Αρχική Διατροφή Doctor Food Στρες στην εργασία: Πώς επηρεάζει τη διατροφή μας

Στρες στην εργασία: Πώς επηρεάζει τη διατροφή μας

0
Στρες στην εργασία: Πώς επηρεάζει τη διατροφή μας

Τα άτομα που καταναλώνουν τροφή όταν βρίσκονται σε αρνητική διάθεση έχουν την τάση να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές. Τι μπορείτε να κάνετε.

Τα άτομα που καταναλώνουν τροφή όταν βρίσκονται σε αρνητική διάθεση έχουν την τάση να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές. Τι μπορείτε να κάνετε.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • της Κατερίνας Κυριάκου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Κάποιες φορές, όταν οι μέρες στη δουλειά είναι δύσκολες, συνηθίζω να “τσιμπάω” ένα μικρό γλυκό σνακ τις απογευματινές ώρες. Αυτό συνέβη και εχθές. Αυτό όμως που ήταν διαφορετικό, ήταν ότι συνειδητοποίησα πως δεν πεινούσα καν εκείνη τη στιγμή. Έτρωγα απλά για να μπορέσω να αισθανθώ καλύτερα, ένα φαινόμενο γνωστό ως “συναισθηματική κατανάλωση” τροφής. Αυτό με εξέπληξε ιδιαίτερα, διότι δεν συνηθίζω να “πέφτω” σε ένα μπολ με παγωτό μετά από μία κουραστική ημέρα και γνωρίζω τη σημασία και αξία της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με μία μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση “American Journal of Clinical Nutrition” , δεν αποτελώ τη μοναδική περίπτωση. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν πως οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν κάτι όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες ή έχουν αρνητική διάθεση. Παραδόξως, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη συναισθηματική κατανάλωση τροφής και το σωματικό βάρος.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι επιβλαβής. Δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κανείς στο σημείο να πάρει βάρος, για να προσέξει αυτή του τη συνήθεια και να προσπαθήσει να την αλλάξει. Τα άτομα που καταναλώνουν τροφή όταν βρίσκονται σε αρνητική διάθεση έχουν την τάση να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές. Απλά σκεφτείτε το: Όταν είστε πιεσμένοι, προτιμάτε να φάτε ένα μήλο ή ένα cupcake;

Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν πρώτα να προσπαθήσει κανείς να αντιμετωπίσει διαφορετικά τις πολλές ώρες εργασίας και έπειτα τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Αυτός φυσικά είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και όχι απλά το σύμπτωμά του.

Κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν ως προς αυτό είναι οι ακόλουθες:

  • Να κοιμάστε οπωσδήποτε επτά ώρες κάθε βράδυ. Ξυπνήστε νωρίς και ξεκινήστε την ημέρα σας με το πρωινό σας γεύμα.
  • Μάθετε να λέτε ευγενικά “όχι”. Δεν είστε υπερήρωες και κανείς δεν περιμένει κάτι τέτοιο από εσάς. Εάν το αφεντικό σας ζητάει πολλά από εσάς, συζητήστε μαζί του σχετικά με το φόρτο εργασίας. Υπάρχει πιθανότητα να μην έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση.
  • Προσπαθήστε να ασχολείστε με ένα πράγμα κάθε φορά. Όταν δουλεύετε πάνω σε ένα μεγάλο project, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις του e-mail σας και ότι άλλο σας αποσπά την προσοχή. Αυτή η τακτική, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο στρες, αλλά θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας και ίσως έτσι να γίνετε πιο παραγωγικοί.
  • Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί. Βρείτε τρόπους να κάνετε την εργασία σας πιο παραγωγική. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό στον ελεύθερό σας χρόνο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο η ζωγραφική ή ακόμη και το να διατηρείτε κάποιο ημερολόγιο.
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com