Αρχική Διατροφή Doctor Food Ανατροπή: Η λήψη πρωινού για χάσιμο κιλών ίσως έχει αντίθετο αποτέλεσμα

Ανατροπή: Η λήψη πρωινού για χάσιμο κιλών ίσως έχει αντίθετο αποτέλεσμα

0
Ανατροπή: Η λήψη πρωινού για χάσιμο κιλών ίσως έχει αντίθετο αποτέλεσμα

ΕΡΕΥΝΑ | Ειδικοί του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, εξέτασαν 13 μελέτες που συσχέτιζαν την κατανάλωση πρωινού και σωματικού βάρους.

ΕΡΕΥΝΑ | Ειδικοί του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, εξέτασαν 13 μελέτες που συσχέτιζαν την κατανάλωση πρωινού και σωματικού βάρους.

Η ιδέα ότι το πρωινό  είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, μπορεί να μην είναι αληθής, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει το ανάποδο: ότι η κατανάλωση πρωινού ενισχύει το μεταβολισμό και πως επίσης ενδέχεται να βοηθάει όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος να νιώθουν πιο χορτάτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην είναι επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα.

Ωστόσο μια ανασκόπηση προγενέστερων μελετών, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει ο βρετανικός The Independent, οδήγησε τους ειδικούς στη διαπίστωση ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και δεν θα πρέπει απαραίτητα να προτείνεται ως στρατηγική απώλειας βάρους.

Η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (BDA) και οι περισσότεροι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι διεθνώς υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο από εκείνους που το παραλείπουν, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στην προσπάθεια για απώλεια βάρους βρίσκονται σε δίαιτα αδυνατίσματος. 

Η ανατροπή – οριακά πιο αδύνατοι όσοι δεν κατανάλωναν πρωινό

Ωστόσο η νέα αυτή ανασκόπηση 13 υφιστάμενων μελετών αμφισβητεί την κυρίαρχη ιδέα. Παράλληλα αμφισβητεί την πεποίθηση ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να διαταράξει τους μηχανισμούς του σώματος και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, εξέτασαν 13 μελέτες που συσχέτιζαν την κατανάλωση πρωινού και σωματικού βάρους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα βρέθηκε μια οριακή διαφορά βάρους μεταξύ εκείνων που έτρωγαν πρωινό και εκείνων που το προσπερνούσαν, με τους δεύτερους να εμφανίζονται κατά 0,44 κιλά ελαφρύτεροι.

Οι φαν του πρωινού κατανάλωναν περίπου 260 θερμίδες ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Όσοι το παρέλειπαν δεν το αντιστάθμιζαν με σνακ ή γεύμα πιο αργά μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν επίσης καμία σημαντική διαφορά στα επίπεδα του μεταβολισμού των δυο ομάδων, συμπεραίνοντας πως ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην απώλεια βάρους λόγω της «αποτελεσματικότερης» καύσης θερμίδων νωρίτερα την ημέρα.

Το συμπέρασμα χρειάζεται περισσότερες έρευνες

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ) ξεκαθάρισαν ότι τα συμπεράσματά τους χρήζουν ευρύτερων μελετών.

«Η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση πρωινού ίσως να μην είναι καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους, καθώς θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα» δήλωσαν κατά τη δημοσίευσή της οι επιστήμονες. Ωστόσο πρόσθεσαν: «Για την τεκμηρίωση του εάν άτομα που επιδιώκουν να χάσουν βάρος πρέπει να παραλείπουν ή να καταναλώνουν πρωινό και για το ποιος είναι ο ρόλος του πρωινού στη διαχείριση του βάρους, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες»

«Ενώ το πρωινό υποστηρίζεται ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας στα μέσα ενημέρωσης ήδη από το 1917, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της κατανάλωσής του ως στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους» συνέχισαν οι μελετητές διασαφηνίζοντας πάντως, πως κατά τα άλλα εκείνος που τρώει τακτικά πρωινό έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία του, όπως βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής.

Το πρωινό από μόνο του δεν είναι η «μαγική συνταγή» για αδυνάτισμα

Σχολιάζοντας στον The Independenτα συμπεράσματα, η δρ Frankie Phillips, διαιτολόγος-μέλος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολογίας, δήλωσε: «Ενώ μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν να είναι πιο υγιείς, δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο να ξεκινήσει να τρώει κανείς πρωινό απλώς ως εργαλείο για να χάσει κιλά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρωινό από μόνο του δεν είναι η “μαγική συνταγή” για την απώλεια βάρους.

Εάν απολαμβάνετε το πρωινό σας, μην σταματήσετε να το κάνετε, αλλά ρίξτε μια ματιά στο τι καταναλώνετε. Το πρωινό είναι μια καλή ευκαιρία μέσα στη μέρα για να λάβετε ένα ισορροπημένο γεύμα και να καλύψετε ορισμένα διατροφικά στοιχεία-στόχους της σωστής διατροφής.  Έτσι ένα απλό πρωινό από δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με ένα ποτήρι χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη και ένα φλιτζάνι τσάι παρέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.

«Εάν δεν αντέχετε να φάτε στις 7 το πρωί, πάρτε το πρωινό μαζί σας» συμπλήρωσε η ειδικός. «Είναι πολύ καλύτερο απ’ το να αρπάξετε ένα μάφιν σοκολάτας και έναν καφέ latte από την πλησιέστερη καφετέρια όταν αργότερα νιώσετε πεινασμένοι» κατέληξε.. Στο δε twitter σχολίασε επιπλέον ότι τα διαιτητικά προγράμματα δεν είναι …ένα μέγεθος που κάνει σε όλους.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το icookgreek.com υπενθυμίζει ότι δημοσιεύει αποτελέσματα ερευνών και μελετών που αναδεικνύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ή διεθνή έγκυρα ΜΜΕ για καθαρά ενημερωτικούς λόγους. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνει κανείς την πρωτοβουλία να αλλάξει τη διατροφή του επειδή κάτι διάβασε -ακόμη περισσότερο δε, αν του την έχει υποδείξει γιατρός- χωρίς να το συζητήσει με ειδικό.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.