Αρχική Διατροφή Doctor Food Πλένετε το κοτόπουλο; Λάθος

Πλένετε το κοτόπουλο; Λάθος

0
Πλένετε το κοτόπουλο; Λάθος

Οδηγίες εξέδωσε η βρετανική Αρχή Τροφίμων για την διαχείριση και το μαγείρεμα των πουλερικών, η οποία ανακάλυψε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα πλένουν πριν τα μαγειρέψουν.

Οδηγίες εξέδωσε η βρετανική Αρχή Τροφίμων για την διαχείριση και το μαγείρεμα των πουλερικών, η οποία ανακάλυψε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα πλένουν πριν τα μαγειρέψουν.
 
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) σε 4.500 εθελοντές, ανακάλυψε ότι το 44% πλένουν το κοτόπουλο με νερό πριν το βάλουν στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.
 
Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση των χεριών, του νιπτήρα και των επιφανειών της κουζίνας με καμπυλοβακτήριο- ένα επικίνδυνο μικρόβιο που προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις και μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.
 
Ωστόσο, μόλις το 28% των εθελοντών ήξερε πως υπάρχει αυτό το βακτήριο – και από αυτούς, μόλις ο ένας στους τρεις ήξεραν ότι προέρχεται κυρίως από τα πουλερικά.
 
Αντιθέτως, το 90% των ερωτηθέντων ήξεραν πολλά για τα σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e.coli), τα οποία επίσης προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
 
Οι συνηθέστεροι λόγοι για το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν η απομάκρυνση ακαθαρσιών και μικροβίων ή επειδή ήταν συνήθεια.
 
Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.
 
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).
 
«Αν και οι περισσότεροι εθελοντές έτειναν να ακολουθούν τη σύσταση για καλό πλύσιμο των χεριών μετά την προετοιμασία των πουλερικών και το καλό μαγείρεμα, πολλοί έπλεναν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν», δήλωσε η κυρία Κάθριν Μπράουν, εκτελεστική διευθύντρια της FSA.
 
«Αυτό πρέπει να σταματήσει, διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος της επιμόλυνσης με καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μέσω των σταγονιδίων του νερού μπορεί να μολύνει τα ρούχα και όλους τους πάγκους της κουζίνας».
 
Η FSAπαρέχει τις εξής συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του κοτόπουλου:
 
* Να τοποθετείτε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο
 
* Να βάζετε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων
 
* Μην ξεβγάζετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε
 
* Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία, πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο ή/και στους χυμούς του
 
* Να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο. Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.
 
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.