Αρχική Διατροφή Doctor Food Τρώμε περισσότερα λαχανικά όταν μας τα περιγράφουν δελεαστικά

Τρώμε περισσότερα λαχανικά όταν μας τα περιγράφουν δελεαστικά

0
Τρώμε περισσότερα λαχανικά όταν μας τα περιγράφουν δελεαστικά

Δε μας έλκει τόσο το υγιεινό όσο το νόστιμο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Δε μας έλκει τόσο το υγιεινό όσο το νόστιμο σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έκαναν το εξής πείραμα: έδωσαν τέσσερις διαφορετικές περιγραφές σε ίδια γεύματα λαχανικών:

1. Μια περιγραφή που περιείχε απλώς τις ονομασίες των λαχανικών

2. Μια περιγραφή που τόνιζε την απουσία ανθυγιεινών συστατικών, όπως σάκχαρα και αλάτι

3. Μια περιγραφή που εστίαζε στα οφέλη υγείας από συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά

4. Μια περιγραφή που ήταν έτσι γραμμένη ώστε να κάνει το πιάτο να ακούγεται λαχταριστό και ελκυστικό

Σε καφετέρια του πανεπιστημίου που σέρβιρε 607 γεύματα καθημερινά, για συνολικά 46 ημέρες, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πόσα άτομα από αυτά που έτρωγαν εκεί, θα επιλέξουν τα πιάτα ανάλογα με την περιγραφή τους και στη συνέχεια ζύγιζαν την ποσότητα της τροφής που είχαν βάλει στο πιάτο τους.

Η λαχταριστή και ελκυστική περιγραφή ήταν η «νικήτρια» ωθώντας 25% περισσότερα άτομα να επιλέξουν λαχανικά και ανεβάζοντας κατά 23% το συνολικό βάρος λαχανικών στο πιάτο.

«Το πείραμά μας δείχνει ότι το να τονίζουμε τα υγιεινά οφέλη των τροφών δεν είναι πάντα η αποτελεσματικότερη μέθοδος κινητοποίησης των ανθρώπων να φάνε κάτι υγιεινό. Καλύτερη προσέγγιση είναι να τους δώσουμε την εντύπωση ότι το γεύμα είναι γευστικό, λαχταριστό και ελκυστικό», εξηγεί ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Μπράντλεϊ Τερνγουαλντ, ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Και προσθέτει ότι, αυτή η τακτική ίσως είναι ένα ακόμα όπλο στην μάχη κατά της επιδημίας παχυσαρκίας και της εδραιωμένης άποψης ότι τα υγιεινά φαγητά δεν είναι εύγευστα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.