Αρχική Διατροφή Doctor Food Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνετε την ημέρα και ποιες είναι οι τροφές-παγίδες

Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνετε την ημέρα και ποιες είναι οι τροφές-παγίδες

0
Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνετε την ημέρα και ποιες είναι οι τροφές-παγίδες

Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2 και η καρδιακή νόσος. Αλλά πόση ζάχαρη ημερησίως θεωρείται ότι είναι υπερβολική ποσότητα; Μπορείτε να φάτε λίγη ζάχαρη κάθε μέρα χωρίς να πάθετε τίποτα ή θα πρέπει να την αποφεύγετε τελείως;

Η πρόσθετη ζάχαρη στις τροφές, εκείνη που συνήθως δεν αναγράφεται στις συσκευασίες, είναι το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή. Παρέχει πολλές θερμίδες χωρίς πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2 και η καρδιακή νόσος. Αλλά πόση ζάχαρη ημερησίως θεωρείται ότι είναι υπερβολική ποσότητα;

Πρόσθετα σάκχαρα VS φυσικά σάκχαρα: Τεράστια διαφορά! Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και εκείνων που υπάρχουν φυσικά σε τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτές είναι υγιεινές τροφές που περιέχουν νερό, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα φυσικά σάκχαρα είναι απολύτως ασφαλή. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι εκείνα που προστίθενται επιπλέον στα τρόφιμα. Τα πιο κοινά πρόσθετα σάκχαρα είναι η κλασική επιτραπέζια κρυσταλλική ζάχαρη (σακχαρόζη) ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Πόση ζάχαρη μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε μέρα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – ΑΗΑ) η μέγιστη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων που επιτρέπεται να τρώει ένας υγιής ενήλικας προκειμένου να διατηρήσει την υγεία του και το βάρος του ανά μέρα πρέπει να είναι μάξιμουμ το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνει. Αυτό πρκατικα σημαίνει περιπού το εξής:

Άνδρες: 150 θερμίδες/ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού)
Γυναίκες: 100 θερμίδες/ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού)

Για να το κάνουμε αυτό πιο “χειροπιαστό”, σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει 140 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη, ενώ μια (όχι μεγάλη!) μπάρα σοκολάτας περιέχει 120 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη. Άρα καταναλώνοντας ένα απ’ αυτά έχετε ήδη “πιάσει” το ημερήσιο όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί της ουσίας, δεν έχει ανάγκη ο οργανισμός για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή. Δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως φυσιολογικό σκοπό. Μάλιστα, όσο λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο πιο υγιείς θα είστε.

ΠΗΓΗ: medicalnews.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com