Αρχική Διατροφή Doctor Food Γιατί έχει τρελαθεί όλος ο κόσμος με την αλόη;

Γιατί έχει τρελαθεί όλος ο κόσμος με την αλόη;

0
Γιατί έχει τρελαθεί όλος ο κόσμος με την αλόη;

Αλόη σε φρέσκα φύλλα, αλόη σε αλοιφή, αλόη σε αναψυκτικό και σε χυμό, αλόη στο περίπτερο, αλόη και στο φαρμακείο ή σε εξειδικευμένα μαγαζιά φυσικών προϊόντων. Αναμφισβήτητα η aloe vera είναι ένα απ’ τα top trends του φυτικού βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αναζητήσαμε το γιατί και μιλήσαμε με τον κ. Χρονάκη, απ’ την Κρήτη, τον πρώτο καλλιεργητή βιολογικής αλόης στην Ελλάδα.

Αλόη σε φρέσκα φύλλα, αλόη σε αλοιφή, αλόη σε αναψυκτικό και σε χυμό, αλόη στο περίπτερο, αλόη και στο φαρμακείο ή σε εξειδικευμένα μαγαζιά φυσικών προϊόντων. Αναμφισβήτητα η aloe vera είναι ένα απ’ τα top trends του φυτικού βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αναζητήσαμε το γιατί και μιλήσαμε με τον κ. Χρονάκη, απ’ την Κρήτη, τον πρώτο καλλιεργητή βιολογικής αλόης στην Ελλάδα.

Η Aloe Vera, που θα πει Γνήσια, γνωστή επίσης ως φαρμακευτική αλόη, ένα είδος φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, γνώρισε μεγάλες δόξες στην αρχαιότητα για την ευεργετική δράση που είχε στην επούλωση μικροτραυμάτων του δέρματος, αλλά και τόνωσης/αναζωγόνησης της επιδερμίδας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την είχαν ονομάσει «φυτό της αθανασίας», η σύγχρονη διαφήμιση προτιμά το κάπως πιο συγκρατημένο «φυτό της νεότητας». Η εναλλακτική ιατρική την αποθέωσε, ως θαυματουργό ιαματικό φυτό, τη δεκαετία του 1950, και σήμερα γνωρίζει νέα άνθηση, καθώς όλο και συχνότερα τη συναντάμε γύρω μας όχι μόνο σε προϊόντα εξωτερικής χρήσης, αλλά και σε πόσιμη εκδοχή.

Το ζελέ που κρύβεται στα μακρόστενα αγκαθωτά της φύλλα -και αφαιρείται πολύ εύκολα αν τα κόψει κανείς οριζοντίως στη μέση με ένα μαχαίρι- είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία, οπότε όταν απλωθεί στην επιδερμίδα θεωρείται αποτελεσματικό για: την πρόληψη και αντιμετώπιση ηλιακών και όχι μόνο μικροεγκαυμάτων, την ενυδάτωση του προσώπου, τη φροντίδα του δέρματος μετά από κοψίματα, την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και των ραγάδων. Χάρις την παρουσία των ορμονών αυξίνη και γιβερελίνη (auxin, gibberellin), η αλόη βοηθάει τα κύτταρα να αναπλάθονται γρήγορα, ενώ κατευνάζει την αίσθηση της φαγούρας και καταπραΰνει τις φλεγμονές.

Γιατί την αποκαλούν «φυτό της νεότητας»; Επειδή το ζελέ της περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία και ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η β-καροτίνη και οι βιταμίνες C και Ε, που αντιμάχονται τη φθορά του χρόνου και συμβάλλουν στη βελτίωση της λάμψης και σφριγηλότητας του δέρματος.

Αν και ως προϊόν εξωτερικής χρήσης ήταν διαδεδομένο εδώ και αιώνες σήμερα στην αγορά ανθεί η πόσιμη εκδοχή της. Καθώς η αλόη περιέχει πάνω από 75 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, σάκχαρα, ανθρακινόνες ή φαινολικές ενώσεις, λιγνίνη, σαπωνίνες, στερόλες, αμινοξέα και σαλικυλικό οξύ, θεωρείται ότι το να πίνει κανείς χυμό αλόης είναι μια κίνηση συνολικής ανάτασης του οργανισμού, δίνει ενέργεια, ζωτικότητα, αποτοξινώνει, βελτιώνει στομαχικές διαταραχές, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων, καταπολεμά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας.


O κ. Χρονάκης, καλλιεργητής βιολογικής αλόης, και η κ. Μποκόρου, ιδιοκτήτρια του Παν Αγαθόν στο Χαλάνδρι, όπου μπορεί να βρει κανείς φρέσκα φύλλα βιολογικής αλόης για εξαγωγή του θεραπευτικού της ζελέ στο σπίτι

Μιλήσαμε με τον κ. Λούη Χρονάκη, τον πρώτο καλλιεργητή βιολογικής αλόης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε την παραγωγή της στην Κρήτη πριν το μεγάλο «μπαμ», όταν δεν την ήξερε σχεδόν κανείς μας, και σήμερα προμηθεύει παραγωγούς και εμπόρους σε όλη τη χώρα με ολόφρεσκα φύλλα αλόης είτε για τη δημιουργία συσκευασμένων προϊόντων είτε για οικιακή χρήση. Πώς το σκέφτηκε; «Με ένα φυτό τόσο δα ξεκίνησα που το έφερα στην τσέπη μου, θυμάται. Δούλευα μηχανικός στον Καναδά, καταλαβαίνετε πώς ήταν τα χέρια μου, μονίμως τραυματισμένα. Μια μέρα μου φέρανε μια πράσινη αλοιφή να τη βάζω, λέει, στα χέρια. Δοκίμασα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ρώτησα τι ήταν, μου είπαν ήταν αλόη βέρα, της πολύ συγκεκριμένης ποικιλίας Barbadensis Miller -κατάλληλη για εξωτερική και εσωτερική χρήση. Γύρισα στην Ελλάδα και αποφάσισα να την καλλιεργήσω. Δεν την έβρισκα πουθενά κι έτσι φύτεψα το μικρούλι φυτό που είχα φέρει μαζί μου να έχω τουλάχιστον για τις ανάγκες της οικογένειας. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα την ταχύτητα με την οποία πιάνει και πολλαπλασιάζεται. Έχω μετρήσει 104 παραφυάδες σε ένα και μοναδικό φυτό! Έτσι κατάφερα να δημιουργήσω τις πιστοποιημένες καλλιέργειες βιολογικής αλόης που έχω σήμερα στο πεντακάθαρο από κάθε είδους χημικά κρητικό περιβάλλον που απλώνεται η γη μου».

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com