Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Ήταν μια καλή χρονιά για την «Πόλη του Κρασιού» στο Μπορντό

Ήταν μια καλή χρονιά για την «Πόλη του Κρασιού» στο Μπορντό

0
Ήταν μια καλή χρονιά για την «Πόλη του Κρασιού» στο Μπορντό

PLANET FOOD | Η «Πόλη του Κρασιού» εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2016 και, κρίνοντας απ’ τα στοιχεία των επισκεπτών της για το 2017, το μέλλον της προμηνύεται μάλλον λαμπρό.

PLANET FOOD | Η «Πόλη του Κρασιού» εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2016 και, κρίνοντας απ’ τα στοιχεία των επισκεπτών της για το 2017, το μέλλον της προμηνύεται μάλλον λαμπρό.

Η «Πόλη του Κρασιού» πρωτοάνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 31 Μαΐου 2016. Πρόκειται για έναν μόνιμο χώρο πολιτισμού -με άκρως υποβλητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό- αφιερωμένο στο κρασί και την ιστορία του, σε όλο τον κόσμο, τις εποχές και τις τοπικές κουλτούρες. Βρίσκεται στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου και σημαντικό λιμάνι της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στην «Πόλη του Κρασιού» πέρα από γευσιγνωσίες και δοκιμές κρασιών, διοργανώνονται διαλέξεις, προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια και προσωρινές εκθέσεις με θέμα πάντα το κρασί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περσινή χρονιά -την πρώτη ουσιαστικά ολόκληρη χρονιά λειτουργίας του χώρου- η «Πόλη» δέχτηκε 445.000 επισκέπτες από 176 διαφορετικές εθνικότητες, περισσότερους από 1.000 δημοσιογράφους και 1.100 συλλόγους, ενώ φιλοξένησε συνολικά 400 ιδιωτικές εκδηλώσεις. Οι λάτρεις του κρασιού που τη στήριξαν με την παρουσία τους ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους Γάλλοι, ενώ από το 23% των ξένων επισκεπτών ξεχώρισαν σε αριθμό οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Ισπανοί.

Οι δύο πρώτες εκθέσεις που διοργανώθηκαν το 2017 ήταν οι «Μπιστρό! Από τον Μποντλέρ στον Πικάσο» και «Γεωργία, η χώρα-κοιτίδα της αμπελουργίας». Οι εκθέσεις αυτές προσέλκυσαν περισσότερους από 92.000 επισκέπτες.

Φέτος, η προσωρινή έκθεση με τίτλο «Το κρασί και η μουσική» θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Μαρτίου έως τις 24 Ιουνίου, ενώ στη δεύτερη, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο και θα είναι αφιερωμένη στον «προσκεκλημένο αμπελώνα», το Πόρτο θα έχει την τιμητική του.

Ο «προσκεκλημένος αμπελώνας», που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, έχει ως δράση στόχο το κοινό να γνωρίσει έναν αμπελώνα υπό την πολιτιστική σκοπιά της αμπελουργικής περιοχής του μέσα από μια αισθητική πρόταση. Με την ευκαιρία αυτή, η «Πόλη» φορά τα χρώματα της τιμώμενης αμπελουργικής περιοχής: το εστιατόριο, το αμφιθέατρο, όλοι μετέχουν στην προβολή και ανάδειξη του επίσημου προσκεκλημένου αμπελώνα. Η έκθεση του 2017 που διεξήχθη σε συνεργασία με το κράτος της Γεωργίας και το Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας, παρουσίασε εκατό έργα τέχνης αρχαιολογικά και εθνογραφικά αντικείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία προέρχονταν στο σύνολό τους από συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας. Η έκθεση περιελάμβανε επίσης ταινίες, μουσική και πολυμεσικά συστήματα για τον πολιτισμό της Γεωργίας. Ένα πολιτιστικό και επιστημονικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε σχέση με αυτόν τον πρώτο προσκεκλημένο αμπελώνα, δοκιμαστήρια των γεωργιανών κρασιών, θεάματα και πολιτιστικές συναντήσεις.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.