Αρχική Διατροφή Doctor Food Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Ποιους ευνοεί πιο πολύ και πού θα τη βρουν

Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Ποιους ευνοεί πιο πολύ και πού θα τη βρουν

0
Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Ποιους ευνοεί πιο πολύ και πού θα τη βρουν

Αν και τη χρειαζόμαστε όλοι, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Ας δούμε ποιες και πού θα τη βρουν.

DOCTOR FOOD | Αν και τη χρειαζόμαστε όλοι, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Ας δούμε ποιες και πού θα τη βρουν.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό υλικό του μυϊκού μας συστήματος και απαραίτητες στην αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά από επίπονη άσκηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη η χρήση πρωτεΐνης ακόμη και σε σκόνη στο φαγητό. Ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανομένων θερμίδων να προέρχεται από φυσικές πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης και όχι να προσθέτει κάποιος επιπλέον πρωτεΐνη στο φαγητό του.

Όσοι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους. Η πρόσληψη θερμίδων μέσω τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, λόγω της αίσθησης κορεσμού που δημιουργούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πρωτεΐνες αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για φαγητό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ σύμφωνα με μελέτη του 2014, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας φασόλια, ρεβίθια, φακές ή μπιζέλια αυξάνει την πληρότητα και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Όσοι θέλουν να «χτίσουν» το σώμα τους. Μετά από έντονη άσκηση, το σώμα βρίσκεται σε καταβολισμό (δηλαδή του λείπουν πρωτεΐνες και τις βρίσκει διασπώντας του μυς). Χωρίς αμινοξέα (από τροφή ή συμπληρώματα) ο οργανισμός αρχίζει να διασπά μυϊκές πρωτεΐνες για να σχηματίσει τα αμινοξέα που του χρειάζονται για τις πιο ζωτικές από τις λειτουργίες του (ένζυμα, ορμόνες, αντισώματα). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειμμα πρωτεϊνών στο σώμα.

Όσοι ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή. Αν κάνετε μια διατροφή βασισμένη στο έτοιμο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα ανθυγιεινά σνακ, είναι σκόπιμο να στραφείτε σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που θα πάρετε από τα ασπράδια των αυγών, τα ψάρια και το άπαχο κρέας. Εάν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες, παίρνετε λιγότερες από τα τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που αντικατέστησαν υδατάνθρακες με καλή πρωτεΐνη (ή καλά λιπαρά) διαπίστωσε μείωση της αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Όσοι βρίσκονται στη μέση ηλικία. Η απώλεια μυϊκού ιστού είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ωστόσο, μπορεί να αντισταθμίσει τη σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας. Μελέτη του 2015 σε ενήλικες ηλικίας 52 έως 75, οι οποίοι διπλασίασαν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση έδειξε ότι ήταν πιο αποδοτικοί στο «χτίσιμο» αλλά και τη διατήρηση των μυών μετά από μόλις 4 ημέρες.
Λόγω υψηλής χοληστερόλης ή άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν πρωτεΐνες όχι από ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, αλλά από φασόλια, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Δείτε εδώ Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνη και πόσες θερμίδες δίνουν; Και εδώ ποιες είναι Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους. Επίσης δείτε εδώ σχετικά με τη μελέτη που καταδεικνύει ότι η σωστή κατανομή της ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης μέσα στη μέρα μπορεί να σημαίνει έως και 25% υψηλότερη μυϊκή σύνθεση για το σώμα.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com