Αρχική Ιστορίες Food Stories Λ. Νασιάκος: Το ελληνικό κρασί κοιτάει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό

Λ. Νασιάκος: Το ελληνικό κρασί κοιτάει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό

0
Λ. Νασιάκος: Το ελληνικό κρασί κοιτάει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο οινολόγος και γενικός διευθυντής του οινοποιείου SEMELI, μιλάει για τα κρασιά της χώρας μας με αφορμή μία ακόμα διάκριση. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο οινολόγος και γενικός διευθυντής του οινοποιείου SEMELI, μιλάει για τα κρασιά της χώρας μας με αφορμή μία ακόμα διάκριση. 

Ο Ορεινός Ήλιος Ροζέ 2017 διακρίθηκε ως ο καλύτερος Ροζέ Ξηρός Οίνος στον διεθνή διαγωνισμό International Rose Championship 2018. Είχε προηγηθεί η βράβευση του Aetheria Rose στο διεθνή διαγωνισμού οίνου της Θεσσαλονίκης, όπου η συγκεκριμένη ετικέτα απέσπασε το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε ο καλύτερος ροζέ οίνος του διαγωνισμού. 

«Το ελληνικό κρασί μπορεί να κοιτάξει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του οινοποιείου SEMELI, οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος, με αφορμή την πρόσφατη διεθνή διάκριση, προσθέτοντας: «Έχουμε ως χώρα εξαιρετικά κρασιά, μοναδικές αυτόχθονες ποικιλίες, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, έχουμε ένα πολύ καλό υπόβαθρο να ξεκινήσουμε και εναπόκειται σε εμάς -όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά- να προχωρήσουμε, να χτυπήσουμε και να ανοίξουμε τις πόρτες των διεθνών αγορών».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινολόγος με τη μακρά πορεία στον χώρο (και τρίτης γενιάς οινοπαραγωγός) σχολίασε ακόμη:

Το πόσο γνωστά είναι τα ελληνικά κρασιά στις ξένες αγορές: «Ποιοτικά είμαστε ψηλά. Ωστόσο το κατά πόσο τα ελληνικά κρασιά είναι γνωστά αποτελεί το μεγάλο μας πρόβλημα. Το ελληνικό κρασί είναι υψηλής ποιότητας, έχει να δώσει κάτι καινούργιο, πρωτόγνωρο, ανεξερεύνητο αλλά δεν το γνωρίζει ο καταναλωτής (στο εξωτερικό). Άπαξ και μπει όμως στο ποτήρι του καταναλωτή θα τον κάνει φίλο. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό!».

Αν τα ελληνικά κρασιά μπορούν να ανταγωνιστούν όχι μόνο σε βραβεία αλλά και εμπορικά τα ξένα στις διεθνείς αγορές: «Αυτό μπορώ να σας το πω μετά βεβαιότητος. Βέβαια δεν είναι λογικό να πάμε να ανταγωνιστούμε χώρες που παράγουν υπερδεκαπλάσιες ποσότητες σε σχέση με την Ελλάδα και άρα μπορούν να πουλήσουν και σε χαμηλότερες τιμές. Εξάλλου το ελληνικό κρασί δεν αξίζει αυτή τη μεταχείριση. Το ελληνικό κρασί έχει μια πολύ καλή θέση στον διεθνή ανταγωνισμό και θα πρέπει να βγαίνει προς τα έξω ως ποιοτικό, σπάνιο, κάτι νέο και πρωτοπόρο».

Αν υστερούμε σε κάποιον τομέα και σε ποιον: «Υστερούμε στο μάρκετινγκ όντως. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε χώρες-κολοσσούς που έχουν εξελίξει πολύ τον τομέα του μάρκετινγκ (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.ά). Παρ΄όλα αυτά δεν το βάζουμε κάτω. Έχουμε καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο ως κλάδος κι αυτό βλέπουμε ότι αποδίδει στις αγορές του εξωτερικού».

Αν ο κλάδος έχει τη στήριξη της Πολιτείας: «Όχι ιδιαίτερα, αλλά έχουμε μάθει να προχωράμε και μόνοι μας και δεν μας ενοχλεί αυτό. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί είναι ένας φόρος άδικος, αναποτελεσματικός και δεν κάνει καλό ούτε στο κρασί ούτε στα ταμεία του κράτους. Είναι κάτι που δεν έπρεπε καν να συμβεί, είναι κάτι που όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρέπει να αποσυρθεί».

Για την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο οινολόγος με το αμπέλι: «Η έμπνευση ξεκινάει από το αμπέλι. Το ακούς, το αφουγκράζεσαι και προσπαθείς μέσα από αυτή τη διαδικασία να σχεδιάσεις, να ονειρευτείς πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία, η οποία πράγματι θέλει να αφιερωθείς ολοκληρωτικά. Εκτός από το γνωστικό υπόβαθρο, χρειάζεται μεράκι, εκπαίδευση και άπειρος χρόνος στο αμπέλι».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.