Αρχική Διατροφή Doctor Food Δεν έχουν όλοι ανορεξία – Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν βάρος

Δεν έχουν όλοι ανορεξία – Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν βάρος

0
Δεν έχουν όλοι ανορεξία – Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν βάρος

DOCTOR FOOD | Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να δυσκολεύουν κάποιο άτομο να βάλει κιλά, γενετικοί ή μεταβολικοί. Δείτε τους βασικότερους.

DOCTOR FOOD | Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να δυσκολεύουν κάποιο άτομο να βάλει κιλά, γενετικοί ή μεταβολικοί. Δείτε τους βασικότερους.

Καθώς η νευρική ανορεξία είναι διατροφική διαταραχή πολύ της μόδας -δυστυχώς- κάθε δυσκολία στην πρόσληψη σωματικού βάρους ώστε αυτό να βρίσκεται εντός των ενδεδειγμένων ιατρικά ορίων ανάγεται με ευκολία από τους μη ειδικούς εκεί. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι που μπορεί να δυσκολεύουν κάποιο άτομο να βάλει κιλά, γενετικοί ή μεταβολικοί, που ενδεχομένως λειτουργούν και παράλληλα.

Τέσσερις βασικούς λόγους είχε εντοπίσει η δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

1. Γενετική προδιάθεση για ταχύτερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι γενετικά καθορισμένοι να έχουν γρηγορότερο μεταβολικό ρυθμό από άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι «γεννήθηκαν λεπτοί» και δεν παίρνουν εύκολα βάρος.

2. Δυσαπορρόφηση στο έντερο. Μια δυσανεξία στη γλουτένη και πιθανά και άλλες τροφικές δυσανεξίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη, που το άτομο δε γνωρίζει ότι έχει, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση στο έντερο, από τροφές που δεν έπρεπε να καταναλώνει. Αυτή εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη λήψη βάρους ή το σχηματισμό μυών. Στην περίπτωση αυτή το άτομο δε θα είναι μόνο λεπτό, αλλά θα έχει και χαμηλή μυϊκή μάζα.

3. Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο. Η βακτηριακή υπερανάπτυξη επιφέρει ανεπάρκειες πολλαπλών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη D αλλά και μέταλλα. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από χαμηλά αμινοξέα, ακόμη και αν το άτομο καταναλώνει πολλή πρωτεΐνη. Είναι επίσης πιθανό να έχει λίγα οξέα στο στομάχι με συνέπεια να μην μπορεί να διασπάσει την πρωτεΐνη που καταναλώνει σε αμινοξέα και να τα απορροφήσει αποτελεσματικά.

4. Εντερική διαπερατότητα. Αν το έντερο είναι διαπερατό, προκαλεί φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά και στην αύξηση του βάρους. Η δυσβίωση, η οποία είναι μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Αν δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την υγεία του εντέρου σας. Ο συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης με γρήγορο μεταβολισμό με πρόβλημα δυσαπορρόφησης δυσκολεύει πολύ περισσότερο την προσπάθεια για ένα υγιές βάρος με καλή θρέψη.

Εφόσον έχετε διορθώσει το πιθανό πρόβλημα δυσαπορρόφησης, πρέπει πρώτα να δώσετε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων. Η θρεπτική πυκνότητα αφορά στο πόσο θρεπτικά είναι τα τρόφιμα και στην ποσότητα των ευεργετικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων ουσιών που εντοπίζονται σε αυτά. Δυστυχώς, εστιάζουμε υπερβολικά στις θερμίδες και όχι στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, 500 θερμίδες από ρύζι και 500 θερμίδες από αβοκάντο και αυγά είναι εντελώς διαφορετικές. Μπορεί να έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν σημαντικά. Το ρύζι παρέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά δεν προσφέρει κάποιο ισχυρό θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα το αβοκάντο με τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν για να αυξήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα στο σώμα σας.

«Δεν είμαστε ό,τι τρώμε αλλά ό,τι απορροφάμε» σύμφωνα με την κ. Παπαγιαννίδου

Μπορεί να έχουμε την τέλεια διατροφή, αλλά αν έχουμε πρόβλημα δυσαπορρόφησης λόγω δυσανεξιών ή χαμηλά οξέα στο στομάχι ή κάποιο πρόβλημα με τη χολή, ουσιαστικά θα έχουμε πολλές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και δυσκολία να φτάσουμε σε ένα υγιές βάρος.

Αν, ωστόσο, είστε απλά εκ γενετής ένα άτομο με ένα πολύ υγιή μεταβολισμό τότε ακολουθήστε άμεσα τις παρακάτω στρατηγικές ιδανικά μαζί με μια άσκηση αύξησης μυικής μάζας για πιο υγιή αύξηση του βάρους σας.

Συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά

* Τρώτε συχνά: Προσπαθήστε να τρώτε κάτι υγιεινό κάθε 2-3 ώρες όπως: ξηρούς καρπούς (τα καλύτερα είναι τα μακαντέμια, αλλά και αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, πεκάν, κλπ.), μαύρη σοκολάτα (κατά προτίμηση 70-85% κακάο), τυρί.

* Αυξήστε την ποσότητα του καλού λίπους στη διατροφή σας. Καταναλώστε ελαιόλαδο, αβοκάντο, ταχίνι, μαύρη σοκολάτα, πλήρες γάλα, πλήρες στραγγιστό γιαούρτι με 10% λιπαρά, ξηροί καρποί.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com