Αρχική Ιστορίες Food Stories Αμπελώνες Αιγιάλειας: πανέμορφη φύση, ιδιαίτερες ποικιλίες, εκλεκτά κρασιά

Αμπελώνες Αιγιάλειας: πανέμορφη φύση, ιδιαίτερες ποικιλίες, εκλεκτά κρασιά

0
Αμπελώνες Αιγιάλειας: πανέμορφη φύση, ιδιαίτερες ποικιλίες, εκλεκτά κρασιά

Προστατευμένη από τους ζεστούς αφρικάνικους νοτιάδες του καλοκαιριού, λόγω των ορεινών όγκων στη νότια πλευρά της, σκαρφαλωμένη σε μεγάλο υψόμετρο που φτάνει ως τα 1050 μ. και με βόρειο προσανατολισμό, η αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας δίνει εξαιρετικά κρασιά που αξίζει να γνωρίσουμε και θαυμάσιου περιπάτους που αξίζει να κάνουμε…

Προστατευμένη από τους ζεστούς αφρικάνικους νοτιάδες του καλοκαιριού, λόγω των ορεινών όγκων στη νότια πλευρά της, σκαρφαλωμένη σε μεγάλο υψόμετρο που φτάνει ως τα 1050 μ. και με βόρειο προσανατολισμό, η αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας δίνει εξαιρετικά κρασιά που αξίζει να γνωρίσουμε και θαυμάσιου περιπάτους που αξίζει να κάνουμε…

«…από εδαφοκλιματολογική άποψη, είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου, καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα», επισημαίνει η κ. Σταυρούλα Κουράκου, επίτιμη πρόεδρος του O.I.V. Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, για τον αμπελώνα των πλαγιών της Αιγιαλείας που μας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε οι εκδηλώσεις Οινοξένεια 2017.

Ποιες ποικιλίες και κρασιά όμως γεννάει αυτή η αμπελουργική ζώνη με τις τόσο σπάνιες ιδιότητες (βορεινός προσανατολισμός, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ιδανικό υψόμετρο και κλίση, προστασία από αφρικανική ζέστη) και ποιοι απ’ αυτούς τους οίνους φέρουν και αναγνωρισμένους τίτλους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης;

Λαγόρθι. Μια κομψή λευκή ποικιλία που αψηφά τη ραστώνη του ευρωπαϊκού νότου, από τις λίγες, αν όχι η μοναδική ελληνική ποικιλία που δίνει φρέσκα, κομψά και λεπτά λευκά ξηρά κρασιά, με κοφτερή οξύτητα, πεντακάθαρο και εκλεπτυσμένο χαρακτήρα, θυμίζοντας αυτά της βόρειας Ευρώπης. Τα λευκά κρασιά από λαγόρθι είναι πράγματι μοναδικά για μεσογειακή χώρα. Έχουν ένα απαλό, ασημοκίτρινο χρώμα και μάλλον διακριτική μύτη, που εστιάζει στην κομψότητα, στον ορυκτώδη χαρακτήρα και στα λουλούδια, ενώ μπορούν να παλαιώσουν στη φιάλη δύο-τρία χρόνια, αποκτώντας πολυπλοκότητα και ακόμα πιο ορυκτώδη χαρακτήρα. Ταιριάζουν με οστρακοειδή και γενικότερα με όξινα και φίνα πιάτα.

Μαυροδάφνη. Η μαυροδάφνη, κύρια ποικιλία του ομώνυμου κρασιού ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, είναι μία ερυθρή ποικιλία αμπέλου με μεγάλη ιστορία στην παραγωγή γλυκών κρασιών και τεράστιο μέλλον στην ερυθρά οινοποίηση για ξηρά ερυθρά κρασιά. Ήταν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Γερμανός Γουστάβος Κλάους (Gustav Clauss) οινοποίησε την πρώτη μαυροδάφνη, λίγο έξω από την Πάτρα, που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά της Ελλάδας και τα γνωστότερα επιδόρπια κρασιά (τύπου port). Οι δυνατότητες της ερυθρής αυτής ποικιλίας και για ξηρά κρασιά, την κατατάσσουν στις πλέον υποσχόμενες περιπτώσεις της Ελλάδας για ερυθρή οινοποίηση. Τα ερυθρά γλυκά κρασιά ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών είναι σκουροκόκκινα, σχεδόν μαύρα και έχουν συμπυκνωμένα αρώματα σταφίδας, μαύρων μούρων και αποξηραμένων δαμάσκηνων. Στο στόμα χαρακτηρίζονται από πολύ αλκοόλ (θερμά κρασιά) και μάλλον μέτρια οξύτητα. Ταιριάζουν με σοκολατένια επιδόρπια, επιδόρπια με ξηρούς καρπούς, όπως το καρύδι και κάποια βαριά, έντονα ή παλαιωμένα τυριά (ανάλογα και με το στυλ της μαυροδάφνης). Πίνονται όμως και μόνα τους.

