Αρχική Διατροφή Doctor Food Ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην προστασία από τον καρκίνο

Ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην προστασία από τον καρκίνο

0
Ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην προστασία από τον καρκίνο

DOCTOR FOOD | H αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εξηγεί και συμβουλεύει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

DOCTOR FOOD | H αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εξηγεί και συμβουλεύει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

«Είμαστε ό,τι τρώμε» ή …ό,τι γυμναζόμαστε; Ενδεχομένως και τα δύο, αφού όλες οι τελευταίες μελέτες συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα. Συγκεκρίμενα, σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη μάστιγα, τον καρκίνο, το μοντέλο διατροφής παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σύμφωνα με την αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Το ίδιο και η καθημερινή άσκηση.

Η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τα επιβαρυντικά τρόφιμα αλλά και όσα λειτουργούν ευεργετικά στον οργανισμό είτε πρόκειται για ανθρώπους που τους απασχολεί η πρόληψη είτε πρόκειται για ανθρώπους που επιβίωσαν νικώντας τον καρκίνο. Σύμφωνα με την παθολόγο λοιπόν τόσο το είδος της διατροφής όσο και η συχνότητα της άσκησης είναι δύο σημαντικές παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίζουμε στην καθημερινότητά μας. 

Με μέτρο οι «απαγορευμένες τροφές». Τις επιβαρυντικές τροφές για την εμφάνιση του καρκίνου προσπαθούμε να τις καταναλώνουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να αποκλειστούν παντελώς από την καθημερινή μας διατροφή, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου.

«Επιβαρυντικές τροφές για καρκίνο είναι οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κάποια είδη λιπών, τα κορεσμένα λίπη ή τα τρανς, αυτά δηλαδή τα ζωικά λίπη που περιέχονται σε τυριά 30-40%, στα κόκκινα κρέατα (χοιρινό, κατσίκι, βοδινό) στο βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τα φαγητά ή για να φτιάξουμε γλυκά»

H παχυσαρκία, επιβαρυντικός παράγοντας για μελάνωμα. Το αλκοόλ έχει συνεργική δράση με το κάπνισμα ως προς την ανάπτυξη καρκίνου στο στοματοφάρυγγα, το λάρυγγα, το συκώτι και στο ουροποιητικό σύστημα, τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου. «Επίσης η παχυσαρκία οδηγεί σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως π.χ μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη, που είναι και οι πιο συχνές κακοήθειες. Ακόμα και για το μελάνωμα υπάρχουν διάφορες μελέτες που το συνδέουν με τη διατροφή και μάλιστα κάποιες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί».

Διατροφή για καρκινοπαθείς, αλλά και για όσους τον νίκησαν. Υπάρχει ειδική διατροφή και για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και υποβάλλονται σε θεραπείες, αλλά υπάρχει και διατροφική σύσταση για τους επιβιώσαντες, τονίζει η αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Όσον αφορά τους νοσούντες, επειδή η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει τον οργανισμό και έχει και διάφορες παρενέργειες, συνήθως συστήνονται μικρά γεύματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι τηγανιτά. Καλό είναι να λαμβάνονται αρκετά υγρά και χυμοί και να αποφεύγονται πικάντικα, βαριά και καυτερά ή καυτά φαγητά. Δηλαδή συστήνεται μία ισορροπημένη διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες, φρούτα, λαχανικά, γάλατα και γιαούρτια, χωρίς να πιέζουμε τον οργανισμό να τρώει αν δεν πεινάει. Άλλωστε είναι προσωρινή αυτή η κατάσταση».

Οι πιο δραστήριες σωματικά γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια μετά από καρκίνο μαστού. Οι επιβιώσαντες του καρκίνου, μας λέει η κ. Ψαλτοπούλου καλό είναι να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή που προάγει την υγεία σε όλα τα επίπεδα.

«Ας πούμε για παράδειγμα οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες συνήθως ζουν πολλά χρόνια, πρέπει σίγουρα να ασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα, γιατί έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που είναι πιο δραστήριες σωματικά, επιβιώνουν περισσότερα χρόνια από τον εν λόγω καρκίνο. Πρέπει να χάσουν ίσως μερικά κιλά που για διάφορους λόγους πήρανε, ενδεχομένως πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και κατά τη διάρκεια των θεραπειών, που μπορεί κάποιος να μην μπορεί να γυμναστεί ή λόγω του ότι κάποια φάρμακα ανοίγουν την όρεξη. Επίσης, κι αυτό αφορά όλους, ςς μην αφήνουμε ποτέ έξω από το πρόγραμμά μας την τακτική σωματική δραστηριότητα αερόβια και αναερόβια, μισή ώρα την ημέρα για τους ενήλικους και μία ώρα για παιδιά και εφήβους, αφού έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την καρκινογένεση, σε κάθε περίπτωση».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.