Αρχική Διατροφή Doctor Food Αυτές οι τροφές «καθαρίζουν» τα δόντια

Αυτές οι τροφές «καθαρίζουν» τα δόντια

0
Αυτές οι τροφές «καθαρίζουν» τα δόντια

DOCTOR FOOD | Ποιες τροφές λειτουργούν προστατευτικά για την υγιεινή των δοντιών σύμφωνα με τον  οδοντίατρο, κ. Ευάγγελο Δεσύλλα.

DOCTOR FOOD | Ποιες τροφές λειτουργούν προστατευτικά για την υγιεινή των δοντιών σύμφωνα με τον  οδοντίατρο, κ. Ευάγγελο Δεσύλλα.

Κάποιες τροφές, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και άλλα τρόφιμα δημιουργούν λεκέδες στα δόντια και αλλοιώνουν το χρώμα τους. Υπάρχουν όμως και τροφές που τα «καθαρίζουν» και τα προστατεύουν. Ας δούμε ποιες μνημονεύει ο οδοντίατρος, κ. Ευάγγελος Δεσύλλας, στη σελίδα του «Επανορθωτική Οδοντιατρική & Στοματολογία».

Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά είναι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο και συμβάλλουν στην καθαριότητα των δοντιών.

Τα καρότα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αγγούρια και το σέλινο λειτουργούν σαν φυσικά καθαριστικά δοντιών. Απομακρύνουν υπολείμματα τροφών τα οποία δημιουργούν πλάκα.

Το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι είναι τρία λαχανικά που εμποδίζουν την δημιουργία λεκέδων.

Οι φράουλες καθαρίζουν τα δόντια και επιπλέον προσφέρουν φυσική λεύκανση. Ωστόσο, τα οξέα που περιέχουν μπορούν να βλάψουν τον σμάλτο των δοντιών.

Ο μαϊντανός και η μέντα είναι κατά της δυσοσμίας και επιπλέον σκοτώνουν τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια.

Το τυρί, επίσης, καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα των τροφών και εξισορροπεί το pH στο στόμα διεγείροντας την παραγωγή σάλιου.

Όταν μασάμε καλά και για αρκετό χρόνο την τροφή μας, παράγουμε σάλιο, το οποίο εξισορροπεί το pH του στόματος. Αυτό έχει αποτέλεσμα να εξισορροπούνται τα οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και να δυναμώνουν τα ούλα.

Τέλος το νερό καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα των τροφών, αυξάνει την παραγωγή σάλιου και ενυδατώνει τα ούλα.

Εννοείται ότι τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως αμελούμε το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.