Αρχική Διατροφή Doctor Food Γιαούρτι: μια «θαυματουργή» τροφή

Γιαούρτι: μια «θαυματουργή» τροφή

0
Γιαούρτι: μια «θαυματουργή» τροφή

Δροσερό, εύγευστο, θρεπτικό, ελαφρύ και χορταστικό. Το γιαούρτι, συνήθως, το θεωρούμε ένα βολικό και νόστιμο σνακ, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

Δροσερό, εύγευστο, θρεπτικό, ελαφρύ και χορταστικό. Το γιαούρτι, συνήθως, το θεωρούμε ένα βολικό και νόστιμο σνακ, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Αποτελεί ιδανική λύση για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα, διαθέσιμο όλο το χρόνο, το οποίο μπορούμε να το γευτούμε μέσα και έξω από το σπίτι όλες τις ώρες της ημέρας. Ας το εντάξουμε, λοιπόν, στην καθημερινότητά μας καθώς μας προσφέρει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά απαραίτητα γα τον οργανισμό μας.

Οφέλη για την υγεία

  • Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, κάλιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο, Β2, Β5 και Β12. Τα εν λόγω 10 θρεπτικά συστατικά κάνουν το γιαούρτι τόσο απαραίτητο για την καλή μας υγεία.
  • Αποτελεί ένα από τα ελαφρύτερα και υγιεινότερα τρόφιμα που μπορεί να φάει κανείς, όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και υψηλό πυρετό.
  • Μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα νωπά φαγητά, όπως μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο βάρους.
  • Ενιισχύει το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού μας.
  • Το γιαούρτι λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά των λοιμώξεων. Οι γαλακτοβάκιλοι που περιέχει, περνάνε στο πεπτικό μας σύστημα, βελτιώνοντας την μικροχλωρίδα του εντέρου και προστατεύοντάς το από την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών. Παράλληλα, το γιαούρτι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  • Βελτιώνει την πέψη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η ανικανότητα της χώνευσης μεγάλης ποσότητας λακτόζης, το κύριο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα στο εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Το ποσοστό της υπολακτασίας στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από το βαθμό δυσανεξίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθείτε όταν αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη λακτόζη. Τρώτε περισσότερο γιαούρτι και τυρί αντί γάλα, καθώς περιέχουν λιγότερη λακτόζη.
Τρώγοντας γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ό,τι το γάλα. Επίσης περιέχει προβιοτικά, μικροοργανισμούς απαραίτητους για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Προτιμάτε τα σκληρά τυριά, που περιέχουν ακόμα λιγότερη λακτόζη από τα μαλακά.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com