Αρχική Ειδήσεις Απάτη με προσφορά τροφίμων από τη Lidl μέσω Facebook

Απάτη με προσφορά τροφίμων από τη Lidl μέσω Facebook

0
Απάτη με προσφορά τροφίμων από τη Lidl μέσω Facebook

PLANET FOOD | Με ψευδή ισχυρισμό μέσω σελίδας που μοιάζει να ανήκει στην εταιρεία Lidl επιτήδειοι παραπλανούν το κοινό ή προσπαθούν να «ψαρέψουν» προσωπικά στοιχεία καταναλωτών.

PLANET FOOD | Με ψευδή ισχυρισμό μέσω σελίδας που μοιάζει να ανήκει στην εταιρεία Lidl επιτήδειοι παραπλανούν το κοινό ή προσπαθούν να «ψαρέψουν» προσωπικά στοιχεία καταναλωτών.

Σελίδα στο Facebook η οποία δηλώνει ότι καταναλωτές θα κερδίσουν τα ψώνια ενός χρόνου για την επέτειο του Lidl είναι άλλη μια περίπτωση απάτης που γίνεται viral. Στη σελίδα χρησιμοποιείται το λογότυπο της Lidl και εικόνες ικανές να παραπλανήσουν το κοινό πως πρόκειται για επίσημο λογαριασμό, ενώ αναγράφεται το μήνυμα: «Για να γιορτάσουμε την επέτειο του Lidl φέτος, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα απονείμουμε σε 150 τυχερές οικογένειες δωρεάν ψώνια για ένα χρόνο. Απλά μοιραστείτε και σχολιάστε παρακάτω έως τις 7 Μαρτίου για την ευκαιρία σας! Κάντε like στη σελίδα μας για ενημερώσεις. Καλή τύχη!»

Διαψεύδει η Lidl

H γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαψεύδει τόσο τον παραπάνω διαγωνισμό όσο και έναν ακόμη. «Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Lidl δεν διοργανώνει τους παρακάτω διαγωνισμούς.Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν καταναλωτές.Η Lidl διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει και προειδοποιεί για απάτες με γνωστά καταστήματα και σούπερ μάρκετ:

Διακίνηση  απατηλών – παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων σε διαδικτυακή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων στα οποία οι χρήστες προτρέπονται να ακολουθήσουν διαδικτυακούς συνδέσμους, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις για να κερδίσουν δήθεν δωροεπιταγή, προερχόμενη από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων – σουπερμάρκετ. Στη συνέχεια καλούνται να διαδώσουν τον απατηλό διαγωνισμό σε επαφές τους στα κοινωνικά δίκτυα, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του φαινόμενου και να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως διευθύνσεις και προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά, παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιρειών, ενώ παράλληλα η κοινοποίηση τους σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.
 
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι πολλές φορές αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά. Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:
  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com