Αρχική Διατροφή Doctor Food Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στα δόντια

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στα δόντια

0

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως το κόκκινο κρασί είναι μία από τις τροφές που λεκιάζουν τα δόντια. Τώρα νέα μελέτη υποστηρίζει πως η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να τα προστατέψει από την τερηδόνα. Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό.

red wine

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως το κόκκινο κρασί είναι μία από τις τροφές που λεκιάζουν τα δόντια. Τώρα νέα μελέτη υποστηρίζει πως η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να τα προστατέψει από την τερηδόνα. Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό.

Εκατοντάδες είδη μικροβίων συνυπάρχουν μέσα στο ανθρώπινο στόμα ταυτόχρονα. Επειδή τα δόντια δεν είναι «στεγανές» επιφάνειες, οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να προσκολλώνται σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό βιοφίλμ (λεπτός βλεννογόνος υμένας από βακτήρια και μύκητες) και οδοντικής πλάκας. Συμβιώνοντας εντός της οδοντικής πλάκας, βακτήρια όπως οι στρεπτόκοκκοι ή οι γαλακτοβάκιλλοι είναι σε θέση να παράγουν οργανικά οξέα σε υψηλά επίπεδα μετά τη ζύμωση των διατροφικών σακχάρων. Αυτά τα οξέα «απομεταλλοποιούν» την επιφάνεια των δοντιών, οδηγώντας τελικά σε περιοδοντική νόσο ή απώλεια των δοντιών. Εκτιμάται πως το 60-90% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από αυτές τις ασθένειες του στόματος.

Αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορεί να συνταγογραφηθούν για τον έλεγχο της πλάκας και τη μείωση του βιοφίλμ στο στόμα, αλλά οι παρενέργειες που σχετίζονται με ορισμένες από αυτές, συμπεριλαμβάνουν μειωμένη αντίληψη της γεύσης και αποχρωματισμό των ούλων. Επίσης, είναι πιθανό η χρήση αυτών των αντιμικροβιακών παραγόντων να συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα φάρμακα. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή για φυσικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο βιοφίλμ και είναι κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση.

Πώς μπαίνει «στο κάδρο» το κόκκινο κρασί Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πολυφαινόλες από το τσάι και τα βακκίνια, καθώς και τα φαινολικά εκχυλίσματα από κρασί και σταφύλια, έχουν συσχετιστεί πρόσφατα με την αναστολή της ανάπτυξης των στελεχών του στρεπτόκοκκου. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο βιοφίλμ οδοντικής πλάκας που ενσωματώνει πέντε είδη των βακτηρίων που σχετίζονται με τη στοματική νόσο, οι ερευνητές ερεύνησαν περαιτέρω την πιθανότητα το κόκκινο κρασί να αναστέλλει την παραγωγή βιοφίλμ. Αυτές οι καλλιέργειες βιοφίλμ, τοποθετήθηκαν ποικιλοτρόπως στο κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, στο κόκκινο κρασί με αλκοόλ, στο κόκκινο κρασί με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, στο νερό και σε 12% αιθανόλη, για μερικά λεπτά το καθένα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως το κόκκινο κρασί, τόσο με αλκοόλ όσο και χωρίς, καθώς και ο συνδυασμός κρασιού και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί, σε μέτρια συγκέντρωση, αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων ειδών σε στοματικό μοντέλο βιοφίλμ», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους και συνεχίζουν: «Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν στην υπάρχουσα γνώση σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις των ερυθρών οίνων στην υγεία του ανθρώπου. Εξάλλου, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, που είχαν την μεγαλύτερη αντιμικροβιακή δράση, ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία προϊόντων στοματικής φροντίδας με χρήση φυσικών συστατικών, που ενδείκνυνται ειδικά για την πρόληψη της τερηδόνας, λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους».

ΠΗΓΗ: Επανορθωτική Οδοντιατρική & Στοματολογία

Info
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ- Ρωτήστε για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με τα δόντια σας και το στοματικό περιβάλλον στέλνοντας e-mail στo [email protected],  επικοινωνόντας στα τηλ. 210-7010839, 6972184507, επισκεπτόμενοι το ιατρείο Υμηττού & Ιφικράτους 12 Παγκράτι

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com