Αρχική Ιστορίες Food Stories Σπατάλη τροφίμων: πετάμε 100 κιλά φαγητό το χρόνο ανά άτομο

Σπατάλη τροφίμων: πετάμε 100 κιλά φαγητό το χρόνο ανά άτομο

0
Σπατάλη τροφίμων: πετάμε 100 κιλά φαγητό το χρόνο ανά άτομο

PLANET FOOD | Φαίνεται πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έβαλε για λίγο φρένο στη σπατάλη τροφίμων, ωστόσο η ποσότητα των πεταμένων τροφίμων παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

PLANET FOOD | Φαίνεται πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έβαλε για λίγο φρένο στη σπατάλη τροφίμων, ωστόσο η ποσότητα των πεταμένων τροφίμων παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη σπατάλη τροφίμων, ο οποίος ανέρχεται σε 173 κιλά ετησίως. Όπως τόνισε στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια στη Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένης Οικονομίας και αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κάτια Λαζαρίδη, από τα 98 κιλά τροφίμων που πετά κάθε Έλληνας ετησίως, το 30% θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα απόβλητα που παράγονται στα νοικοκυριά.

Αν ψάξει κανείς στα σκουπίδια μιας ελληνικής οικογένειας, θα βρει -σύμφωνα με το δημοσίευμα- κυρίως φρούτα, μαγειρεμένο φαγητό, λαχανικά, ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα. Πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κατέδειξε πως τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν στον κάδο απορριμμάτων τρόφιμα είτε γιατί έληξαν είτε εξαιτίας κακού προγραμματισμού στην ποσότητα και τις μερίδες του μαγειρεμένου φαγητού. 

Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδη, η σπατάλη πηγάζει από τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές συνθήκες κάθε τόπου. «Η συνήθεια αλλά και οι αρχές της καλής φιλοξενίας που θέλουν το τραπέζι να στρώνεται πλούσιο, ιδίως σε γιορτές» αποδεικνύεται συχνή πηγή σπατάλης τροφίμων, αναφέρει στα «ΝΕΑ». Επιπλέον «το γεγονός ότι δεν έχουμε συνηθίσει να προγραμματίζουμε το μενού όλης της εβδομάδας, να αξιοποιούμε τα περισσεύματα των γευμάτων για να φτιάξουμε νέα πιάτα, αλλά και να υπολογίζουμε σωστά τις μερίδες που χρειαζόμαστε» συντελούν στο πρόβλημα. Τέλος, φαίνεται πως συχνά «δεν γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες, και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες λήξης ή ανάλωσης κατά προτίμηση», καταλήγει η κ. Λαζαρίδη.

Υπενθυμίζεται πως όταν η ετικέτα αναγράφει «ανάλωση έως…» αφορά νωπά προϊόντα και καλό είναι να τηρούμε την ημερομηνία. Η «ανάλωση κατά προτίμηση…» αφορά προϊόντα συνήθως μακράς διάρκειας που μπορούμε να τα καταναλώσουμε και μετά την ημερομηνία λήξης – σε σύντομο βέβαια χρονικό διάστημα.

Στα υπόψιν

• Κατά μέσο όρο ο Ευρωπαίος πολίτης σπαταλά 173 κιλά τροφίμων ετησίως

• Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στα νοικοκυριά, τους αγρούς, τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ

• Στην Ευρώπη των 28 εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής απόβλητων τροφίμων είναι τα νοικοκυριά, σε ποσοστό 46,5%.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.