Αρχική Διατροφή Doctor Food Εσείς ακόμη πιστεύετε ότι το ψωμί παχαίνει;

Εσείς ακόμη πιστεύετε ότι το ψωμί παχαίνει;

0
Εσείς ακόμη πιστεύετε ότι το ψωμί παχαίνει;

Πολλές φορές συσχετίζουμε την κατανάλωση ψωμιού με την αύξηση βάρους. Πρέπει να γίνει σαφές πως η ρύθμιση του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς και αυτό εμέσως απ’ την ποιότητα της τροφής του.

Πολλές φορές συσχετίζουμε την κατανάλωση ψωμιού με την αύξηση βάρους. Πρέπει να γίνει σαφές πως η ρύθμιση του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς και αυτό εμέσως απ’ την ποιότητα της τροφής του.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν. Όπως εξηγεί η κ. Αθηνά Ρούντου (Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας) στο onmed.gr, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο συγκεκριμένου θερμιδικού περιεχομένου, οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, στηριζόμενο σε όλες τις ομάδες τροφίμων, στις αναλογίες που δίνει η σύγχρονη διαιτολογία και η μεσογειακή διατροφή.
Έτσι το ψωμί και τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και να στηρίζουν το μενού μας.

Η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί υγιεινή επιλογή και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ωφελούν τον οργανισμό πολλαπλά, αφού του προσδίδουν:
– Φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
– Άμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
– Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1 και Β2), οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Γιατί το μαύρο ψωμί και το ψωμί σικάλεως θεωρούνται διαιτητικά. Ως γνωστόν υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού. Το κοινό (λευκό) ψωμί, το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μίγμα σιτάλευρου και αλεύρου σίκαλης, το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό) και το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το καλαμπόκι. Σύμφωνα με την κ. Ρούντου αν και το ψωμί σικάλεως θεωρείται “διαιτητικό” προϊόν και αποτελεί κλασική πρόταση σε διαιτολόγια μείωσης σωματικού βάρους, στην πραγματικότητα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό, δηλαδή η φέτα των 30 γραμμαρίων προσδίδει περίπου 70-80 θερμίδες.

Η σαφής υπεροχή του ψωμιού σικάλεως ή ολικής άλεσης ή του πολύσπορου δεν σχετίζεται δηλαδή με το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, αλλά, σύμφωνα με την ειδικό, με τις θετικές επιδράσεις των φυτικών ινών που περιέχει, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στη μειωμένη απορρόφηση λίπους και στη μείωση της LDL-κακής χοληστερόλης αίματος.

Η ποσότητα του ψωμιού που μπορούμε να καταναλώνουμε ανά ημέρα εξαρτάται από τις θερμιδικές απαιτήσεις του οργανισμού μας, αν είμαστε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος ή απλώ συντηρούμαστε και τι ημερήσιο πρόγραμμα έχουμε -όχι μόνο διατροφικό αλλά και σωματικής δραστηριότητας. Πάντως η κ. Ρούντου επισημαίνει ότι μια ισορροπημένη κατανάλωση ψωμιού αντιστοιχεί σε 4-5 φέτες των 30γρ.

ΠΗΓΗ: msn.com

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com