Αρχική Ειδήσεις Φινάλε για την ιστορική ψαραγορά του Τόκιο – τη μεγαλύτερη του κόσμου

Φινάλε για την ιστορική ψαραγορά του Τόκιο – τη μεγαλύτερη του κόσμου

0
Φινάλε για την ιστορική ψαραγορά του Τόκιο – τη μεγαλύτερη του κόσμου

PLANET FOOD | Η παγκοσμίως φημισμένη αγορά Tsukiji κλείνει στα 83 της χρόνια, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

PLANET FOOD | Η παγκοσμίως φημισμένη αγορά Tsukiji κλείνει στα 83 της χρόνια, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

«Είμαι έτοιμος να κλάψω» δήλωσε ο συνταξιούχος ναυτικός Hisao Ishii, γνωρίζοντας ότι το Σάββατο της 6ης Οκτώβρη 2018 ήταν η τελευταία φορά που έβλεπε το γνώριμό του χώρο. «Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα αποχαιρετισμού, η αγορά Tsukiji προσπάθησε να συναντηθεί με την εποχή, αλλά γερνάει» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.  

Η πολύβουη αγορά ψαριών Tsukiji, σύμφωνα με το BBC, έκανε την τελευταία της δημοπρασία τόνου λίγο πριν από την αυγή. Οι δημοπρασίες τόνου στο ιστορικό αυτό μέρος είναι από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και «χτυπάνε» ψηλές τιμές -ειδικά την Πρωτοχρονιά, όταν πολλοί επαγγελματίες θεωρούν γούρι για την επιχείρησή τους να λάβουν μέρος και να φανούν γενναιόδωροι. Εδώ έχει επιτευχθεί άλλωστε και το ιστορικό ρεκόρ των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν για ένα ολόκληρο (άκοπο) τόνο bluefin το 2013.

Σχεδόν 500 είδη θαλασσινών διακινούνταν στο Tsukiji, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πολυτελή συνοικία Ginza, όπου συγκεντρώνονται μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του Τόκιο. Οι σεφ που αναζητούν τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα -το σούσι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς την απόλυτη φρεσκάδα των θαλασσινών- έχτισαν με τα χρόνια στενές σχέσεις με τους προμηθευτές. Ο τεράστιος όγκος και η ποικιλία των προϊόντων προσέλκυε επίσης δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Στην ψαραγορά, που  χτίστηκε το 1935, μετά το σεισμό του 1927, κυριαρχούν τα σιδερένια στέγαστρα με την κυματοειδή όψη. Εξελίχτηκε σε μια απέραντη, πολυάσχολη αγορά, αλλά θεωρήθηκε από πολλούς ως υποβαθμισμένη και κορεσμένη.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η ψαραγορά του Τόκιο θα μεταφερθεί σε νέο σημείο λόγω των αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται στην ιαπωνική πρωτεύουσα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Οι ψαράδες θα φύγουν από την παλιά μονάδα και θα εγκατασταθούν σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, στο Toyosu, περίπου 2 χλμ. μακριά την Tsukiji.

Η ιδέα της μετακίνησης της αγοράς αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση εκ μέρους των εργαζομένων, μερικοί από τους οποίους διατηρούν εκεί οικογενειακές επιχειρήσεις πολλών γενεών. Η μετάβαση στη νέα εγκατάσταση κόστους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Toyosu, όπου φιλοξενούνταν προηγουμένως εργοστάσιο χημικών, σύμφωνα με το BBC καθυστέρησε λόγω προβλημάτων ρύπανσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών «πολέμησαν» σε συνθήκες καταρρακτώδους βροχής ενάντια στη μετακίνηση. Ωστόσο τίποτα δε σταματάει πλέον την αποφασισμένη κίνηση και η νέα αγορά πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.

 

Μόνο η λεγόμενη «εξωτερική αγορά», όπου στεγάζονται καταστήματα street-food, ψαρολιχουδιών, τροφίμων και άλλων αγαθών, θα παραμείνει στη θέση της να θυμίζει πως κάποτε εκεί λειτούργησε η μεγαλύτερη ψαραγορά του κόσμου.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com