Αρχική Διατροφή Doctor Food Στα 45 τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα – Τι προσέχουμε

Στα 45 τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα – Τι προσέχουμε

0
Στα 45 τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα – Τι προσέχουμε

ΥΓΕΙΑ | Σήμερα ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας

ΥΓΕΙΑ | Σήμερα ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας

Στα 45 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Σήμερα ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ (το ένατο κρούσμα, μετά το οποίο άρχισε η ταχύτερη διασπορά) δεν ανήκε στα ύποπτα περιστατικά. «Ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται με ήπια συμπτωματολογία», είπε ο ειδικός θέλοντας να εξηγήσει πως συνέβη η διασπορά του ιού και πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Ένας ασθενής σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένος

Ο 66χρονος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής είναι πλέον διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο, η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι καλή καθώς εμφανίζουν σταθερή ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Έκτακτα μέτρα για Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε  ακόμα τα έκτακτα μέτρα που αφορούν τις πληττόμενες περιοχές Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα:  

  • Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας. 
  • Οι αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές. 
  • Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου. 

Μέτρα προστασίας – Λίγα πράγματα έχουμε να κάνουμε, ας τα κάνουμε καλά 

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε για άλλη μια φορά: «Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε μία επιδημία πανικού».  

Τώρα που φτάσαμε να μετράμε 45 κρούσματα, και με δεδομένο ότι αναμένεται συνέχεια της ταχείας διασποράς, ας γίνουμε όλοι πιο σχολαστικοί με αυτά -τα λίγα- που έχουμε να κάνουμε και που μας αναλογούν για να εμποδίσουμε κατά το δυνατό τη διάδοση του νέου κοροναϊού και να προστατεύσουμε όσο περνάει από το χέρι μας τους εαυτούς μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τηρούμε με ευλάβεια τα εξής:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Επιπλέον πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα. 

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο (όχι με το εσωτερικό της παλάμης μας) και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. 

3. Πετάμε άμεσα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή (σ.σ. αλλάζουν πλέον ταχύτατα), επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας. 

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια. 

7. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας, δεν υιοθετούμε άκριτα ό,τι «συμβουλές» ακούμε ή διαβάζουμε χωρίς έλεγχο της πηγής τους.

Πρέπει να αλλάξουμε κάτι στο μαγείρεμα λόγω κοροναϊού;

Αρκετοί αναρωτιούνται τι γίνεται με το μαγείρεμα και συγκεκριμένα τη διαχείριση ωμών ζωικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό οικογενειακό ιατρό, αν. αρχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ, για λόγους προστασίας και από τον κοροναϊό (οδηγίες ΕΔΟΕΑΠ) «κατά τη διαχείριση ειδικά ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων». 

Η απάντηση λοιπόν είναι απλή και σε σχέση με το μαγείρεμα: η άφιξη του κοροναϊού εκείνο που κάνει είναι να μας καλεί να γίνουμε πιο σχολαστικοί, πιο προσεκτικοί και πιο συνεπείς με τους κανόνες που ίσχυαν πάντα για την ασφαλή διαχείριση τροφίμων.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com