Αρχική Διατροφή Doctor Food Ωφέλιμο το νερό με λεμόνι, αλλά δεν …καίει κανένα λίπος

Ωφέλιμο το νερό με λεμόνι, αλλά δεν …καίει κανένα λίπος

0
Ωφέλιμο το νερό με λεμόνι, αλλά δεν …καίει κανένα λίπος

Τι λέει η επιστήμη σχετικά με τη διαδεδομένη προτροπή σε όσους κάνουν δίαιτα να πίνουν νερό με λεμόνι;

Είναι γενικά ένα ρόφημα πολύ χαμηλών θερμίδων. Ο χυμός από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό περιέχει μόνο 6 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, αν αντί για άλλα ροφήματα με υψηλότερες θερμίδες, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά, αν πίνετε νερό με λεμόνι, χωρίς ζάχαρη, προφανώς μειώνετε τις θερμίδες που παίρνετε. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού (237 ml) περιέχει 110 θερμίδες και το μισό λίτρο αναψυκτικού περιέχει 182 θερμίδες. Η αντικατάσταση ακόμη και μόνο ενός από αυτά τα ποτά την ημέρα με ένα ποτήρι λεμονόνερο θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 100-200 θερμίδες, γεγονός που ευνοεί εμμέσως μια δίαιτα αδυνατίσματος. 

Κρατάει τον οργανισμό ενυδατωμένο. Από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα μέχρι βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα, η κατανάλωση αρκετού νερού για να παραμείνει ενυδατωμένος ο οργανισμός είναι ένας καίριος παράγοντας καλής υγείας. Υπάρχουν επίσης έρευνες, που δείχνουν ότι ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι ένας σημαντικό στοιχείο στην απώλεια βάρους. Η αυξημένη ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει τη διάσπαση των λιπών και να βελτιώσει την απώλεια λίπους. ωστόσο αυτά συμβαίνει χάρις την παρουσία του νερού και όχι κάποιας …μυστήριας ιδιότητας του λεμονιού.

Το νερό με λεμόνι αυξάνει τον μεταβολισμό; Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Η καλή ενυδάτωση ενισχύει την λειτουργία των μιτοχονδρίων, ενός τύπου οργανιδίων που βρίσκονται σε κύτταρα τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας για το σώμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού, που με την σειρά του οδηγεί σε επακόλουθη απώλεια βάρους. Το νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό προκαλώντας θερμογένεση, μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία οι θερμίδες καίγονται για να παράγουν θερμότητα. Σε μία μελέτη, βρέθηκε ότι το νερό αυξάνει το μεταβολικό ποσοστό κατά 30% για 30-40 λεπτά. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του πόσιμου νερού σε 21 υπέρβαρα παιδιά. Πίνοντας 10 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους, αυξήθηκε ο μεταβολισμός τους κατά 25% για 40 λεπτά. Η έρευνα για το νερό με λεμόνι και τον μεταβολισμό είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, επειδή το νερό είναι το κύριο συστατικό, πιθανόν να έχει τα ίδια οφέλη που ενισχύουν τον μεταβολισμό, όπως και το απλό νερό.

Το νερό με λεμόνι δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους περισσότερο από το απλό νερό.  Τα περισσότερα οφέλη που αφορούν την απώλεια βάρος προέρχονται απλά από το κύριο συστατικό του λεμονόνερου: το νερό! Το νερό με λεμόνι περιέχει μερικά πρόσθετα θρεπτικά συστατικά εξαιτίας του χυμού λεμονιού, όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά, αλλά είναι απίθανο αυτά να επηρεάσουν το βάρος σας. Επιπλέον, η αλκαλοποίηση του χυμού λεμονιού δεν έχει σαφή αποτελέσματα στο βάρος. Επίσης έρευνα έχει δείξει ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την πρόληψη της νεφρολιθίασης, λόγω των οξέων που περιέχει, αλλά ούτε αυτό σχετίζεται με συμβολή στη δίαιτα.

Συμπέρασμα: Το λεμονόνερο είναι υγιεινό, δεν έχει θερμίδες, βοηθάει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό, αλλά στη δίαιτα συμβάλλει όσο και το σκέτο νερό και σίγουρα το λεμόνι δεν …καίει από μόνο του το λίπος.

ΠΗΓΗ: iatropaidia μέσω authoritynutrition.com

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.