Αρχική Διατροφή Doctor Food Σωματικό βάρος και o εθισμός στη ζάχαρη

Σωματικό βάρος και o εθισμός στη ζάχαρη

0
Σωματικό βάρος και o εθισμός στη ζάχαρη

Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος κάποια στιγμή έχουν διαπιστώσει ότι δυσκολεύονται να αντισταθούν στη γλυκιά γεύση.

Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος κάποια στιγμή έχουν διαπιστώσει ότι δυσκολεύονται να αντισταθούν στη γλυκιά γεύση.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Κάποιες φορές, μάλιστα, η «ανάγκη για γλυκό» είναι τόσο έντονη που γεννά το «εύλογο» ερώτημα: μήπως τελικά η ζάχαρη προκαλεί εθισμό; Και μήπως τελικά αυτός ο εθισμός ευθύνεται για την παχυσαρκία που ταλαιπωρεί, κυριολεκτικά, την υφήλιο;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε ένα τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη, ή γενικά οποιοδήποτε «νόστιμο» τρόφιμο, νιώθουμε «ευχαρίστηση». Τότε εκκρίνεται η ουσία ντοπαμίνη από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου αυτό αποτελεί ένα σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Βεβαία  το ίδιο σύστημα ανταμοιβής διεγείρεται και από πολλά άλλα ευχάριστα φαινόμενα, όπως είναι η μουσική, το χιούμορ, η σωματική έλξη κ.α. Έτσι, πολλοί ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης που ίσως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ή ανησυχητικό, αλλά μία από τις θετικές εμπειρίες  που ενεργοποιούν έναν συνηθισμένο μηχανισμό του εγκεφάλου. Επιπλέον, η προτίμησή μας στη γλυκύτητα είναι έμφυτη και μάλιστα αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό επιβίωσης ο οποίος αρχικά διασφαλίζει την αποδοχή του μητρικού γάλακτος και στη συνέχεια καθοδηγεί προς ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα .

Οι άνθρωποι έχουμε σύνθετη σχέση με το φαγητό, που εκ των πραγμάτων, εκτός από θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει και «ευχαρίστηση» την οποία, τελικά, δεν είναι και τόσο παράλογο να αναζητούμε κι αυτός είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε τόσο να «κόψουμε» τα γλυκίσματα και να χάσουμε βάρος.  Δεν έχει αποδειχθεί όμως  ότι η ζάχαρη, ή οποιοδήποτε μεμονωμένο συστατικό, ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση στο βάρος μας, που στην πράξη είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων, από οποιοδήποτε συνδυασμό συστατικών ή τροφίμων της διατροφής μας, και της μειωμένης δαπάνης θερμίδων για τις ανάγκες του οργανισμού και τη σωματική μας δραστηριότητα. Βεβαίως, το βάρος μας επηρεάζεται και από το γενετικό μας υπόβαθρο, το περιβάλλον και τις εμπειρίες μας, που συχνά επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές, όπως το είδος και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, ή τον τρόπο ζωής μας, όπως τη σχέση μας με την άσκηση, αλλά σε τελική ανάλυση..
 
 Η διαχείριση του βάρους μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και τις επιλογές μας.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.