Αρχική Ιστορίες Food Stories Τούρτα Πάβλοβα – Η ιστορία, η συνταγή και δυο τρόποι να τη φτιάξετε

Τούρτα Πάβλοβα – Η ιστορία, η συνταγή και δυο τρόποι να τη φτιάξετε

0
Τούρτα Πάβλοβα – Η ιστορία, η συνταγή και δυο τρόποι να τη φτιάξετε

Δυο χώρες ερίζουν για την καταγωγή της δημοφιλούς τούρτας Πάβλοβα με βάση τη μαρέγκα. Ανακαλύψτε τη συνταγή της, δυο τρόπους να τη γεμίσετε και λίγα λόγια για την ιστορία της.

Αέρινη και θεσπέσια σαν τη Ρωσίδα μπαλαρίνα στην οποία χρωστάει το όνομά της, η τούρτα Πάβλοβα είναι γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα, με τραγανή υφή εξωτερικά και πιο μαλακή στο εσωτερικό της. Για τη γέμιση της Πάβλοβα χρησιμοποιούνται συνήθως φρέσκα, ζουμερά φρούτα και στην κλασική εκδοχή της σαντιγί, ενώ σε παραλλαγές της αξιοποιούνται και γλυκόξινες μαρμελάδες ή κομπόστες φρούτων.

Η τούρτα λέγεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα (1881-1931), όταν η θρυλική πρίμα μπαλαρίνα του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου περιόδευσε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στη δεκαετία του 1920. Οι δύο χώρες, στων οποίων την εθνική ζαχαροπλαστική η ανάλαφρη τούρτα Πάβλοβα καταλαμβάνει περίοπτη θέση, ερίζουν για το ποια πρωτοείχε την ιδέα. Κατά τον Κιθ Μόνεϊ, βιογράφο της Άννα Πάβλοβα, ένας σεφ ξενοδοχείου στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας δημιούργησε το γλυκό, όταν η Πάβλοβα επισκέφθηκε το μέρος.

Οι δυο πλευρές προσκομίζουν ιστορικά στοιχεία σε μια αέναη διαμάχη που σύμφωνα με τον Μάθιου Έβανς, κριτικό εστιατορίων στην εφημερίδα The Sydney Morning Herald, είναι μάλλον απίθανο να λάβει ποτέ οριστικό τέλος.

«Οι άνθρωποι φτιάχνουν γλυκά με μαρέγκα και κρέμα για πολύ καιρό, δεν νομίζω ότι η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία ήταν οι πρώτες που σκέφτηκαν να πράξουν κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει σχετικά στο Associated Press.

Πώς φτιάχνεται η βάση από μαρέγκα για την Τούρτα Πάβλοβα

Υλικά: 4 ασπράδια αυγών, 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ, 225 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση: Ετοιμάζετε τη μαρέγκα ως εξής: ρίχνετε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια με το ξίδι και τα χτυπάτε μέχρι που να πήξουν και να στέκονται στο μίξερ. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για 2’ ακόμα. Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σχεδιάζετε έναν κύκλο 23 εκ. Τοποθετείτε το χαρτί σε ταψάκι.

Τρόπος πρώτος να σχηματίσετε τη βάση: Απλώνετε το ¼ από τη μαρέγκα πάνω στον κύκλο και κατόπιν βάζετε γύρω γύρω στο μαρεγκένιο δίσκο κουταλιές μεγάλες από την υπόλοιπη μαρέγκα ώστε να δημιουργηθεί μια «θήκη» για τη γέμιση.

Τρόπος δεύτερος να σχηματίσετε τη βάση: Απλώνετε όλη την ποσότητα της μαρέγκας πάνω στον κύκλο και της δίνετε πρόχειρα με μια σπάτουλα το επιθυμητό σχήμα. Όταν θα προσπαθήσετε να βάλετε τη γέμιση στο κέντρο της ψημένης πια μαρέγκας, η τραγανή και εύθραυστη επιφάνειά της θα «καταρρεύσει» και η «θήκη» θα δημιουργηθεί …αυτομάτως.

Ψήνετε τη μαρέγκα-βάση στους 130° C για 1 ώρα και 15’ – 1 ώρα και 30’. Αφήνετε τη μαρέγκα στο σβησμένο φούρνο να κρυώσει σταδιακά αλλά πλήρως πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Για την κλασική γέμιση-επικάλυψη: 1 φλιτζάνι κρύα κρέμα γάλακτος πλήρης σε λιπαρά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά). Χτυπάτε όλα τα υλικά σε σφιχτή σαντιγί και την αδειάζετε στο κέντρο της μαρέγκας.

Για εναλλακτική γέμιση-επικάλυψη με γιαούρτι: 150 γρ. κρέμα γάλακτος, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό. Χτυπάτε το γιαούρτι με τη κρέμα γάλακτος και την άχνη μέχρι να γίνουν μείγμα πηχτό και το αδειάζετε στο κέντρο της μαρέγκας.

Και στις δύο περιπτώσεις γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα (ακτινίδια, φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, ροδάκινα, ανανάς). Αν χρησιμοποιήσετε γιαούρτι μπορείτε να γαρνίρετε και με γλυκόξινες μαρμελάδες με ολόκληρα κομμάτια φρούτων ή γλυκό κουταλιού.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com