Αρχική Ιστορίες Maria Ylagan Orosa: Η σημαντική επιστήμονας τροφίμων και ηρωίδα πολέμου που τιμά η Google

Maria Ylagan Orosa: Η σημαντική επιστήμονας τροφίμων και ηρωίδα πολέμου που τιμά η Google

0
Maria Ylagan Orosa: Η σημαντική επιστήμονας τροφίμων και ηρωίδα πολέμου που τιμά η Google

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ποια είναι η γυναίκα από τις Φιλιππίνες στην οποία είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ποια είναι η γυναίκα από τις Φιλιππίνες στην οποία είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η Φιλιππινέζα χημικός María Ylagan Orosa (Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα), μια ιδιαίτερα σημαίνουσα προσωπικότητα των Φιλιππίνων, έγραψε ιστορία στον τομέα της επιστήμης των τροφίμων, δημιούργησε 700 και πλέον συνταγών, συμπεριλαμβανομένης και μιας τοπικής δημοφιλούς «κέτσαπ» από μπανάνες, ενώ οι καινοτόμες δράσεις της στο πεδίο των τροφίμων έσωσαν τη ζωή χιλιάδων Φιλιππινέζων και Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη γυναίκα αυτή τιμάει σήμερα το doodle της Google με αφορμή τα 126 χρόνια που πέρασαν από τη γέννηση της. Η Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1893 στην πόλη Ταάλ της επαρχίας Μπατάνγκας των Φιλιππίνων, όπου πατέρας της διατηρούσε κατάστημα γενικών ειδών. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Μανίλας και συνέχισε τις σπουδές της με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (Σιάτλ), αποκτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους στην φαρμακευτική χημεία και την χημεία τροφίμων. Στην συνέχεια δούλεψε ως χημικός για την πολιτεία της Ουάσινγκτον, προτού επιστρέψει το 1922 στην Φιλιππίνες και εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού που μάστιζε την φτωχή πατρίδα της.

Στη Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα πιστώνεται και η σωτήρια ιδέα του φούρνου «Παλαγιόκ». Προσαρμόζοντας δύο μεταλλικά φύλλα σ’ ένα παραδοσιακό πήλινο δοχείο η φιλάνθρωπος επιστήμονας κατάφερε να φτιάξει μια αποτελεσματική ιδιοσκευή για μαγείρεμα στη φωτιά αναβαθμίζοντας την ποιότητα της διατροφής απομακρυσμένων χωριών της πατρίδας της που δεν είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το πιο γνωστό από τα τρόφιμα που επινόησε είναι ένα είδος «κέτσαπ» από μπανάνες, ανθεκτικό στις συνθήκες συντήρησης της εποχής της. Το «Σογιαλάκ» (ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ποτό σόγιας) και το «Νταράκ» (ένα είδος μπισκότων ρυζιού με βιταμίνη Β-1, που μπορούσαν να αποτρέψουν την ενδημική νόσο Μπέρι-Μπέρι) έσωσαν αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακηρύσσοντας την ηρωίδα πολέμου.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1945, κατά την διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής ανακατάληψης της Μανίλα, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Ωστόσο και το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε εν συνεχεία από τους αμερικανούς με αποτέλεσμα Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα να βρει τραγικό θάνατο την ίδια ημέρα σε ηλικία 51 ετών.

Πηγή: Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com