Αρχική Διατροφή Doctor Food Μήπως είστε γενετικά προγραμματισμένοι να μη συμπαθείτε κάποια λαχανικά;

Μήπως είστε γενετικά προγραμματισμένοι να μη συμπαθείτε κάποια λαχανικά;

0
Μήπως είστε γενετικά προγραμματισμένοι να μη συμπαθείτε κάποια λαχανικά;

DOCTOR FOOD | «Μισείτε ορισμένα λαχανικά; Θα μπορούσε να οφείλεται στα γονίδιά σας», λένε Αμερικανοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε νέα έρευνα.

DOCTOR FOOD | «Μισείτε ορισμένα λαχανικά; Θα μπορούσε να οφείλεται στα γονίδιά σας», λένε Αμερικανοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε νέα έρευνα. 

Η κληρονομιά δύο συγκεκριμένων αντιγράφων του γονιδίου της «δυσάρεστης γεύσης» αυξάνει την ένταση με την οποία αντιλαμβάνεται κανείς την πικράδα λαχανικών όπως το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν αρκετά λαχανικά στη διατροφή τους, εκτιμούν οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC. Για τον ίδιο λόγο μπορεί επίσης να βρίσκει κανείς ιδιαίτερα δυσάρεστη τη γεύση της μπίρας, του καφέ ακόμη και της μαύρης σοκολάτας, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Με όρους εξέλιξης, η ευαισθησία στην πικρή γεύση μπορεί να υπήρξε ευεργετική καθώς προστάτευε τους ανθρώπους από το να τρώνε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη.

Αλλά η Τζένιφερ Σμιθ και οι συνεργάτες της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κεντάκι λένε ότι μπορεί επίσης να σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δίνουν αγώνα για να μπορούν να τρώνε την συνιστώμενη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών -πέντε φορές την ημέρα.

Ο καθένας κληρονομεί δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Οι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής του γονιδίου TAS2R38, που ονομάζεται AVI, δεν αντιδρούν σε πικρές γεύσεις από συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Εκείνοι με ένα αντίγραφο του AVI και ένα ακόμη που ονομάζεται PAV αντιλαμβάνονται μεν τις πικρές γεύσεις αυτών των χημικών ουσιών, αλλά όχι σε ακραίο βαθμό. Όμως τα άτομα με δύο αντίγραφα του PAV, που συχνά αποκαλούνται και super-tasters, βρίσκουν τα ίδια τρόφιμα εξαιρετικά πικρά. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν 175 ανθρώπους και βρήκαν πως εκείνοι με δύο αντίγραφα PAV κατανάλωσαν ελάχιστες ποσότητες από φυλλώδη πράσινα λαχανικά, που κάνουν καλό για την καρδιά. Σε συνάντησή τους με μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είπαν: «Πρέπει να εξετάσετε πώς γεύονται τα τα τρόφιμα οι ασθενείς, εάν θέλετε πραγματικά να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες διατροφής». Οι ερευνητές επιθυμούν να διερευνήσουν εάν η χρήση μπαχαρικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της πικρής γεύσης και να κάνει τα λαχανικά πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους που δεν αντέχουν κάποιες ποικιλίες. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.