Αρχική Διατροφή Doctor Food O ελληνικός καφές ευνοεί την καρδιαγγιακή υγεία

O ελληνικός καφές ευνοεί την καρδιαγγιακή υγεία

0
O ελληνικός καφές ευνοεί την καρδιαγγιακή υγεία

Την ευνοϊκή επίδραση του ελληνικού καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία επιβεβαιώνει μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Την ευνοϊκή επίδραση του ελληνικού καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία επιβεβαιώνει μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Ο ρόλος της κατανάλωσης καφέ στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι αντικρουόμενος.

Παραδοσιακά οι γιατροί προς τις οδηγίες τους σε ασθενείς απαγορεύουν την κατανάλωση πολλαπλών καφέδων ημερησίως. Ωστόσο οι οδηγίες αυτές στηρίζονται περισσότερο σε παρατηρήσεις σχετικά με την πιθανή σχέση της καφεΐνης με την εμφάνιση αρρυθμιών, παρά σε ισχυρές ερευνητικές αποδείξεις πως αυξάνεται ο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάμματα, όπως π.χ. αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγματα μυοκαρδίου.

Μάλιστα σε πρόσφατες μελέτες έχει υποστηριχθεί το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η κατανάλωση καφέ (3-4 φλυτζάνια καφέ ημερησίως) σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάμματα στο γενικό πληθυσμό. Οι μηχανισμοί μιας τέτοιας δράσης δεν είναι γνωστοί.

Επιστημονική ομάδα της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κλινικής καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Τούσουλη παρουσίασε στο ευρωπαϊκό συνέδριο Καρδιολογίας μελέτη, υπό τη μορφή ανηρτημένου poster για την επίδραση που έχει η κατανάλωση ελληνικού καφέ στην αγγειακή λειτουργία.
Οι ερευνητές μελέτησαν την άμεση επίδραση της κατανάλωσης ελληνικού καφέ σε δύο διακριτές περιπτώσεις: σε άτομα που απείχαν από την κατανάλωση καφέ ή καφεϊνούχα ροφήματα και μετά από ένα σύντομο διάστημα συνήθους καθημερινής κατανάλωσης ελληνικού καφέ. Στο δείγμα συμπεριλήφθησαν 15 υγιείς εθελοντές που δεν είχαν καταναλώσει καφέ ή καφεΐνη για έναν μήνα πριν την έναρξη της μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν καθημερινά επί 28 ημέρες 1 μερίδα ελληνικού καφέ (5gr/50ml, 1 κουταλάκι, 40 γραμ. καφεΐνης). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο και τον καρδιολόγο Ευάγγελο Οικονόμου, η κατανάλωση ελληνικού καφέ είχε άμεσες ευνοϊκές δράσεις τόσο στις ελαστικές ιδιότητες των αγγείων όσο και την ενδοθηλιακή λειτουργία, δύο όψεις δηλαδή της αγγειακής λειτουργίας οι οποίες συνδέονται στενά με τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.

«Τα ευρήματα αυτά εξηγούν εν μέρει προηγούμενα δεδομένα που υποστηρίζουν μια προστατευτική δράση του καφέ στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τονίζουν το γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν εγκυμονεί καρδιαγγειακούς κινδύνους» ανέφεραν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!