Αρχική Ιστορίες H ιστορία του αυγόδεντρου: Το πασχαλινό δέντρο που στολίζεται με αυγά

H ιστορία του αυγόδεντρου: Το πασχαλινό δέντρο που στολίζεται με αυγά

0
H ιστορία του αυγόδεντρου: Το πασχαλινό δέντρο που στολίζεται με αυγά

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | Στα τέλη του 1800 τα πασχαλινά δέντρα με αυγά στα κλαδιά ήταν κάτι το συνηθισμένο. 

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | Στα τέλη του 1800 τα πασχαλινά δέντρα με αυγά στα κλαδιά ήταν κάτι το συνηθισμένο. 

Την άνοιξη του 1895, ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής βιτρό Λούις Κόμφορτ Τίφανι έδωσε ένα υπερπολυτελές «Mayflower Festival» για να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για ένα τοπικό νοσοκομείο. «Μεταξύ των ατραξιόν της βραδιάς ήταν και ένα Πασχαλινό αυγόδεντρο, που θάμπωσε τους παριστάμενους με αυγά, βαμμένα σε διαφορετικά χρώματα» γράφει η ιστορικός της γαστρονομίας Κάθι Κ. Κάουφμαν. 

Εκείνη την εποχή, τα πασχαλινά δέντρα με αυγά στα κλαδιά ήταν κάτι το συνηθισμένο. Πολλοί Αμερικανοί άδειαζαν προσεκτικά το περιεχόμενο των αυγών, τα έβαφαν με ζωηρά χρώματα για το Πάσχα και συνήθιζαν, με κορδέλες ή κλωστές, να τα κρεμούν από κλαδιά δέντρων. Τη δεκαετία του 1890, η συνήθεια αυτή είχε γίνει πραγματική τρέλα στη Νέα Υόρκη. 

Η Κάουφμαν εξηγεί ότι όπως και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έτσι και το πασχαλινό αυγόδεντρο κατά πάσα πιθανότητα έφτασε στην Αμερική με Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσιλβάνια. Μάλιστα, οι γυναίκες εκεί θεωρούσαν ότι τα αυγόδεντρα ήταν ένα είδος γούρι για καλή τύχη, ειδικά όταν το ζητούμενο ήταν να πιάσουν παιδί. 

Ακόμη πιο δημοφιλές έγινε το Δέντρο του Πάσχα μετά την έκδοση, το 1950, του βιβλίου για παιδιά «Το Αυγόδεντρο» (με το οποίο, η συγγραφέας Κάθριν Μίλχους κέρδισε το Caldecott Medal). Την ίδια χρονιά, η Μίλχους ετοίμασε και έβαψε 600 αβγά για το Δέντρο του Πάσχα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Η παράδοση όμως, ξέφτισε και τη δεκαετία του 1980 το Metropolitan Museum σταμάτησε να στολίζει το ετήσιο Πασχαλινό Αυγόδεντρό του. 

Αν στην Αμερική η παράδοση έχει πλέον παρουσία μόνο στο Pinterest, στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, είναι ολοζώντανη.

Τις απαρχές του Ostereierbaum μπορεί να έχει σκεπάσει ομίχλη, αλλά τα αυγά είναι εδώ και αιώνες σύμβολο αναγέννησης και της άνοιξης. Έως προσφάτως, ένα εντυπωσιακό παράδειγμα τήρησης της παράδοσης του Ostereierbaum κυριαρχούσε: στην πόλη Ζάαλφελτ, ο Φόλκερ και η Κριστίνα Κραφτ, για χρόνια, στόλιζαν τη μηλιά τους με εκατοντάδες αβγά. 

Το 1965, τα κλαδιά της μηλιάς -μικρό δεντράκι ήταν τότε- μπορούσαν να αντέξουν μόνο 18 αυγά από πλαστικό. Το 2012, οι Κραφτ κρέμασαν στη μηλιά τους 10.000 αυγά, ζωγραφισμένα στο χέρι.

Τότε, σε συνέντευξη που του ζητήθηκε από το Associated Press, ο Φόλκερ Κραφτ είχε πει ότι παραπάνω αυγά ήταν δοκιμασία για την αποθηκευτική ικανότητα του σπιτιού τους. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κοιμάμαι με τα αυγά» δήλωσε. 

Η πόλη αναζήτησε λύση, έψαξαν να βρουν άλλο δέντρο να κρεμάνε τα πασχαλινά αυγά των Κραφτ. Φέτος, ο δήμαρχος του Ζάαλφελτ κρέμασε, στις 5 Απριλίου, τα πρώτα αβγά των Κραφτ σε μια χαρουπιά, κοντά στην Πύλη Μπλάκενμπούργκερ της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com