Μαύρο Καλαβρυτινό. Παρότι φυτεμένη σκόρπια, μόνο στην Πελοπόννησο και ανεκμετάλλευτη για πολλά χρόνια, είναι σήμερα μέσα στις πολλά υποσχόμενες ερυθρές ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας. Με καταγωγή που παραπέμπει στα ιστορικά και πανέμορφα Καλάβρυτα Αχαΐας αλλά και στην ορεινή αμπελουργική Αιγιάλεια, η ποικιλία δίνει κρασιά με μέτριο χρώμα, χαρακτηριστικές τανίνες, μακρά επίγευση, μέτριο προς γεμάτο σώμα και αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Συνοδεύουν γεμιστά, φιλέτα ψαριών, πλακί στο φούρνο και ελαφρά μαγειρεμένα κρεατικά.

Μοσχάτο. Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Αχαΐα φιλοξενούν ιδανικά την ποικιλία μοσχάτο, η οποία δίνει δύο κρασιά ΠΟΠ, τα ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών και ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών. Το μοσχάτο στην περιοχή της Αχαΐας δίνει εξαιρετικά γλυκά κρασιά ακόμα και παγκοσμίου κλάσης, που κατακτούν συνεχώς βραβεία, μετάλλια και υψηλές βαθμολογίες σε διαφόρων τύπων διεθνείς αξιολογήσεις. Τα κρασιά από μοσχάτο απευθύνονται στους λάτρεις των γλυκών κρασιών μεσογειακού χαρακτήρα, που αρέσκονται να πίνουν τον ήλιο στο ποτήρι.

Ροδίτης. Εξαιρετικής ποιότητας λευκός οίνος, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος διεθνώς, είναι αναγνωρισμένος ως οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π. ΠΑΤΡΑ. Είναι μια ροδόχρωμη ποικιλία αμπέλουαπό τις πλέον διαδεδομένες και πολυφυτεμένες ποικιλίες στην Ελλάδα και η πιο πολυφυτεμένη στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αχαΐα. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ο ροδίτης δίνει πολύ καλά και ιδιαίτερα λευκά κρασιά, με ανάλογη σχέση ποιότητας προς τιμή. Εκτιμάται εξίσου από τους ανήσυχους οινόφιλους, όσο και από εκείνους που αναζητούν ένα ευκολόπιοτο κρασί για το καθημερινό τραπέζι. Ο σύγχρονα καλλιεργημένος και οινοποιημένος ροδίτης έχει καθαρά αρώματα, που θυμίζουν λεμόνι, λεμονανθούς και λευκόσαρκα φρούτα. Συντροφεύει ιδανικά μετρίως έντονα ορεκτικά, σαλάτες και ελαφριά πιάτα με βάση τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, μη λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα κ.ά.

Σιδερίτης. Η ζωηρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη στις ασθένειες ελληνική ποικιλία του Σιδερίτη καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το μικροκλίμα και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αιγιάλειας επιτρέπουν ιδανικά την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας. Δίνει κρασιά ελαφριά, με φωτεινό κίτρινο χρώμα και με χαρακτηριστική οξύτητα. Είναι σύνθετα αρωματικά, με έντονα, δροσερά αρώματα από άνθους λεμονιάς και γκρέιπφρουτ, με νότες αχλαδιού και γλυκών κίτρινων φρούτων, μέτριο σώμα και καλή επίγευση. Συνδυάζονται με μικρά ψάρια τηγανητά, θαλασσινά, οστρακοειδή.

Περισσότερα για τα κρασιά της Αιγιάλειας στην ιστοσελίδα των εκδηλώσεων Οινοξένεια 2017

Πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα «Οινοξένεια 2017 – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας» που συνεχίζεται μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.