Αρχική Ειδήσεις Οι 9 στις 10 χώρες του πλανήτη έχουν ή πρόβλημα παχυσαρκίας ή πρόβλημα υποσιτισμού

Οι 9 στις 10 χώρες του πλανήτη έχουν ή πρόβλημα παχυσαρκίας ή πρόβλημα υποσιτισμού

0
Οι 9 στις 10 χώρες του πλανήτη έχουν ή πρόβλημα παχυσαρκίας ή πρόβλημα υποσιτισμού

PLANET FOOD | Αυτό καταδεικνύει μεταξύ άλλων η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής του 2017.

Αυτό καταδεικνύει μεταξύ άλλων η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής του 2017.

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα διατροφής, είτε της μίας μορφής (παχυσαρκία) είτε της άλλης (υποσιτισμός). Αυτό προκύπτει από τη νέα Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (Global Nutrition Report 2017), η οποία ανέλυσε στοιχεία για 140 χώρες και βρήκε ότι σχεδόν το 90% από αυτές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνονται σχεδόν σε κάθε χώρα και πλέον έχουν φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια περίπου, σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό 7,5 δισεκατομμρίων. Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το ένα τρίτο των ανδρών (33%) και των γυναικών (34%) στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία.

Θετική εξέλιξη θεωρείται ότι τα ποσοστά υποσιτισμού εμφανίζουν μείωση, αλλά όχι με τον αναγκαίο ρυθμό για να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών στην Αφρική έχουν μειωμένη ή στάσιμη ανάπτυξη για την ηλικία τους, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό τους. Επίσης, 52 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν δυσανάλογα μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών με αναιμία, καθώς σχεδόν μία στις τρεις διεθνώς έχει πλέον τέτοιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.