Αρχική Ιστορίες Food Stories Πήγαμε στο Μιλάνο να δούμε τι γίνεται στην EXPO 2015

Πήγαμε στο Μιλάνο να δούμε τι γίνεται στην EXPO 2015

0
Πήγαμε στο Μιλάνο να δούμε τι γίνεται στην EXPO 2015

Τι κινεί 20.000.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να επισκεφτούν μια έκθεση με τίτλο «Feeding the Planet, Energy for Life»;

Τι κινεί 20.000.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να επισκεφτούν μια έκθεση με τίτλο «Feeding the Planet, Energy for Life»;

Τα σκάνερ ελέγχου προσωπικών αντικειμένων της Expo Milano 2015 παίρνουν φωτιά από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πύλες της, το περασμένο Μάιο, και μέχρι τις 31 Οκτώβρη, που ρίχνει αυλαία, οι ουρές επισκεπτών στις εισόδους της διαλαλούν καθημερινά με τον τρόπο τους: «Εδώ συμβαίνει κάτι μεγάλο». Πράγματι. Μια διεθνής έκθεση που αποπειράται να παρουσιάσει την τροφή στο σύνολό της, να συμπυκνώσει την ιστορία της, να «φεστιβαλοποιήσει» το παρόν της και να οραματιστεί το μέλλον της, δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι τιτάνιο πρότζεκτ.

Από τα πρώτα σου βήματα στην Decumano αντιλαμβάνεσαι τις διαστάσεις του εγχειρήματος. Η κεντρική οδός που διασχίζει την Expo, ενώνοντας την ανατολική με τη δυτική της πύλη, δίνει την αίσθηση ότι δεν τελειώνει ποτέ. Με την πολυχρωμία του πλήθους της, τα διαρκή happenings, τα δεκάδες θεματικά events και τα ευφάνταστα περίπτερά της όσο φτάνει το μάτι, μοιάζει ανεξάντλητη –σαν το θέμα της Expo2015.

5 κυρίαρχοι θεματικοί χώροι, 8 clusters (συλλόγικα περίπτερα βασικών ειδών αγροτικής παραγωγής) και 145 χώρες από κάθε γωνιά της γης εγγυώνται το μακρύ, συναρπαστικό ταξίδι στο χθες, το σήμερα και το αύριο της ανθρώπινης διατροφής: ως παραγωγικής διαδικασίας, ως καταναλωτικής συμπεριφοράς, ως κομματιού του παγκόσμιου πολιτισμού, ως πανανθρώπινη ανάγκη που είναι ανεπίτρεπτο να μην καλύπτεται και για τον τελευταίο κάτοικο αυτού του πλανήτη. Ένα ταξίδι στις γαστρονομικές παραδόσεις και τις καινοτόμες ιδέες της ανθρωπότητας, με καταιγιστικές εικόνες, δυνατά συναισθήματα, ονειρεμένες γεύσεις, πολύ fun αλλά και εξίσου πολύ προβληματισμό. Αν έχεις τις κεραίες τεντωμένες, στην Expo βγαίνεις με περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα μπήκες –και σίγουρα πλουσιότερος.

Οι 5 Θεματικοί Χώροι. Εδώ οι διοργανωτές «τα δίνουν όλα» για να πετύχουν τη συνολική προσέγγιση του ζητήματος «Τροφή».


1. Pavilion Zero. Με θεαματική χρήση των νέων τεχνολογιών το «Περίπτερο Μηδέν», μέρος της εξωτερικής άποψης του οποίου βλέπετε στη φωτό, αφηγείται την ιστορία της διατροφής από τη στιγμή που το ανθρώπινο είδος εμφανίζεται στον πλανήτη μέχρι την εποχή μας. Από τα σύμβολα και τους μύθους στα πρώτα αγροτικά εργαλεία κι από τη βιομηχανική επανάσταση στην παγκόσμια πείνα και το φαινόμενο της κατασπατάλησης τροφίμων, το Περίπτερο Μηδέν αποτελεί εντυπωσιακή εισαγωγή στο όλο πνεύμα της έκθεσης.
2. Future Food District (#FFD). Σοκ και δέος! Στο χώρο αυτό υλοποιούνται τα πιο πιθανά-απίθανα σενάρια της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας του μέλλοντος, απ’ την παραγωγή ως το σούπερ μάρκετ και το σπίτι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
3. Arts & Foods: rituals since 1851. Πώς αποτυπώνεται η πολύπλευρη σχέση του φαγητού με την τέχνη στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη διαφήμιση, το βιομηχανικό σχεδιασμό; Η έκθεση ξετυλίγεται ιστορικά από το 1851, έτος της πρώτης Expo στη Λονδίνο, με μοναδικά εκθέματα απ’ όλες τις περιόδους. Διαβάστε περισσότερα εδώ
4. Biodiversity Park. Να τραφούμε εμείς, αλλά να ζήσει κι ο πλανήτης. 8.500 τ.μ. αφιερωμένα στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος. Ο θεματικός χώρος επικεντρώνεται στα βιολογικά και οργανικά προϊόντα και τις εξελίξεις στην παραγωγή τους επικοινωνώντας ταυτόχρονα τις αρετές της διοργανώτριας χώρας στον τομέα αυτό.
5. Children’s Park. Πώς θα μυηθούν τα παιδιά στα δύσκολα ζητήματα που ανοίγει η Expo 2015; Το Παιδικό Πάρκο, δημιούργημα της Reggio Children (διεθνές κέντρο για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών), έχει απάντηση: μέσα από το ψυχαγωγικό παιχνίδι και τις διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εδώ,  οι μικροί επισκέπτες και επισκέπτριες κατανοούν παίζοντας πως ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για το μέλλον του άλλου.

Πάνω από 70 εστιατόρια με εθνικές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο είναι διάσπαρτα στο εκθεσιακό χώρο και έξω από τα clusters ή τα περίπτερα.

Η ιδέα των 8 Clusters Από τις περίπου 145 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, περίπου 50 επέλεξαν να επενδύσουν σε δικό τους περίπτερο, δίνοντάς του τα αρχιτεκτονικά, θεματικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που επιθυμούσαν. Για τις υπόλοιπες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Expo 2015 δημιούργησε ένα καινοτόμο τρόπο συμμετοχής, εξασφαλίζοντας αφενός την ευρύτητα των συμμετοχών και ενδυναμώνοντας αφετέρου το περιεχόμενό της: τα clusters. Με άλλα λόγια, τα 8 συμπλέγματα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου συστεγάζονται διαφορετικές χώρες με κοινό χαρακτηριστικό τους την παραγωγή κάποιου βασικού αγροτικού διατροφικού είδους. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τα πάντα για: το ρύζι και το μπασμάτι • το κακάο και τη σοκολάτα • τον καφέ • τα φρούτα και τα όσπρια • τα μπαχαρικά • τα δημητριακά • τα μεσογειακά προϊόντα • τα θαλασσινά • τα προϊόντα των άγονων ζωνών και της ερήμου. Μέσα σε κάθε Cluster, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές βίντεο και ενημερωτικό υλικό παρουσιάζουν την ιστορία και το παρόν του τρόφιμου, τις κατά τόπους κουλτούρες που το πλαισιώνουν, ενώ μαγειρικές επιδείξεις,  γευσιγνωσίες, μίνι αγορές συμβάλλουν ώστε οι επισκέπτες να αποκτούν όσο γίνεται σφαιρικότερη αίσθηση από κάθε πρώτη ύλη.

Info
Η EXPO Μιλάνο 2015 ρίχνει αυλαία στις 31 Οκτωβρίου 2015

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.