Αρχική Διατροφή Doctor Food Πράσινες ή μαύρες ελιές; Μία είναι η σημαντική διαφορά για την υγεία

Πράσινες ή μαύρες ελιές; Μία είναι η σημαντική διαφορά για την υγεία

0
Πράσινες ή μαύρες ελιές; Μία είναι η σημαντική διαφορά για την υγεία

Ανεξάρτητα από το είδος της, η ελιά προσφέρει πολλά ευεργετικά συστατικά, αλλά θέλει προσοχή σε ένα συστατικό…

Ανεξάρτητα από το είδος της, η ελιά προσφέρει πολλά ευεργετικά συστατικά, αλλά θέλει προσοχή σε ένα συστατικό…

Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν ισάξιες σε διατροφικά χαρακτηριστικά. Η μεγαλύτερη διαφορά τους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της iatropedia.gr, αφορά την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς, όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Σχετικά με τις πράσινες ελιές. Περισυλλέγονται όταν είναι άγουρες και η διαδικασία παρασκευής τους πριν βγουν στο εμπόριο περιλαμβάνει στάδιο ζύμωσης σε ένα διάλυμα άλμης για 6 έως 12 μήνες και στη συνέχεια είναι έτοιμες για την διαδικασία συσκευασία τους. Τις πράσινες και χωρίς κουκούτσι συνήθως τις βρίσκουμε και γεμιστές με αμύγδαλα, σκόρδο ή πιπεριές.

Σχετικά με τις μαύρες ελιές. Αυτές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο. Είναι επίσης εμποτισμένες σε ένα αλκαλικό διάλυμα για να απομακρυνθεί η φυσική πικρή τους γεύση και στη συνέχεια περνούν και εκείνες από την άλμη.

Το ζήτημα με το νάτριο. Επειδή η επεξεργασία τους πραγματοποιείται (και) μέσα από διάλυμα άλμης, τόσο οι πράσινες όσο και οι μαύρες ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου -με την περιεκτικότητα όμως των πράσινων ελιών να εμφανίζεται συχνά δυο με δυόμιση φορές πιο πάνω από των μαύρων. Το νάτριο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με σχετικό οδηγό των αμερικανικών αρχών για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee), η σύσταση είναι να μην υπερβαίνει κανείς τα 1.500 mg ημερησίως. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας.

Η γενικότερη διατροφική τους αξία. Μια μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει 20 θερμίδες, ενώ οι μαύρες περιέχουν 25 θερμίδες. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από λίπος. Συνολικά έχουν 2 γραμμάρια λίπους, λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια από τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων, 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου χοληστερόλη ή trans-λιπαρά οξέα σε μία μερίδα. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων (2% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε και 1% για τη βιταμίνη Α).

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.