Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι «Μυκονιάτικο υφαντό» -η πολύχρωμη ιστορία ενός κάτασπρου νησιού

«Μυκονιάτικο υφαντό» -η πολύχρωμη ιστορία ενός κάτασπρου νησιού

0

Μέσα από την έκθεση «Μυκονιάτικο Υφαντό» του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών του νησιού, όσοι τυχεροί βρεθούν στη Μύκονο μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αναδρομή-φόρο τιμής στις γυναίκες που ακούραστα ύφαναν με τα χρωματιστά υφάδια τους ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία και την οικονομία του λευκού νησιού.

 

 

 

 

 

 

mykoniatiko-yfanto3.jpg

Μέσα από την έκθεση «Μυκονιάτικο Υφαντό» του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών του νησιού, όσοι τυχεροί βρεθούν στη Μύκονο μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αναδρομή-φόρο τιμής στις γυναίκες που ακούραστα ύφαναν με τα χρωματιστά υφάδια τους ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία και την οικονομία του λευκού νησιού.

 

 

 

 

 

 

Η φήμη του χειροποίητου υφαντού της Μυκόνου, που σήμερα τελεί υπό εξαφάνιση, κάποτε πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Μέσα από υφάσματα και ρούχα, εργαλεία υφαντικής, φωτογραφικό υλικό και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής, η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει την εξέλιξή του και θέτει κύριο στόχο της να μας φέρει ξανά σε επαφή με την τέχνη του αργαλειού. Με την ίδια πρόθεση η Αννεζώ Κουσαθανά Μιχελή (Μπέμπη) στήνει τον αργαλειό της μητέρας της Βγενούλας, με τη βοήθεια της Κατίνας Κουσαθανά Κουκά (του Λύκου) ανυφάντρας μέχρι σήμερα.

mykoniatiko-yfanto2.jpg

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο χώρους. Ξεκινώντας από το εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ, βλέπουμε τον «ντελάρο», όπως είναι η τοπική ονομασία του αργαλειού, υφάσματα για το σπίτι, εργαλεία υφαντικής και πορτρέτα δεκάδων υφαντριών της Μυκόνου ανά τους καιρούς. Το μοναδικό ωεοκλασικό κτίριο της οικία Δέδε – Βενιέρη – Φουντουλάκη φιλοξενεί κυρίως ενδύματα και παρουσιάζει εμβληματικές μορφές στην εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού. Ανάμεσα σε άλλα, εκεί θα δούμε, τα πρώτα εμπορικά υφαντά του Θ. Χαρακόπουλου, τη «μυκονιάτικη μπορντούρα» και τη μόδα της υφαντής φούστας, τους πρωτοποριούκους χρωματισμούς των υφαντών της οικογένειας της Βγενούλας Κουσαθανά (Μπέμπη) και του γιου της Παναγιώτη Κουσαθανά, αναφορές στις δημιουργίες του Γιάννη Γαλάτη. Στον ίδιο χώρο θα δούμε δείγματα χαρακτηριστικών υφάνσεων και ιστορικά υφαντά της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Τα ‘φαντά» του Δημήτρη Καλφάκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση.

 

 

 

 

mykoniatiko-yfanto1

Το ενδιαφέρον εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου συνέβαλε ουσιαστικά στην πραγματοποίησή του με τα ιστορικά της εκθέματα και περισσότερες από 50 Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες προσέφεραν κομμάτια από τις προσωπικές και οικογενειακές τους συλλογές, πλουτίζοντας το περιεχόμενο. Η έκθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τα ιστορικά στοιχεία που προσφέρει η υπό έκδοση από τον ΠΛΓΣΜ μελέτη των Δήμητρας Νάζου και Παναγιώτη Χατζηδάκη «Το Μυκονιάτικο Υφαντό στον 20ό αιώνα».

Info
Τι; Έκθεση «Μυκονιάτικο υφαντό»
Πού: Εργαστήριο ΚΔΕΠΠΑΜ & Οικία Δέδε – Βενιέρη – Κορνηλάκη, Μύκονος
Πότε; 25 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2014
Οργάνωση: Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, σχεδιασμός: Πηνελόπη Θωμαϊδη (εικαστικός)
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Τμήμα Τουρισμού, Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου Ευγενής παραχώρηση αιθουσών: ΚΔΕΠΠΑΜ (Κοινωφελής Δημόσια Επιχείρηση , Θεόδωρος Δέδες
Στοιχεία επικοινωνίας: ΠΛΣΓΜ, τηλ. 6972775925

 

 

 

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!