Αρχική Διατροφή Doctor Food Δ. Τσιαχρής: Το διατροφικό …τετράστιχο για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

Δ. Τσιαχρής: Το διατροφικό …τετράστιχο για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

0
Δ. Τσιαχρής: Το διατροφικό …τετράστιχο για υγιή καρδιά που δεν ξεχνάς με τίποτα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Με ένα απλούστατο τετράστιχο συνόψισε ο καρδιολόγος Δημήτρης Τσιαχρής τις τροφές που πρέπει να προτιμάμε για να προστατεύουμε την καρδιά μας στη συνέντευξη που έδωσε στο ICookGreek.

«Ψάρι, κότα, φρούτα, χόρτα». Με αυτό το απλούστατο …τετράστιχο συνόψισε ο καρδιολόγος Δημήτρης Τσιαχρής τις τροφές που πρέπει να προτιμάμε για να προστατεύουμε την καρδιά μας.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο ICookGreek ο κ. Τσιαχρής τόνισε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες -και όχι μόνο οι διατροφικές- αποτελούν πολύ πιο αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στις καρδιοπάθειες από ό,τι οι συχνές εξετάσεις.

 Ο Δημήτρης Τσιαχρής είναι καρδιολόγος- Επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ας δούμε όσα ενδιαφέροντα απάντησε στον Γιάννη Αλμπάνη.

Γ. Α.: Πόσο μας απειλούν οι ασθένειες της καρδιάς; Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια στον γενικό δείκτη θνησιμότητας;

Δ. Τ: Τα καρδιολογικά προβλήματα παραμένουν η βασική αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Το ποσοστό τους είναι πιο μεγάλο και από τους καρκίνους και τα εγκεφαλικά. 

Γ. Α.: Υπάρχουν όντως ηλικίες που είναι «υψηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά τα καρδιακά περιστατικά;

Δ. Τ.: Οι ποιο επικίνδυνες ηλικίες είναι για τους άντρες τα 40-45 και για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες όταν χάσουν τα οιστρογόνα, που τις προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες, μπαίνουν στη ζώνη κινδύνου όπως οι άντρες.

Γ. Α.: Τι καρδιολογικές εξετάσεις χρειάζεται να κάνουμε προληπτικά; Πόσο συχνά και από ποια ηλικία και μετά;

Δ. Τ.: Είναι ιντριγκαδόρικη αυτή η ερώτηση και χρήζει διαφόρων απαντήσεων. Έχει σημασία το ποιος δίνει αυτές τις απαντήσεις και τι συνεπάγονται ως προς το κόστος για ένα σύστημα Υγείας. Αν λοιπόν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, τότε οι εξετάσεις απλοποιούνται. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ένας νέος άνθρωπος θέλει να διοριστεί ή να πάει σε ένα γυμναστήριο, θα του ζητήσουν ένα χαρτί γιατρού. Αυτός ο ιατρικός έλεγχος είναι ο πιο συνήθης τρόπος για να ανακαλύψουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα σε μικρές ηλικίες. Αντιστοίχως, στο σχολείο ζητάνε έναν αντίστοιχο έλεγχο στην πρώτη Δημοτικού και την πρώτη Γυμνασίου Βεβαίως, συνήθως κάνουμε περισσότερες εξετάσεις, χωρίς να έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους. Αν κάποιος πάει σε έναν καρδιολόγο και του ζητήσει έλεγχο, αυτός θα του κάνει κατά πάσα πιθανότητα περισσότερες εξετάσεις από αυτές που ίσως είναι απαραίτητες.

Γ. Α.: Εγώ που έχω περάσει τα 40 κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω για εξετάσεις; 

Δ. Τ.: Οι οδηγίες είναι οι εξής: Για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα δείκτης κινδύνου που προκύπτει από το φύλο του, την ηλικία του, το αν καπνίζει, αν έχει χοληστερίνη, τι πίεση έχει. Από αυτόν τον δείκτη προκύπτει το πόσο κινδυνεύουμε και πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις.

