Αρχική Βοηθήματα Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα Βήμα βήμα – Πώς γίνονται οι σπιτικές σταφίδες και πώς διατηρούνται

Βήμα βήμα – Πώς γίνονται οι σπιτικές σταφίδες και πώς διατηρούνται

0
Βήμα βήμα – Πώς γίνονται οι σπιτικές σταφίδες και πώς διατηρούνται

Στον μικρό οικισμό των Γοράνων, ψηλά στον Ταΰγετο, η κληματαριά στην αυλή της Βούλας Εμμανουήλ έδωσε τόσο σταφύλι, που περίσσεψε για σπιτική σταφίδα. Δείτε τη διαδικασία.

Η Βούλα Εμμανουήλ διατηρεί μικρό ελαιώνα και αμπελάκι στους Γοράνους, οικισμό του νομού Λακωνίας, σκαρφαλωμένο στα περίπου 650-720μ. υψόμετρο. Στο καταπράσινο χωριουδάκι του Ταϋγέτου, με την εκπληκτική θέα προς τον Λακωνικό Κόλπο, ριζώνει η ποικιλία αθηνολιά, μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη, ποικιλία ελιάς που τα βγάζει πέρα σε τόσο ορεινά εδάφη και καταφέρνει να επιβιώσει.

Αλλά και για τη σουλτανίνα της ήταν χρονιά μεγάλης αφθονίας. «Είχε τόσο καρπό φέτος, που κάναμε μπόλικη σταφίδα» λέει στο icookgreek.com. «Είναι εξαιρετική στα γλυκά, στις σαλάτες, στο ρύζι με ανατολίτικες επιρροές, ένα πραγματικό ελληνικό super food, όπως λένε οι ειδικοί, με γλυκιά γεύση», αναφέρει και συμπληρώνει: «Τη βγάζουμε και κέρασμα στα μέρη μας μαζί με σύκα και άλλους καρπούς για το τσίπουρο». Μιλήσαμε με την κ. Εμμανουήλ για να μας περιγράψει τη διαδικασία που συνόδευσε με τις φωτογραφίες της.

Φτιάχνουμε βήμα βήμα σταφίδα σπιτική

Υλικά: σταφύλι χωρίς σπόρους, ελαιόλαδο, μαγειρική σόδα, νερό

ΒΗΜΑ 1. Αρχικά διατηρείς το σταφύλι στα τσαμπιά του μέσα σε λεκάνη. Το καθαρίζεις από ρώγες που δεν είναι καλές. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό κατά τα ¾ και προσθέτεις 2 κουταλιές σόδα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζεις να βράσει. Όταν κοχλάσει το νερό, αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 2. Όπως είναι ζεστό το νερό, βυθίζεις μέσα δόσεις δόσεις σταφύλια, τα οποία σταδιακά γίνονται πιο θαμπά και λίγο πιο γυαλιστερά. Στα 3’-5’, ή μόλις δεις ότι τα σταφύλια χάνουν το αρχικό τους χρώμα, τα βγάζεις από το νερό. Η διαδικασία μοιάζει σα να ζεματίζεις το σταφύλι εκτός φωτιάς.

ΒΗΜΑ 3. Τοποθετείς τα σταφύλια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και στη συνέχεια τα απλώνεις στον ήλιο είτε σε σίτες είτε σε ταψί σκεπασμένο με τούλι ή τουλπάνι. Τα αφήνεις για 6-7 μέρες στον ήλιο, αν ο ήλιος είναι δυνατός, όπως ο αυγουστιάτικος και η ατμόσφαιρα σχετικά ξηρή. Στον φθινοπωρινό ήλιο και με καιρό πιο υγρό θα χρειαστεί περισσότερες μέρες. Δοκιμάζεις και αν ο καρπός κρατάει χυμούς, τον αφήνεις κι άλλο στον ήλιο, για όσο χρειαστεί μέχρι να αφυδατωθεί πλήρως.

Η διατήρηση της σπιτικής σταφίδας

ΒΗΜΑ 4. Όταν οι σταφίδες γίνουν, δηλαδή χάσουν όλα τους τα υγρά, αφαιρείς από τα τσαμπιά τις ρώγες, καθαρίζεις τυχόν κοτσανάκια και στη συνέχεια τις τοποθετείς σε σακουλάκια μαζί φύλλα δάφνης που θεωρούνται παραδοσιακό εντομοαπωθητικό. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τις διατηρείτε στο ψυγείο.

→ Συνταγές με σταφίδες

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com