Αρχική Διατροφή Doctor Food Ποτά εις υγείαν! Πώς θα το καταφέρουμε;

Ποτά εις υγείαν! Πώς θα το καταφέρουμε;

0
Ποτά εις υγείαν! Πώς θα το καταφέρουμε;

Αυτήν την περίοδο, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνεται σημαντικά ξεκινάει όλη την ημέρα από την παραλία μέχρι το βράδυ στα μπαράκια και τα ταβερνάκια.

Αυτήν την περίοδο, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνεται σημαντικά ξεκινάει όλη την ημέρα από την παραλία μέχρι το βράδυ στα μπαράκια και τα ταβερνάκια.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • της Αστερίας Σταματάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει καρδιοπροστατευτική δράση όταν γίνεται με μέτρο και σε καθημερινή βάση και από άτομα χωρίς ιατρικό ιστορικό. Ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δυο ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Όμως όταν ξεπερνούμε τις συνιστώμενες ποσότητες τότε παρουσιάζονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως : ταχυκαρδία, υπόταση, ζάλη, γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείτε ότι με τα αλκοολούχα ποτά ενυδατώνεστε καθώς το αλκοόλ έχει διουρητική δράση η οποία οδηγεί σε απώλεια υγρών.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 Kcal. Aν δε το ποτό έχει και ζάχαρη ή χυμό ή αναψυκτικό τότε το θερμιδικό του περιεχόμενο αυξάνεται.

Συμβουλές:

  • δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε τα όρια ασφαλείας που είναι για τους άνδρες τα 4 ποτά και για τις γυναίκες τα 3 ποτά ημερησίως.
       
  • επιλέξτε απλά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπύρα και το κρασί
       
  • αποφύγετε διάφορα κοκτέιλς ενισχυμένα με γλυκαντικά γιατί από τη μια έχουν περισσότερες θερμίδες και από την άλλη η ζάχαρη αυξάνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.
       
  • μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι.

Ανατομία των αλκοολούχων

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί 120 ml αποδίδει 90 Kcal
Το κόκκινο κρασί θεωρείται πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών (ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση), όπως είναι η ρεσβερατρόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, εμποδίζουν την πήξη του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Ένα ποτήρι λευκό κρασί 120 ml αποδίδει 80 Kcal
Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει καρδιοπροστατευτική δράση και όχι μόνο το κόκκινο κρασί. Υπάρχουν δε πολλοί που το καλοκαίρι προτιμούν το λευκό από το κόκκινο οίνο. Άλλωστε, ταιριάζει καλύτερα με τις θαλασσινές γεύσεις.

Ένα ποτήρι μπίρα 350 ml αποδίδει 150 Kcal
Η μπύρα είναι ένα ποτό με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η μπύρα περιέχει 4-5 % αλκοόλ. Μελέτη έχει δείξει ότι άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν μπύρα είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από άνδρες που κατανάλωναν άλλου είδους αλκοολούχα ποτά.. Η μπύρα είναι μια πολύ ευχάριστη επιλογή για το καλοκαίρι, θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα λόγω της δροσερής και ελαφριάς της γεύσης χωρίς να το αντιληφθούμε.

Ένα mojito 90 ml αποδίδει 170 kcal
Ένα mojito αποδίδει αρκετές θερμίδες γιατί εκτός του αλκοόλ περιέχει και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα γευστικό και δροσιστικό και ότι η ζάχαρη είναι λίγο δύσκολο να αφαιρεθεί από τη συνταγή καθώς προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και βοηθάει στην ενίσχυση της γεύσης και της μυρωδιάς των μυρωδικών.

Ένα ούζο 45 ml αποδίδει 120Kcal -150 Kcal
To ούζο αν και έχει περίπου 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το θερμιδικό του περιεχόμενο ποικίλλει καθώς μπορεί να περιέχει μέσα ζάχαρη. Συνήθως η ζάχαρη που προστίθεται υπολογίζεται περίπου στα 50 γραμμάρια ανά λίτρο.

Ένα ουίσκι 45 ml αποδίδει 100 kcal
Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε ουίσκι προτιμείστε το σκέτο με πάγο ή με νερό. Η προσθήκη ανθρακούχων ροφημάτων από τη μια αυξάνει το ενεργειακό περιεχόμενο και από την άλλη βοηθάει στην αύξηση της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό. Όσον αφορά τη θρεπτική αξία του ουίσκι μελέτες δείχνουν ότι ευεργετεί την καρδιά γιατί προκαλεί αγγειοδιαστολή των αρτηριών και ειδικά των στεφανιαίων.

Μια βότκα 45 ml αποδίδει 100kcal
Το καλοκαίρι η βότκα συνηθίζεται να πίνεται με τη προσθήκη κάποιου χυμού. Έχει την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ με το ουίσκι και θεωρείται από πολλούς ως «σκληρό» ποτό. Από μια μελέτη που έχει γίνει φαίνεται ότι η βότκα είναι καλύτερο ποτό από το ουίσκι όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις τους όπως πονοκέφαλος, ναυτία, δίψα, εύκολη κόπωση ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Ένα τζιν 45 ml αποδίδει 100 kcal
Πολλοί πιστεύουν ότι το τζιν δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και μάλιστα θεωρούν το τζιν με τόνικ σαν «ποτό της δίαιτας». Η αλήθεια ,όμως, είναι διαφορετική καθώς το τζιν έχει περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ και αποδίδει τόσες θερμίδες όσο και μια μερίδα ουίσκι ή βότκας. Από την άλλη μια μερίδα τζιν τόνικ μας δίνει περίπου 140 Kcal, καθώς και το τόνικ μας δίνει θερμίδες.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.