοφόρο, όπως θα περίμενε κανείς.

Συμπέρασμα; Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του skai.gr οι ερευνητές διαπιστώνουν πως οι νέες ετικέτες που τοποθετούνται συνεχώς στα ράφια delicatessen καταστημάτων, αλυσίδων super markets και e-shops, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών. Από την έρευνα διαπιστώνεται, ακόμη, πως ο μικρός μέσος όρος ζωής μιας ετικέτας οφείλεται μεταξύ άλλων, στον κατακερματισμό των ετικετών, στην επαναλαμβανόμενη ομοιότητα, στην απουσία προσέγγισης storytelling (σ.σ. δεν υπάρχει «αφήγηση») μεταξύ των ετικετών και στην ανεπαρκή στρατηγική στόχευσης και διείσδυσης στις αγορές-στόχους. Μια ολιστική προσέγγιση marketing, καθώς και μια ορθή και αποτελεσματική κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου εξαγωγών ενδεχομένως να αποτελούσαν αφετηρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο (σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές).

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.