Γ. Α.: Πέρα όμως από τις εξετάσεις, τι πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας ζωή; Ποιες οδηγίες θα δίνατε εσείς ως γιατρός;

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι πιο σημαντικό να ξέρει κανείς τι πρέπει να προσέχει στην καθημερινότητά του, παρά να νομίζει ότι προσέχει επειδή κάνει εξετάσεις. Το να καπνίζει κάποιος ή να τρώει πολύ και μετά να κάνει εξετάσεις, δεν έχει νόημα».

Γ. Α.: Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν:

Να μην καπνίζουμε. Το τσιγάρο κάνει απίστευτο κακό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κακοήθειες, αλλά και στην καρδιά. Δεν υπάρχει νέος άνθρωπος που να παθαίνει έμφραγμα πριν από τα σαράντα και να μην είναι καπνιστής. Είναι αποδεδειγμένο ότι με τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σημειώνονται μειώσεις εμφραγμάτων έως και 40%.

Να κάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση για 45 λεπτά. Αερόβια είναι η άσκηση που δεν μας κάνει να υποφέρουμε, να λαχανιάζουμε. Είναι το ήπιο τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα. Κάτι που σου δίνει ευεξία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γινόμαστε οι «αθλητές του Σαββατοκύριακου», να κάνουμε δηλαδή μια φορά την εβδομάδα κάποια εξαντλητική άσκηση.

Να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας.

Γ. Α.: Αυτό με τη διατροφή να το δούμε πιο αναλυτικά. Σε αδρές γραμμές τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε;

Αυτές οι αδρές γραμμές είναι λίγο-πολύ γνωστές. Το πρόβλημα είναι ότι με δεδομένο τον τρόπο ζωής μας, ποιος μαγειρεύει, αυτά που πρέπει να φάμε. Ο Έλληνας πια δεν τρώει μαγειρεμένο φαγητό.

Το πρώτο λοιπόν είναι να τρώμε μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι μας;

Δ. Τ.:  Ναι, το πρώτο είναι να ξέρουμε τι τρώμε, από πού το έχουμε ψωνίσει και πώς το μαγειρεύουμε. Αν τρως απ’ έξω, δεν ξέρεις πόσο αλάτι έχει το φαγητό ή με τι έχει τηγανιστεί. Το δεύτερο είναι το πότε τρώμε. Αν κάποιος δουλεύει όλη μέρα και τρώει μια φορά το βράδυ, ακόμα και αν τρώει σαλάτα, δεν κάνει καλό στον οργανισμό του.

Γ. Α.: Ποια φαγητά συγκεκριμένα πρέπει να προτιμάμε;

Δ. Τ.: Υπάρχει ένα… τετράστιχο που συνοψίζει τι πρέπει να τρώμε: «ψάρι, κότα, φρούτα, χόρτα». Δεν το ξεχνάς με τίποτα!

Γ. Α.:  Και βέβαια να αποφεύγουμε το αλάτι…

Δ. Τ.: Το αλάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η οδηγία είναι όχι παραπάνω από 6 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού. Οδηγία που δεν τηρεί κανείς. Να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αλλά και αυτό που περιέχουν τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, ακόμα και ορισμένα γλυκά. Είναι πολλές οι «κρυμμένες» πηγές αλατιού στη διατροφή μας. Πρέπει να μάθουμε να ισορροπούμε το νάτριο (αλάτι) με το κάλλιο. Κάλλιο που περιέχουν τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Γ. Α.: Και η ζάχαρη;

Δ. Τ.: Ο ζαχαρώδης διαβήτης είναι μια μάστιγα που επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους στον αναπτυγμένο κόσμο. Η βασική αιτία είναι ο τρόπος διατροφής. Η παχυσαρκία ενδημεί παντού. Όλοι σχεδόν έχουμε μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από αυτόν που πρέπει. Ο ζαχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά προσθέτει καρδιακά προβλήματα.

Γ. Α.: Να κλείσουμε με την κλασική ιατρική συμβουλή για αποφυγή των λιπαρών; ζ 

Δ. Τ.: Το κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποφεύγουμε. Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή. Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται στον σολομό και τη σαρδέλα, είναι ωφέλιμα. Η σαρδέλα που είναι και φτηνή, είναι μια καταπληκτική τροφή για τον οργανισμό.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com